Kunst & cultuur   

Aangemaakt door :

Alexandra Smink

Locatie:

Gorinchem, Nederland

De Jan de Sterke is een varend monument en wordt door vrijwilligers in stand gehouden. Het is nog 1 van de weinige boten die op kolen vaart en is een graag geziene gast op maritieme evenementen. Wij willen de boot voor de toekomst behouden en zijn op zoek naar donateurs die ons willen ondersteunen in onze kosten in het onderhoud en daarmee het behoud van onze stoomboot.


18 september 2021 | Update Stoomsleepboot Jan de Sterke tijdens Corona crisisDankzij de financiële hulp van het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Mondriaanfonds en uiteraard dankzij uw donaties via WhyDonate hebben wij onze Stoomsleepboot Jan de Sterke kunnen laten restaureren. Ook met heel veel dank aan Damen Shipyards te Hardinxveld-Giessendam, die ons met raad en daad ter zijde hebben gestaan. Ook bedanken wij Van der Mark Ketelonderhoud uit De Lier voor het reviseren van onze stoomketel. Onze vrijwilligers hebben nauw samengewerkt met de professionals van Damen Shipyards en hebben hier heel veel uren in gestoken om deze restauratie mogelijk te maken. En uiteindelijk is het dan zover...we kunnen weer varen! En ons eerste maritieme evenement sinds 2 jaar is in zicht.

De Lekkodagen in Wijk bij Duurstede ( https://www.lekkodagen.nl ). Op vrijdag 24 september a.s. varen wij vanuit Gorinchem naar Wijk bij Duurstede, waar wij aan het einde van de middag aankomen. Op zaterdag 25 en zondag 26 september verzorgen wij rondvaartjes op de Lek en is onze gerestaureerde stoomsleper te bekijken in de haven en uiteraard kunnen wij u desgewenst meer informatie geven over het restauratieproces, de geschiedenis van de boot, etc. Onze donateurs zijn hierbij van harte uitgenodigd om langs te komen en evt. een rondje mee te varen.


Wij hopen dat wij in 2022 weer zoals vanouds naar veel maritieme evenementen kunnen komen. Tot die tijd worden er nog kleinere werkzaamheden aan de boot gedaan, zoals schilderwerk. De financiële steun van de beide cultuurfondsen is ten goede gekomen aan de grote restauratie. Voor het reguliere onderhoud, onvoorziene kosten, etc. is uw steun nog erg welkom. Dat is de reden dat wij onze pagina op WhyDonate nog even open laten staan.


Wij hopen u te zien tijdens de Lekkodagen in Wijk bij Duurstede!


U kunt het proces van restauratie/reparatie volgen op onze website: www.jandesterke.nl

of via onze Facebookpagina: nl.facebook.com/jandesterke.gorinchem


24 juni 2020 | Update Stoomsleepboot Jan de Sterke wegens de Corona crisis


Geachte lezer, donateur,


Wij zijn erg blij te kunnen melden dat wij, dankzij uw donaties en de steun van het Prins Bernhardcultuurfonds (zij hebben voor onze boot €25.000,- beschikbaar gesteld), onze Stoomsleepboot Jan de Sterke dit jaar voor een gedeelte kunnen laten restaureren.

Ondanks deze enorme financiële hulp zijn wij er echter nog niet, de overige restauratiewerkzaamheden moeten wij nog even uitstellen naar later dit jaar of begin volgend jaar. Maar het benodigde bedrag van €45.000,- voor de restauratie kunnen wij nu wel terugschroeven tot ca. €20.000,-. Uw steun is daarom nog steeds van harte welkom! Alvast hartelijk dank namens alle vrijwilligers.

14 mei 2020 | Update Stoomsleepboot Jan de Sterke wegens de Corona crisis.


Geachte lezer,


Vorig jaar hebben vele donateurs ons bijgestaan. Daar zijn wij ontzettend blij mee en heel dankbaar voor. We waren hier heel erg mee geholpen. Dankzij uw hulp, konden wij weer kolen aanschaffen en voor dit jaar zag het er rooskleurig uit. We waren voor veel maritieme evenementen geboekt, zouden veel rondvaarten maken. Ook hebben wij een paar vrijwilligers erbij gekregen! Helaas gooide de Corona crisis, zoals voor iedereen, ook voor ons roet in het eten. Alle evenementen zijn voor dit jaar afgelast. De Sinterklaas intocht....daar durven we nog niet op te hopen. Nu ligt de boot stil en het enige dat we nu kunnen doen, is dit jaar benutten om uitgestelde renovatiewerkzaamheden te verrichten, zoals het opknappen van de stuurhut, ander groot onderhoud, boot op de helling, schilderwerk, etc. Maar hoe gaan we dit doen zonder inkomsten? We zitten met z'n allen in het zelfde schuitje. Iedereen heeft last van de crisis. Maar we hopen dat onze stoomboot, die dit jaar de respectabele leeftijd van 107 jaar bereikt heeft, nog lang in de vaart kan blijven en dat de toekomstige generatie er ook nog van kan genieten. Wij willen graag dit jaar onze handen flink uit de mouwen steken om de boot te restaureren. Dit kunnen wij echter wederom niet zonder uw hulp. Wij hopen dat u ons wilt steunen, alle kleine beetjes helpen. Hopelijk is alles volgend jaar weer normaal en mogen wij weer varen. Wanneer wij dan weer onder stoom zijn en met volle kracht vooruit kunnen, laten wij dit weten via een update in dit artikel en hebben wij voor u als donateurs zeker iets leuks in petto. Wij blijven positief en rekenen er op dat wij volgend jaar weer de ketel op kunnen stoken, de trossen los kunnen gooien en onze stoomboot bij diverse maritieme evenementen aan u kunnen laten zien. Alvast hartelijk dank namens alle vrijwilligers van Stoomsleepboot Jan de Sterke uit Gorinchem.01-01-2020

Een van onze doelen in 2020 is de aanschaf van nieuwe roosterbaren. Roosterbaren zijn de roosters waarop de kolen liggen. Deze steunen de brandstof (kolen) en maken het mogelijk dat de brandstof op een zo goed mogelijke manier met de luchtstroom, nodig voor het verbrandingsproces, in aanraking wordt gebracht.Stoomsleepboot Jan de Sterke


De Stoomsleepboot Jan de Sterke werd in 1913 gebouwd te 's- Gravenhage en vaart nog met een originele, 2-cilinder stoommachine. De stoom die deze machine gebruikt, wordt geleverd door de stoomketel, een zogenaamde Schotse Ketel.


De originele ketel is vanwege de slechte staat in 1973 vervangen door de huidige stoomketel. Deze wordt kolengestookt en verwarmt daarmee ca. 2500 liter water. De stoomsleper heeft in het verleden andere namen gehad. In 1913 heette zij 'Snel'. Vanaf 1949 "Mariëtte"en van 1977 tot 1996 heette zij 'Hendrina II'.


Sinds begin 1995 is de Hendrina II in eigendom bij de Gorcumse Stoomboot Stichting 'De Compound', die haar op 6 december 1996 de naam 'Jan de Sterke' gaf. Onder die naam is zij sinds 2003 geregistreerd als Varend Monument. De thuishaven van de boot is Gorinchem. De vaste ligplaats is op de Linge onder de molen aan de Ondervloed. In de wintermaanden overwintert de boot in de Lingehaven, bij de sluis.


De boot wordt in de vaart gehouden door vrijwilligers, aangesloten bij de Stichting Jan de Sterke en is op evenementen in binnen- en buitenland een graag geziene gast. 

In 2013 vierde de Jan de Sterke haar 100-jarig bestaan. Dit jaar is zij alweer 106 jaar en de vrijwilligers doen er alles aan om de boot  in de vaart te houden.


Iedere dinsdag wordt er onderhoud aan de boot gepleegd. Regelmatig onderhoud is noodzakelijk om de boot in goede conditie te houden. 

Hiervoor is naast 'mankracht' ook materiaal nodig, zoals verschillende soorten verf. Bovendien moet de boot eens in de zoveel tijd op de helling om het onderwaterschip te laten controleren en moet zij regelmatig gekeurd worden. 


Alle materialen en diensten worden steeds duurder en omdat wij geen subsidie krijgen, maar alles zelf moeten bekostigen, wordt het steeds lastiger om de boot in stand te houden. Onze brandstof  kunnen wij ook niet zomaar even bij een 'tankstation' kopen. Wij moeten de kolen door een bedrijf laten leveren en in de bunkers op de boot laten storten. Ook de kolen zijn helaas flink in prijs gestegen. 


Wij gaan regelmatig naar Maritieme evenementen, zoals bijvoorbeeld de Lekkodagen in Wijk bij Duurstede, de Open Havendag in Gorinchem en Dordt in Stoom. Door rond te varen met publiek, genereren wij inkomsten. Maar helaas zijn de kosten op dit moment hoger dan wat wij met de rondvaartjes 'verdienen', zodat wij dit jaar, zonder extra hulp in de vorm van donaties, waarschijnlijk niet eens kunnen varen. 


Dit vinden wij verschrikkelijk. Er wordt zoveel tijd en energie in gestoken en de boot mag echt niet verloren gaan. Er zijn door soortgelijke problemen al boten door verkoop naar het buitenland verdwenen of op de sloop terecht gekomen. Wij willen onze prachtige, historische boot 'Jan de Sterke' hiervoor behoeden. Er zijn in Nederland nog maar een paar boten die op kolen varen en dit prachtige stukje techniek willen wij voor de toekomst veilig stellen. Voor de huidige, maar ook voor de toekomstige generaties.


Wij zijn ook dringend op zoek naar mensen die ons leuke en enthousiaste team willen versterken. Heeft u kennis van oude techniek en gaat uw interesse uit naar het stoomwezen, met name stoomschepen? Wij hebben vacatures voor kapiteins (groot vaarbewijs noodzakelijk), matrozen en machinisten. Heeft u interesse en heeft u tijd om ons team te komen versterken? Stuurt u dan een mail naar: [email protected]
Alvast heel hartelijk dank namens alle vrijwilligers van Stoomsleepboot Jan de Sterke.


Voor meer informatie: www.jandesterke.nl € 1.790 van € 5.000
35.8% gefinancierd
760 dag(en)

Ondersteun deze inzamelingsactie door er een nieuwe inzamelingsactie aan te koppelen. Alle donaties worden toegekend aan de bovenliggende inzamelingsactie.