Maatschappij   

Aangemaakt door :

Jorg Damen

Locatie:

Djougou, Benin

In het kort:

Toen Lukman begin 20 was vluchtte hij uit Benin naar Nederland omdat zijn thuissituatie onveilig was (meer info hieronder). In 2018 kon hij eindelijk weer terug naar Benin na een slopende asielprocedure. Ondertussen is hij 40 en wil hij eindelijk een eigen bestaan opbouwen. Op dit moment heeft hij geen inkomen en is afhankelijk van voedseldonaties. Dit is zeker in coronatijd erg zwaar en uitzichtloos.


Met deze actie willen wij hem helpen om financieel onafhankelijk te worden door het kopen van een Bakbroom. Dit is een soort Tuktuk waarmee je mensen en spullen kunt vervoeren (zie foto). Zo kan hij zichzelf gaan voorzien van een duurzaam inkomen en een toekomst. Help je mee? Alle kleine beetjes helpen!

Klik op "Toon meer" hieronder voor meer info.


Uitgebreide info over de besteding van de donaties en het verhaal van Lukman staan hieronder.


Jouw donatie:

De komende maand hopen wij samen het geld voor de bakbroom bijeen te krijgen. Jouw hulp is hard nodig want door de coronacrisis is het leven nog zwaarder/duurder geworden in Benin. In de teller hierboven zie je hoe ver we zijn. Van het geld koopt Lukman een bakbroom (deze kost €1832,-) en benzine. Het geld dat hij verdient met het vervoeren van spullen en mensen gebruikt hij om eten en benzine van te kopen. Ook gaat hij geld apart zetten om eventuele toekomstige reparaties van te betalen. Het zou super zijn als je deze link wilt delen met vrienden en bekenden. Namens Lukman wil ik jullie van harte bedanken voor de hulp, hij is heel dankbaar hiervoor!


Let op: het is kostenvrij om een actie te plaatsen op deze site. Maar de site werkt op basis van "fooi" die mensen naast hun donatie kunnen doen. Dit staat standaard aangevinkt maar je kunt het desgewenst uitzetten door op "anders" te klikken en dan een 0 in te vullen. Je maakt dan alleen geld over aan Lukman.


Zijn verhaal:

In 2001 kwam Lukman als vluchteling aan in Nederland. De asielprocedure verliep erg moeizaam omdat hij de benodigde documentatie niet bijeenkreeg. Er volgde jaren van onzekerheid en verplaatsingen van locatie naar locatie. Dit maakte zijn situatie uitzichtloos maar terugkeren lukte echter ook niet. Sinds 2007 is hij al meermaals bij de ambassade van Benin in België gepresenteerd om aan reisdocumenten te komen, maar de ambassade gaf deze niet. Hij werd op straat gezet. 


Hierna volgde jaren van rondzwerven, in vreemdelingendetentie of bij vrienden verblijven terwijl hij steeds niet aan papieren kon komen voor zijn terugkeer. Sinds 2008 verbleef hij in en rondom Utrecht en kreeg daar hulp van STIL. Hij deed zelfs een tijd vrijwilligerswerk bij Emmaus. Via het ‘tracing team’ van het Rode Kruis kreeg hij enkele jaren geleden weer contact met zijn zus, die inmiddels in een buurland woonde. Via zijn zus lukte het om aan een geboorteakte te komen. Ondanks dit document en hulp van de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) en de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) lukte het nog niet om terug te keren. Hij had nog steeds geen id-bewijs met foto en kreeg dus geen reisdocument van de ambassade. Dit id-bewijs kon hij alleen in Benin zelf ‘in persoon’ ophalen.


Zo gaat het verhaal nog jarenlang door. (Stichting STIl schreef er een uitgebreid verhaal over https://bit.ly/38Sa3Sy). Na vele omzwervingen verbleef hij weer in een vrijheidsbeperkende locatie (VBL). De veiligheidssituatie verbeterde in zijn land. Via zijn zus en oude school lukte het uiteindelijk een bewijs van nationaliteit te krijgen. Na weer diverse bezoeken aan de ambassade hoorde hij onverwacht dat zij een eenmalig reisdocument verstrekten en vlak daarna zou terugvliegen. Dat ging ineens in een sneltreinvaart en na een kort afscheid vloog hij terug naar Benin.

€ 1.960 van € 1.950
100.5% gefinancierd
Afgelopen

Ondersteun deze inzamelingsactie door er een nieuwe inzamelingsactie aan te koppelen. Alle donaties worden toegekend aan de bovenliggende inzamelingsactie.