Noodhulp   

Aangemaakt door :

Jan Petersen

Locatie:

, Mali

We zijn een multidisciplinaire groep, bestaande uit ingenieurs, ICT-specialisten, projectmanagers, medische experts en ondernemers. Samen bundelen wij onze krachten om doelgerichte oplossingen te bedenken voor de COVID-19 crisis in de Sahel-regio. Dit initiatief heeft zijn wortelen gevonden in het Kabakoo Academies in Bamako, in Mali.


Kabakoo Academies is een plaats waarbij onderwijs samenkomt met creatie en vrij onderzoek. De focus ligt op zowel low-tech als high-tech, bedoeld voor gedecentraliseerde productie. Kabakoo heeft zich steeds gebaseerd open source, geïntegreerd in een proefondervindelijke omgeving om als hefboom te dienen voor uitdagingen uit onze omgeving.


Kabakoo is erkend door de Afrikaanse Unie, het UNESCO en het World Economic Forum dat het Kabakoo Academies recent verkoos tot één van de 16 Schools of the Future. Ons werk verscheen eerder al in prestigieuze nieuwsuitzendingen zoals die van de BBC en in prestigieuze kranten zoals Le Monde (zie weblinks onderaan). Samen met andere ambitieuze organisaties, zoals INCO en Shared Studios, en experts, afkomstig van o.a. het Maryland Institute College of Art en Università luav di Venezia, werken wij aan een duurzame toekomst die wenselijk is voor elkieder. Vertrekkend van deze missie doet het Kabakoo Academies vanaf nu dienst als de spil tegen de Covid-19 crisis.


Wat hebben we reeds bereikt:

We hebben reeds concrete oplossingen ontworpen met de focus op de lage kost en efficiënte invoering:


  • Prijsvriendelijke ventilators voor medische toepassingen
  • Mondmaskers voor het grote publiek en beschermend materiaal voor de medische zorgverleners
  • Handontsmettingsmiddel voor de burgers en de medische zorgverleners


Dankzij jouw bijdrage is het mogelijk dit materiaal aan meer mensen beschikbaar te stellen en zo de verspreiding van het Covid-19 virus tegen te gaan. Daarnaast bevordert het de ontwikkeling van lange-termijn lokale vaardigheden voor de omgang met toekomstige uitdagingen.


Deze projecten (verder gedetailleerd in lager gedeelte) zijn bedoeld om zowel Mali als de gehele Sahel-regio een fabricage-grondslag te geven voor deze essentiële producten. Het aantal besmette mensen in Mali en de Sahel-regio stijgt immers in zeer grote aantallen en gezien de gekende trends die eerder Azië, Europa en nu ook de Verenigde Staten troffen doen wij ons uiterste best om te vermijden dat Afrika het nieuwe epicentrum wordt. Dat is de reden dat we er vroeg bij zijn om via lokale en betaalbare maatregelen een grote gezondheidscrisis te voorkomen, waarvan de gevolgen ondertussen gekend zijn uit andere regio’s.

Ongeveer 30 mensen zijn reeds betrokken in diverse werkgroepen voor het realiseren van dit project. Voortdurend sluiten nieuwe vrijwilligers van over heel de wereld zich aan.Waarom is het belangrijk:

Zoals duidelijk geformuleerd in recente publicaties van het World Health Organization (WHO), moeten we verder kijken dan binnen onze landsgrenzen om de mensheid te verdedigen tegen deze crisis. Maar hoe kunnen landen met beperkte middelen zichzelf verdedigen als zelfs de rijke landen problemen ondervinden met ‘flatten the curve’. 

In Mali bijvoorbeeld is een officieel actieplan opgericht waarin de schaarsheid van de beschikbare materialen werd benadrukt (gepubliceerd op 4 maart 2020). Dit actieplan stelt dat 5 400 000 maskers noodzakelijk zijn terwijl er slechts 600 000 beschikbaar zijn. Er is nood aan 2 000 000 extra scrubs en chirurgische maskers. Verder is er slechts één ventilator beschikbaar voor het hele land. Diezelfde schaarsheid vertaalt zich ook naar de alcoholgels, waar slechts 600 liter beschikbaar is tegenover de nood aan 500 000 liter. 

Dit is de reden dat er vanuit de gemeenschap oplossingen nodig zijn! Door onze Covid-19 onderneming verlichten we het gebrek aan materiaal en dankzij jouw steun kunnen we ook verdere oplossingen ontwikkelen.

Lokale oplossingen garanderen betrouwbare leveringen, lage kosten en onderhoud van de producten, zeker in het geval van wereldwijde schaarsheid van deze materialen. Sommige grenzen zijn reeds gesloten, andere grenzen kunnen ook gauw sluiten. 


Details over de projecten:


Prijsvriendelijke ventilators:

Aan het Kabakoo Academies hebben we jongeren getraind in het 3D-printen en -modelleren, micro-elektronica en computerwetenschappen sinds onze oprichting in 2018. Deze troeven gebruiken wij nu om de crisis te bestrijden. Het kernteam en vrijwilligers hebben zich beziggehouden met de prototypes voor ventilatoren en 3D-printen van gezichtsbescherming.

Dankzij het internet hebben we contact gehad met meerdere amateurs en experts op internationaal niveau. De oplossingen die zij aanbieden vereisen 3D-printers van een hoger niveau en een gemoderniseerde werkplaats met PBC-werktuigen en verschillende micro-elektronische componenten om de internationale prototypes lokaal te kunnen produceren.


Hoewel internationale hulp kan leiden tot de import van noodzakelijke producten biedt het geen garantie. Wij streven ernaar om op lokaal niveau te handelen om lage kosten, onderhoudsmogelijkheden en aanpassingen te kunnen garanderen. Verder willen we de lokale medische experts ondersteunen voor het opstarten van de eerste ventilatorfabricage in de Sahel-regio.


Textielmaskers:

Een tekort van 4 800 000 textielmaskers is de schatting van de overheid. Aangezien de prijzen verdriedubbeld zijn proberen we de handen uit de mouwen te steken om deze toch te kunnen voorzien. Hoewel er een grote nood is aan import van chirurgische maskers en N95-type maskers, kozen wij ervoor om een veilig, prijsvriendelijk masker te ontwerpen voor het grote publiek. Het gebruik hiervan kan de verspreiding van het virus sterk doen vertragen, zoals Zuid-Korea, Hong Kong en Taiwan eerder aantoonden.

Gebaseerd op blauwdrukken van grote medische instellingen hebben we prijsvriendelijke maskers ontworpen. Deze zijn voorzien van een dubbele laag van lokale katoen met een laag molton die als filter werkt. Deze zijn reeds goedgekeurd door 2 lokale apotheken. Onze maskers zijn goedkoper dan deze beschikbaar op de vrije markt: zo kosten onze maskers 790 XOF (equivalent aan $1.30 of €1.20) terwijl individuele maskers op de markt 1200 à 1500 XOF kosten.

De lokale vraag is reeds hoog, maar we hebben de geldmiddelen nodig om ze te ontwikkelen. Verder bevordert deze lokale productie de lokale tewerkstelling die stevig achteruitgaat met de huidige pandemie. 


Hydroalcoholische gels:

De Malinese overheid stelt dat er een huidig tekort is van 440 000 liter (116 000 gallons) aan hydroalcoholische gels in Mali alleen. Door de huidige pandemie is het moeilijk om deze te importeren en is een lokale oplossing noodzakelijk. Dankzij de instructies van het WHO hebben we deze 4 weken kunnen testen en zijn we klaar om hydroalcoholische gels te produceren die voldoen aan de normen van het WHO.

Dit product is erg belangrijk omdat er weinig watertoegang is in deze regio. Door het verspreiden van deze gels aan de medische zorg en de burgers is het mogelijk het virus tegen te gaan. Deze productie is noodzakelijk aangezien de prijs van handontsmettingsmiddelen verviervoudigd zijn in de voorbije dagen. Wij bieden een goedkope oplossing aan die een duurzame fabricage op poten zet. 


Wat we nodig hebben & …  • €25 000 voor de ventilators
  • €10 000 voor het beschermend materiaal
  • €5 000 voor de hydroalcoholische gels


Waar het geld naartoe gaat:


Iedereen aan het Kabakoo Academies team werkt op een vrijwillige basis aan dit project en krijgen bijgevolg geen salaris voor dit project. Al het geld zal gespendeerd worden aan de aankoop van het materieel en de fabricage van de ventilators, maskers en gels.


… De Impact!


€25 000 voor de lokale productie van betrouwbare prijsvriendelijke ventilatoren. Op dit moment is er nog geen gekende behandeling tegen het Covid-19 virus. Wel is het van essentieel belang om de ademhaling te ondersteunen van de patiënten waardoor deze worden verlicht. Wij zijn mede op de kar gesprongen om samen met internationale technologie-gemeenschappen hard te werken aan de productie van betaalbare beademingstoestellen en ventilatoren. Het bijkomend voordeel van deze aanpak bestaat in de lange termijn ontwikkeling van lokale innovatie, vaardigheden en kwalitatieve jobs.

Om deze prijsvriendelijke productie te kunnen garanderen hebben we nood aan 3 extra 3D-printers voor €3 000, 2 PCB-printers voor €2 000 en verscheidene micro-elektronica-componenten voor €9 000. Verder, om de noodzakelijke tests uit de voeren om aan goede gezondheidsvoorwaarden te voldoen, hebben we een testlong nodig zoals één van Michigan Instruments (€5 000) en een gasstroom analysator(€6 000).


€10 000 voor beschermend materiaal. Met dit bedrag is het mogelijk een sterke lokale fabricagebasis en distributienetwerk op te bouwen. Eén mondmasker kost ongeveer 790 XOF (€1,20 of $1,30) om te ontwikkelen wat een stuk beter is dan de marktprijs die omwille van de schaarste tussen 1200 en 1500 XOF ligt.

Met meer middelen is het zelfs mogelijk om deze prijs verder te onderdrukken. Met €10 000 schatten we dat we meer dan 10 000 mondmaskers kunnen produceren.

Als bijkomend voordeel zal er een inkomen ontstaan voor 20 individuelen en een steun aan het systeem dat zichzelf hieruit verder kan ondersteunen. Verder willen we mede de gemeenschap ondersteunen door telkens 4 maskers verkocht zijn aan 800 XOF, 1 masker gratis te geven aan een persoon in nood.


€5 000 voor hydroalcoholische gels. Dankzij jouw steun kunnen we de handgels in grotere aantallen produceren. Ons doel is om de gels aan het grote publiek beschikbaar te stellen aan lage prijs en 20% van de geproduceerde eenheden aan medische staf, medische praktijken en gezondheidscentra te geven. Met 100 000 XOF is het mogelijk om 10 liter (2,6 gallons) te produceren. Indien we de gewenste €5 000 halen zullen we ongeveer 327 liter (86 gallons) kunnen produceren. Verder heeft dit als voordeel dat het een duurzame lokale productie ondersteunt, dat we een inkomensstroom genereren voor 5 individuen en dat we een lokale bevoorrading kunnen garanderen die verder kan groeien. 


Kabakoo in de Media


IHK Subsahara Afrika Blog: https://www.subsahara-afrika-ihk.de/blog/2020/03/16/interview-kabakoo-bildet-fuer-die-vierte-industrielle-revolution-aus - 16 maart 2020

Le Monde: https://www.lemonde.fr/afrique/article/2020/02/28/kabakoo-l-ecole-qui-complete-les-cursus-classiques-au-mali_6031280_3212.html - 28 februari 2020

La Tribune: https://afrique.latribune.fr/think-tank/entretiens/2020-01-16/yanick-kemayou-kabakoo-est-une-approche-educative-pour-des-solutions-locales-aux-problemes-locaux-837052.html - 16 januari 2020

World Economic Forum: http://www3.weforum.org/docs/WEF_Schools_of_the_Future_Report_2019.pdf - Januari 2020

BBC: https://www.bbc.com/afrique/region-50681901 - 5 december 2019


De teams worden geleid door:


  • Ousmane Deme – geboren in Ivoorkust, Ousmane heeft reeds veel gereisd en leefde al in verschillende West-Afrikaanse landen. Opgeleid als een elektrotechnieker heeft hij ook industrieel design gestudeerd aan het CFP in Nouna, Burkina Faso, daarnaast heeft hij het programmeren en de microcomputersystemen zelf aangeleerd. Nu leeft hij in Bamako en werkt hij voor het Kabakoo Academies als Operational Manager van de Bamako campus.
  • Rabelais Marius, PhD – geboren in Kameroen, Rabelais heeft in Europa uitgebreid gereisd en geleefd. Naast een PhD in de Sociale Wetenschappen aan de Université Catholique de Louvain(UCL) deed hij mede onderzoek naar socio-economische onderwerpen in Afrikaanse context aan diezelfde universiteit. Al 5 jaar lang werkt hij als consultant voor de evaluatie van internationale ontwikkelingsprojecten. Rabelais bood zich vrijwillig aan voor hulp aan de coördinatie van het project.
  • Jan Petersen – geboren in Duitsland, Jan is een multiculturele Europeaan die 3 jaar lang in China heeft gewoond, waar hij Yanick leerde kennen. Jan heeft internationaal ondernemen gestudeerd in Frankrijk en China en is marketingspecialist met een achtergrond in management consulting. De voorbije 3 jaren was hij actief als freelancer. Jan beheert externe associaties met publieke of private instellingen.
  • Yanick Kemayou, PhD – oprichter van Kabakoo Academies, een pan-Afrikaans netwerk van creatieve scholen die geavanceerde technologieën en inheemse kennis samenbrengt. Geboren in Bafoussam, in Kameroen, heeft zijn tocht hem toegelaten te leven, werken en studeren in verschillende landen in Europa en Azië. Hij verwierf een PhD in de Economische Wetenschappen na doctoraatstudies aan Universität Paderborn (Duitsland) en HEC Paris (Frankrijk). Verder gaf hij les aan het Sorbonne, University of Vienna en het Catholic University of Central Africa. Yanick ontving verscheidene verdiensten voor zijn prestaties en sociale betrokkenheid bij het onderwijs.Oplossingen op lokaal niveau om de Covid-19 gezondheidscrisis af te remmen gefocust op betaalbaarheid en duurzaamheid.
€ 25 van € 40.000
0.1% gefinancierd
Afgelopen

Ondersteun deze inzamelingsactie door er een nieuwe inzamelingsactie aan te koppelen. Alle donaties worden toegekend aan de bovenliggende inzamelingsactie.