Natuur & milieu   

Aangemaakt door :

Daniëlle van Dosselaar

Locatie:

Eindhoven, Netherlands

Afgelopen donderdagnacht (29 juli) is er brand geweest bij de beroemde wereldboom van het Wasven. Het volledige podium bij de boom is in vlammen opgegaan. Na een grondige inspectie door enkele deskundigen, schatten we de kans dat de boom het gaat redden in op 30%. We zijn enorm ontdaan, en daarom start ik namens een groep vrijwilligers deze crowdfundingactie. We willen íets kunnen doen. Zodat we straks weer een nieuw podium kunnen bouwen. En alle geleden schade kunnen herstellen.


Wereldboom

De 'wereldboom' is een enorme monumentale plataan in het groendomein het Wasven, 262 jaar oud. Het was de eerste Wereldboom van Nederland, die in 2009 deze titel kreeg. De boom is meer dan 30 meter hoog, heeft een kroonomtrek van 37 meter en een stamvoetomtrek van 8 meter. Op het podium bij de plataan worden huwelijken gesloten, herdenkingen gehouden, evenementen georganiseerd, yogasessies gehouden en heel veel meer. Terwijl we deze ochtend bij de boom gaan kijken, halen buurtgenoten herinneringen op en worden er verhalen verteld over de betekenis van de boom.


Schade herstellen

De schade is enorm. Het volledige vlonder is verwoest, en of de boom het gaat redden, dat weten we nog niet. Het herstellen van de schade kost een veelvoud van € 5000,-, maar, hee, we moeten ergens beginnen.


Over het Wasven

Het Wasven is een groendomein rondom een prachtige oude boerderij in Tongelre. Hier werken mensen met een verstandelijke beperking (deelnemers) samen met vakmensen en vrijwilligers. Samen werken we aan een duurzame toekomst.


In onze bakkerij maken we elke dag vers biologisch brood met de beste natuurlijke grondstoffen. Het graan van onze eigen akker wordt zoveel mogelijk in ons brood verwerkt. Ook onze koekjes en gebak worden door onze bakkers en deelnemers met zorg bereid.


In de gasterij verwennen wij onze gasten graag met een kopje huisgebrande koffie, een gebakje uit eigen bakkerij of een heerlijke biologische lunch met ingrediënten uit onze eigen tuinderij.


Op onze akker telen we het hele jaar de allerlekkerste biologische groentes en kruiden, en in ons groendomein werken we dagelijks aan het in stand houden van de biodiversiteit van dit bijzondere Eindhovense natuurgebied.

€ 10.095 van € 10.000
101% gefinancierd

Ondersteun deze inzamelingsactie door er een nieuwe inzamelingsactie aan te koppelen. Alle donaties worden toegekend aan de bovenliggende inzamelingsactie.