Natuur & milieu   

Aangemaakt door :

Michael van der Meer

Locatie:

Uganda, Uganda

Even voorstellen

Mijn naam is Michael van der Meer (34 jaar) en in 2018 heb ik Johnmary Kavuma (27 jaar) uit Oeganda ontmoet op One Young World in Den Haag. Een internationale conferentie voor jonge wereldverbeteraars. Johnmary heeft mij diep geraakt met zijn verhaal en oprichting van de sociale onderneming Upcycle Africa. Hier vertelt hij meer over zijn missie: https://www.youtube.com/watch?v=YiimMe0tOPM&t=436s


Wat is het probleem?

In Oeganda zijn armoede en afval beiden een groeiend probleem. De werkeloosheid onder vrouwen is gestegen van 8.9% in 2012 tot 13,2% in 2017. Daarnaast wordt er in Oeganda iedere dag ongeveer 600 ton plastic verbruikt. Hiervan wordt 51% niet ingezameld en komt daardoor rechtstreeks terecht in de natuur en het watersysteem.


Wat is de oplossing?

Upcycle Africa is een sociale onderneming die in 2015 is opgericht door Johnmary Kavuma. Het doel van de onderneming is om het afval probleem in Afrika om te zetten naar waardevolle toepassingen, zoals huizen en sieraden en daarmee bewustwording en werkgelegenheid te creëren voor de lokale bevolking.


In 2020 zijn zij gestart met het intiatief ‘Use It Back’. Dit initiatief wordt door vrouwen geleid en werkt aan het verbeteren van de kwaliteit van leven van vrouwen in kansarme gemeenschappen van Mpigi, Oeganda. Veel van deze vrouwen moeten rondkomen van minder dan $1 per dag. Deze vrouwen worden getraind in gemeenschappen om plastic afval om te zetten in producten van creatieve waarde, bijvoorbeeld tassen en sieraden. Deze handgemaakte producten maken zij van afval zoals van rietjes, plastic zakken, cement- en suikerzakken. Om dit te kunnen doen ontvangen deze vrouwen training, gereedschap en materialen. Hiermee genereren ze een inkomen waarmee ze hun gezin kunnen onderhouden, ook veranderen we hiermee hun manier van denken over het weggooien van plastic afval (preventie).


Wat is er nodig?

Om de komende 3 maanden dit trainingsprogramma op te kunnen zetten is er nu een bedrag van €3.000,- nodig voor training, machines, transport en materialen.


De opbrengst zal op de volgende manier geïnvesteerd worden:

- Bereiken van 3 gemeenschappen over afvalverwerking (promotie, vervoer, zendtijd en visuele ondersteuning via sociale platforms) = €500,-

- Training aan 1.000 personen rondom het Victoria meer (loonkosten trainers, eten en drinken en trainingsruimte) = €1.116,-

- Trainingsmateriaal: lijm, tape, ponsmachines, notitieblokjes, pennen, nietmachines, scharen, meetlint etc.. = €1.000,-

- Coördinatie zero waste projecten: loonkosten, internetkosten en dienstreizen = €454,-

 

Wat is het doel van deze fundraising actie?

Het doel is om een bedrag van €3.000,- in te zamelen zodat er in totaal 1.500 vrouwen en jongeren in Oeganda opgeleid kunnen worden in (sociaal) ondernemerschap, sales & marketing, customer care, afvalmanagement en productontwerp en -ontwikkeling. Door dit train-the-trainer programma kunnen we indirect 200.000 personen bereiken en kan er het volgende geproduceerd worden: 400 tassen, 1.000 oorbellen, 200 deurmatten, 150 bloemvazen, 800 kettingen, 200 armbanden, 180 portemonnees en 300 penhouders. Allemaal gemaakt van (plastic) afval.


Hoe willen we dit bereiken?

Op 3 juli gaat het EU verbod in op de verkoop van single-use plastic (SUP) en specifiek in Nederland gaat per 1 juli een statiegeldsysteem in op kleine PET-flesjes. Vanaf dat moment zal er veel minder plastic afval in ons milieu komen en wij grijpen dat moment aan om in de maand juli onze natuur te bevrijden van al het afval dat er nu al rondzwerft.


Dat doen we niet alleen voor onze natuur in Nederland, maar dit is direct gekoppeld aan een andere plek in de wereld waar dit ook een probleem is namelijk: Oeganda. In Oeganda zijn armoede en afval beide een groeiend probleem. Met deze actie willen we geld inzamelen voor Upcycle Africa.

 

Ons doel met het project #CleanSUPNL is om 3.000 PET flesjes uit de natuur te halen en die via de bestaande afvalverwerking zoveel mogelijk te laten recyclen.


Wil je hier aan bijdragen dan kan dat op 3 manieren:

  1. Word sponsor of doe een donatie via WhyDonate
  2. Organiseer je eigen lokale cleanup (link volgt)
  3. Sluit je aan bij een bestaande cleanup (link volgt)

 

Kleine acties, grote impact! #UpcycleAfrica #CleanSUPNL

€ 1.000 van € 1.000
100% gefinancierd

Ondersteun deze inzamelingsactie door er een nieuwe inzamelingsactie aan te koppelen. Alle donaties worden toegekend aan de bovenliggende inzamelingsactie.