Dieren   

Aangemaakt door :

Friends of the Wambelong

Locatie:

, Australia

WARRUMBUNGLE ONTBEERT WATER VOOR DIEREN

INHEEMSE AUSTRALISCHE DIEREN IN HET WILD MET UITSTERVEN BEDREIGD


De Warrumbungle Ranges, een nationaal erfgoed in centraal New South Wales in Australië heeft geen water meer voor zijn dieren in het wild.


In het kort:

- In de Warrumbungles is GEEN significante regen gevallen sinds 2016

- De droogte eist een catastrofale tol van de natuur

- Er is ZERO natuurlijk oppervlaktewater over

- Dieren sterven massaal uit zoals nooit eerder werd ervaren

- Op ons terrein, aan de westkant van de Warrumbungle Ranges, hebben we succesvol 6 drinkwaterstations voor wilde dieren in gebruik genomen

- We zijn begonnen met een grote operatie om het 'Water for Wildlife Project' uit te breiden naar een groter deel van de Warrumbungles

- Dit Water for Wildlife Project heeft NU jouw hulp nodig. De tijd dringt!


Foto genomen op 6 januari 2020 in het Nationaal Park. Schattig? NEE!! Lees dit:


We zien dit soort dingen elke dag: deze kleine had bij een moeder moeten zijn maar was alleen. Toen ik de auto stopte, probeerde hij / zij de weg over te steken, maar viel twee keer om - uitgedroogd, uitgeput. Mijn poging om wat water uit een fles te geven mislukte. Bang, strompelde de Joey weg over de rotsen - op zoek naar water. . .Over de Warrumbungles:


De westelijke bergketen van de Warrumbungles gezien vanaf het noord-westbrandtraject bij 'Wambelong' (foto 2016)


De Warrumbungles zijn de thuisbasis van ons iconische, als nationaal erfgoed erkende, Warrumbungle National Park van 23.311 ha, gelegen op ongeveer 550 km ten noordwesten van Sydney.

Het park wordt door 'Bird-Life International' als belangrijk aangemerkt vanwege de unieke variëteit aan bosvogels, waarvan vele tot bedreigde soorten behoren.

Het is het laatste gebergte tussen de 'Great Dividing Ranges' en de westelijke vlaktes - met een UNIEKE BIODIVERSITEIT in het wild van zowel de Eastern Ranges als de westelijke vlaktes, die zich over een afstand van 3000 km uitstrekken naar West-Australië.


Januari 2013 - De Warrumbungles werden grotendeels verwoest door een extreem felle bosbrand:


Warrumbungles in brand - gezien vanuit het westen - Chaulkers Rock aan de linkerkant - (Foto 2013)


De branden begonnen op 13 januari 2013 aan de westkant en verspreidden zich snel over het park en verder. Grote delen van het park werden zo heet dat eeuwenoude eucalyptusbomen explodeerden. De brand werd geblust door een uitzonderlijk zware regenbui die op zijn beurt resulteerde in het verlies van de bovenste bodemlaag in de bergketens, wat - in combinatie met de droogte - resulteerde in een extreem langzaam herstel van de vegetatie nodig om onze dieren te voeden - een gruwelijk recept voor de zich nu ontvouwende ramp die onze dierbare natuur treft.Over onze eigen locatie:


Warrumbungle Ranges gezien vanaf onze ingang - (Foto 2017)


Wij zijn verzorgers van 'Wambelong', een uniek privé-natuurreservaat van 400 hectare ten westen van het National Park (NP). Het reservaat grenst aan het park in het noorden en oosten, het maakte tot het einde van de jaren 1990 deel uit van het NP.

Zoals de meeste delen van het binnenland van NSW hadden we sinds 2016 geen noemens-waardige regen. Alle natuurlijke bronnen zijn opgedroogd en het wild wordt met uitsterven bedreigd. De Wambelong-kreek, die ontspringt in de Warrumbungle Ranges, passeert het terrein en heeft sinds medio 2016 geen water meer gezien. Er rest nu een droge bedding van woestijnzand en rotsen, terwijl het vroeger een belangrijke watervoorziening voor wilde dieren was.


Enkele bezoekers voor een drankje in onze tuin (we noemden ze 'The 3 Musketeers') - (Foto 2018)De in het wild levende dieren:


DE BIODIVERSITEIT VAN DE WARRUMBUNGLES IS UNIEK !!


Er leven allerlei soorten buideldieren, zoals de bedreigde rotswallaby's, grijze wallaby's, moeraswallaby's, grijze kangoeroes, wallaroos, euroos, koala's, opossums enz. Maar ook echidna's, emoes, goanna's, een verscheidenheid aan reptielen en slangen plus een uitzonderlijke verscheidenheid aan kleine en grotere vogels. Ze hebben allemaal 'de Bungles' als hun thuis.


Het water in hun kostbare huis raakt op en dat wordt daardoor in een alarmerend tempo onleefbaar - tenzij we NU instappen.Het water:


Hier bij Wambelong zijn we gezegend met een bruikbare drinkwatervoorziening, een oude boorput van 80 m diep. Het aanbod is klein maar stabiel; ongeveer een emmer per 3 minuten. Door zorgvuldig beheer kunnen we elke liter optimaal gebruiken. Geen toilet met waterspoeling maar alleen een droog composteertoilet, enkele keren per week kort douchen, spaarzaam water geven van enkele stukjes groen in de schaduw van een oude vijgenboom om een klein paradijsje voor vogels en andere dieren in het wild te behouden, en ja, het verjongt ons ook.Het 'Water for Wildlife Project':


Sinds een jaar voorzien we de in het wild levende dieren met veel succes van water op veel locaties op ons eigen terrein.

We breiden het Water for Wildlife Project nu buiten ons eigen terrein uit naar de grotere Warrumbungles. National Parks NSW heeft geen geld beschikbaar en niet genoeg personeel om dit project uit te voeren - het zit allemaal vast in de gruwelijke bosbranden die op dit moment bijna alle nationale parken in NSW en Victoria verwoesten, dus het is aan vrijwilligers zoals wij, om te helpen.


DE VRIJWILLIGERS HEBBEN UW HULP NODIG OM DE VOLGENDE STAP TE NEMEN ...Eerste proef van een drinkwatervoorziening - om te zien of 'de locatie zou werken'. Tweemaal daags met de hand gevuld. Twee Wallabies met rode hals en een Echidna - (Foto: met NP-volgcamera in bruikleen voor een paar dagen in 2019)


Een nieuwere, zelfgemaakte opstelling, met automatische watertoevoer uit 300 l opslag. Werkt prima, maar een beetje klein wanneer meer dieren voor water 'vechten'. Tot voor kort was het goed voor een week, maar sinds 5 januari 2020 - met temperaturen boven 40˚C - was datzelfde volume nog maar voldoende voor slechts 2 dagen.


De geplande opstellingen (alleen met uw hulp): een low-profile watertrog met automatische waterregelaar en 1000 l watertank. Om de trog worden grote keien gelegd om kleine dieren toegang tot het water te geven.


Deze 3000 liter opslagtank - 200 meter achter het huis - voorziet ons huis van water en een kleine trog die 'klanten' 24/7 aantrekt - (foto: enkele dagen geleden).


Opname met volgcamera van een kleine moeraswallaby hoger in Wambelong bij een klein automatisch waterbassin dat gevoed wordt vanuit 300 l opslagbakken zoals hierboven; ook nu in slechts twee dagen op.


Een Wallaroo blij met wat water. Dit is een van de eerste geautomatiseerde waterstations die ik heb opgezet - momenteel is 300 liter water genoeg voor slechts 2-3 dagen. De automatische waterbak is iets te klein, maar het werkt.


MET UW HULP ZULLEN WIJ DEZE VERVANGEN VOOR GROTERE WATERTROGGEN OP VERSCHILLENDE LOCATIESBijen hebben ook water nodig - ze vinden elk van de watergoten die ik heb opgezet en kunnen water vinden op 5 km afstand van hun bijenkorf - (Foto 2018)Blije vogels foun Een van de proefdrinkwatervoorzieningen in het National Park - West 'onder' Chaulkers Rock - (De rots is afgebeeld in de bush fire-foto hierboven.) (Foto 8 januari 2020)

Die proefdrinkwatervoorzieningen bieden een eenvoudige methode om locaties te onderzoeken - om te testen of er nog steeds dieren in het wild leven op zo'n plek. Slechts een paar 20 l jerrycans met water en vervolgens 'afwachten'.


Een volgcamera zal laten zien en vertellen wat voor soort natuur er in de buurt is


Vanuit ons eigen terrein leiden 3 hoofdbrandwegen naar de Warrumbungles - allemaal door zeer belangrijke natuurgebieden, en mogelijk zelfs naar een kleine kolonie van de ernstig bedreigde Rock Wallaby, die bekend was vóór de branden van 2013. Die wegen zijn steil, rotsachtig en smal en vereisen een degelijke terreinwagen met voldoende laadvermogen voor een watertank van 1000 liter en een sleepvermogen van 3 ton buiten de gebaande weg. Alleen een voor militairen ontworpen vierwielaandrijving is veilig genoeg om in dit terrein te gebruiken.

Maar zelfs gebruikte geschikte voertuigen kosten meer dan ik kan betalen; van AU $ 12000 tot 25000. Tel daarbij tot AU $ 700 op voor de kosten per waterstation, waarvan ik van plan ben er ongeveer 10 te installeren, en we zijn in voor een bedrag dat mijn kleine ouderdomspensioen overschrijdt.Wij roepen uw hulp in:


1 - Financier de start-up

2 - Assisteer bij lopende uitgaven zoals brandstof en verzekeringenOver Jacob Roskam - in 't Veld:


Ik ben gepensioneerd fotograaf met een solide opleiding als werktuigbouwkundig ingenieur. Ik woon sinds 1996 in de Australische bush. Ik kan de bush 'lezen' en weet hoe ik de beste locaties kan vinden voor het opzetten van drinkwaterposten en hoe deze te onderhouden.

Ik heb de motivatie en bewezen ervaring om dit Water for Wildlife Project uit te voeren, maar heb UW HULP nodig omdat het een te groot project is om te doen met alleen de basismiddelen die beschikbaar zijn op ons bescheiden terrein.

Nu ik met pensioen ben, kan ik het grootste deel van mijn tijd aan dit project besteden - ik sta met het krieken van de dag op en breng water naar locaties ver weg van onze watervoorziening voordat de rest van de wereld wakker wordt ... en vervolgens terug om de transporttank op tijd te vullen en op dezelfde dag nog meer drinkwaterpunten van water te voorzien.


Selfie 3 maanden geleden


(Foto's: 6 januari - 2020)

Momenteel vervoer ik water naar de waterstations - alleen op ons terrein van 400 hectare - met deze kleine brandweerwagen. Net genoeg om twee waterstations tegelijk te vullen en vervolgens terug te rijden om de trailer (zeer langzaam) te vullen, enzovoort ...


OM HET PROJECT UIT TE BREIDEN IN HET WARRUMBUNGLE BEREIK is een veel grotere capaciteit nodig waarmee de hele operatie efficiënter wordt en meer dorstige dieren in het wild van water kunnen worden voorzien.


Ik kan dit ALLEEN MET UW HULP !!Verantwoording:


We hebben de hulp ingeroepen van een ondersteunende professionele accountant in Sydney die alle donaties en uitgaven bijhoudt en de door ATO goedgekeurde financiële rapporten bijhoudt, dit om u ervan te verzekeren dat we 'het juiste doen'.Inspectie:


Goedgekeurde supporters zijn welkom om het Water for Wildlife Project te inspecteren - alleen op afspraak.Tijdsbestek = NU:


Een weg naar een magere familie grijze Kangoeroes - hoopvol. . . - (Foto: een paar weken geleden)


De overblijfselen van een Kangoeroe. . . - (Foto: vorige week tijdens een stofstorm)


Moeder Koala beschermt haar Joey tijdens het naderen van vuur. Veel Warrumbungle Koala's stierven in de branden in 2013 - GELIEVE te doneren aan het Water for Wildlife Project om de resterende Koala's te redden - (Foto: bijgeleverd)Onze

Onze jonge Wallaby-moeder met Joey - rustend in de schaduw van de oude vijgenboom bij het huis. De Joey zorgde ervoor dat hij veilig verbonden bleef met de tepels van zijn moeder. Waarnemingen zoals deze houden ons bij de les! (Foto 12 januari 2010)Een eenzame dood - hij of zij is net ingestort van dorst en honger - aaseters zorgen voor het karkas - (Foto: 6 januari 2020)


Wallaby en één van de ongeveer 12 Emoes die rondzwerven op Wambelong (foto 2019)Help jij om voor de levenden te zorgen?Iedere seconde telt:


DE TIJD RAAKT OP; DE GEUR VAN DODE DIEREN IS OVERAL !!


Met temperaturen die dagenlang in de jaren 40 graden zweefden - we maten 49˚C (86 - 120 F) - een te verwaarlozen vochtigheid en geen wezenlijke regen sinds 2016 ... en geen regen te verwachten voor de komende maanden ... we worden geconfronteerd met een uitstervingscatastrofe van dieren zoals we niet eerder hebben meegemaakt.


Alleen Jij met Jouw donatie maakt het verschil tussen leven en dood van de dieren in de unieke Warrumbungles-regioLaten we ze in leven houden!

De tijd raakt op!


ALSTUBLIEFT, STEUN ONZE INSPANNINGEN MET EEN HOOGNODIGE SCHENKING


Wilde dieren in het Warrumbungle National Park in Australië sterven. Talrijke bosbranden en vele jaren zonder regen leiden tot het massaal uitsterven van onze lokale fauna. Steun vrijwilligers om een tankauto en geautomatiseerde drinkwaterposten te financieren. Met de huidige extreme temperaturen sluit het reddingsvenster snel. De geur van dode dieren is overal!
€ 3.405 van € 20.000
17% gefinancierd

Ondersteun deze inzamelingsactie door er een nieuwe inzamelingsactie aan te koppelen. Alle donaties worden toegekend aan de bovenliggende inzamelingsactie.