Kunst & cultuur   

Aangemaakt door :

Alexandra Smink

Locatie:

Gorinchem, Nederland

De Jan de Sterke is een varend monument en wordt door vrijwilligers in stand gehouden. Het is nog 1 van de weinige boten die op kolen vaart en is een graag geziene gast op maritieme evenementen. Sinds een jaar heeft de Jan de Sterke ook de status van Nationaal Monument. Wij willen de boot voor de toekomst behouden en zijn op zoek naar donateurs die ons willen ondersteunen in onze kosten in het onderhoud en daarmee het behoud van onze stoomboot.


De vrijwilligers van Stoomsleepboot Jan de Sterke wensen u een gezond en gelukkig 2022 toe!2 januari 2022 | Update restauratie Stoomsleepboot Jan de Sterke tijdens de Coronacrisis


Dankzij de financiële hulp van u als donateur en van het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Mondriaanfonds kunnen wij u met veel trots melden dat de restauratie van onze Stoomsleepboot Jan de Sterke tot een goed einde is gebracht! Maar ook dank aan de regionale, plaatselijke en maritieme kranten, die ons artikel hebben opgenomen. Zij hebben ons verhaal m.b.t. de restauratie breed gedeeld en tevens onze uitvraag naar vrijwilligers. Dit heeft zeer positief uitgepakt en wij hebben nu een prachtig team met een brede kennis en vaardigheden. Zonder onze vrijwilligers hadden wij deze ingrijpende restauratie niet zo snel tot een goed einde weten te brengen!


Onze Jan de Sterke is dankzij alle steun gered voor de komende jaren. De stoomketel is gereviseerd en het onderwaterschip is voor ca. 20 jaar onderhoudsvrij. We hebben bijvoorbeeld een nieuwe stuurhut van mahoniehout gekregen. De bedoeling was om de stuurhout deels met het oude hout en deels met nieuw hout opnieuw op te bouwen. Het oude hout (dat ca. 80 jaar oud was) bleek echter in een te slechte staat te verkeren, waardoor dit niet meer bruikbaar was. We hebben nu een exacte replica van de oude stuurhut, opgebouwd uit mahoniehout. Het originele hang- en sluitwerk is weer teruggeplaatst.


Omdat alles nog zo onzeker is en wij voor het reguliere onderhoud, verzekeringen, etc. afhankelijk zijn van de inkomsten uit de rondvaarten, hopen wij dat u ons wilt blijven steunen. Wij willen ook graag voor onze nieuwe, mahoniehouten stuurhut een afdekhoes van zeildoek laten maken om het hout te beschermen tegen de regen. Dat is een van onze doelen voor dit jaar. Tevens willen wij graag onze website aan laten passen, zodat deze nog informatiever wordt en o.a. ook geschikt wordt gemaakt voor mensen met een (visuele) beperking.


Wilt u ons hier dit jaar ook weer mee helpen? Alle kleine beetjes zijn welkom.


In september 2021 hebben wij (na 2 jaar stil gelegen te hebben) onze eerste rondvaartjes kunnen maken tijdens de Lekkodagen in Wijk bij Duurstede. Wij hopen, net als iedereen, dat 2022 een jaar wordt waarin weer mogelijk gaat worden. Op onze website staat onze agenda waarop u kunt zien bij welke maritieme evenementen wij dit jaar aanwezig zijn en u bent dan van harte welkom om onze Jan de Sterke te komen bekijken en wellicht mee te varen. Mits de Coronamaatregelen uiteraard geen roet in het eten gooien.


Alvast hartelijk dank namens al onze vrijwilligers!U kunt ons volgen via onze website: www.jandesterke.nl

of via onze Facebookpagina: nl.facebook.com/jandesterke.gorinchem


24 juni 2020 | Update Stoomsleepboot Jan de Sterke wegens de Corona crisis


Geachte lezer, donateur,


Wij zijn erg blij te kunnen melden dat wij, dankzij uw donaties en de steun van het Prins Bernhardcultuurfonds (zij hebben voor onze boot €25.000,- beschikbaar gesteld), onze Stoomsleepboot Jan de Sterke dit jaar voor een gedeelte kunnen laten restaureren.

Ondanks deze enorme financiële hulp zijn wij er echter nog niet, de overige restauratiewerkzaamheden moeten wij nog even uitstellen naar later dit jaar of begin volgend jaar. Maar het benodigde bedrag van €45.000,- voor de restauratie kunnen wij nu wel terugschroeven tot ca. €20.000,-. Uw steun is daarom nog steeds van harte welkom! Alvast hartelijk dank namens alle vrijwilligers.

14 mei 2020 | Update Stoomsleepboot Jan de Sterke wegens de Corona crisis.


Geachte lezer,


Vorig jaar hebben vele donateurs ons bijgestaan. Daar zijn wij ontzettend blij mee en heel dankbaar voor. We waren hier heel erg mee geholpen. Dankzij uw hulp, konden wij weer kolen aanschaffen en voor dit jaar zag het er rooskleurig uit. We waren voor veel maritieme evenementen geboekt, zouden veel rondvaarten maken. Ook hebben wij een paar vrijwilligers erbij gekregen! Helaas gooide de Corona crisis, zoals voor iedereen, ook voor ons roet in het eten. Alle evenementen zijn voor dit jaar afgelast. De Sinterklaas intocht....daar durven we nog niet op te hopen. Nu ligt de boot stil en het enige dat we nu kunnen doen, is dit jaar benutten om uitgestelde renovatiewerkzaamheden te verrichten, zoals het opknappen van de stuurhut, ander groot onderhoud, boot op de helling, schilderwerk, etc. Maar hoe gaan we dit doen zonder inkomsten? We zitten met z'n allen in het zelfde schuitje. Iedereen heeft last van de crisis. Maar we hopen dat onze stoomboot, die dit jaar de respectabele leeftijd van 107 jaar bereikt heeft, nog lang in de vaart kan blijven en dat de toekomstige generatie er ook nog van kan genieten. Wij willen graag dit jaar onze handen flink uit de mouwen steken om de boot te restaureren. Dit kunnen wij echter wederom niet zonder uw hulp. Wij hopen dat u ons wilt steunen, alle kleine beetjes helpen. Hopelijk is alles volgend jaar weer normaal en mogen wij weer varen. Wanneer wij dan weer onder stoom zijn en met volle kracht vooruit kunnen, laten wij dit weten via een update in dit artikel en hebben wij voor u als donateurs zeker iets leuks in petto. Wij blijven positief en rekenen er op dat wij volgend jaar weer de ketel op kunnen stoken, de trossen los kunnen gooien en onze stoomboot bij diverse maritieme evenementen aan u kunnen laten zien. Alvast hartelijk dank namens alle vrijwilligers van Stoomsleepboot Jan de Sterke uit Gorinchem.01-01-2020

Een van onze doelen in 2020 is de aanschaf van nieuwe roosterbaren. Roosterbaren zijn de roosters waarop de kolen liggen. Deze steunen de brandstof (kolen) en maken het mogelijk dat de brandstof op een zo goed mogelijke manier met de luchtstroom, nodig voor het verbrandingsproces, in aanraking wordt gebracht.Stoomsleepboot Jan de Sterke


De Stoomsleepboot Jan de Sterke werd in 1913 gebouwd te 's- Gravenhage en vaart nog met een originele, 2-cilinder stoommachine. De stoom die deze machine gebruikt, wordt geleverd door de stoomketel, een zogenaamde Schotse Ketel.


De originele ketel is vanwege de slechte staat in 1973 vervangen door de huidige stoomketel. Deze wordt kolengestookt en verwarmt daarmee ca. 2500 liter water. De stoomsleper heeft in het verleden andere namen gehad. In 1913 heette zij 'Snel'. Vanaf 1949 "Mariëtte"en van 1977 tot 1996 heette zij 'Hendrina II'.


Sinds begin 1995 is de Hendrina II in eigendom bij de Gorcumse Stoomboot Stichting 'De Compound', die haar op 6 december 1996 de naam 'Jan de Sterke' gaf. Onder die naam is zij sinds 2003 geregistreerd als Varend Monument. De thuishaven van de boot is Gorinchem. De vaste ligplaats is op de Linge onder de molen aan de Ondervloed. In de wintermaanden overwintert de boot in de Lingehaven, bij de sluis.


De boot wordt in de vaart gehouden door vrijwilligers, aangesloten bij de Stichting Jan de Sterke en is op evenementen in binnen- en buitenland een graag geziene gast. 

In 2013 vierde de Jan de Sterke haar 100-jarig bestaan. Dit jaar is zij alweer 106 jaar en de vrijwilligers doen er alles aan om de boot  in de vaart te houden.


Iedere dinsdag wordt er onderhoud aan de boot gepleegd. Regelmatig onderhoud is noodzakelijk om de boot in goede conditie te houden. 

Hiervoor is naast 'mankracht' ook materiaal nodig, zoals verschillende soorten verf. Bovendien moet de boot eens in de zoveel tijd op de helling om het onderwaterschip te laten controleren en moet zij regelmatig gekeurd worden. 


Alle materialen en diensten worden steeds duurder en omdat wij geen subsidie krijgen, maar alles zelf moeten bekostigen, wordt het steeds lastiger om de boot in stand te houden. Onze brandstof  kunnen wij ook niet zomaar even bij een 'tankstation' kopen. Wij moeten de kolen door een bedrijf laten leveren en in de bunkers op de boot laten storten. Ook de kolen zijn helaas flink in prijs gestegen. 


Wij gaan regelmatig naar Maritieme evenementen, zoals bijvoorbeeld de Lekkodagen in Wijk bij Duurstede, de Open Havendag in Gorinchem en Dordt in Stoom. Door rond te varen met publiek, genereren wij inkomsten. Maar helaas zijn de kosten op dit moment hoger dan wat wij met de rondvaartjes 'verdienen', zodat wij dit jaar, zonder extra hulp in de vorm van donaties, waarschijnlijk niet eens kunnen varen. 


Dit vinden wij verschrikkelijk. Er wordt zoveel tijd en energie in gestoken en de boot mag echt niet verloren gaan. Er zijn door soortgelijke problemen al boten door verkoop naar het buitenland verdwenen of op de sloop terecht gekomen. Wij willen onze prachtige, historische boot 'Jan de Sterke' hiervoor behoeden. Er zijn in Nederland nog maar een paar boten die op kolen varen en dit prachtige stukje techniek willen wij voor de toekomst veilig stellen. Voor de huidige, maar ook voor de toekomstige generaties.


Wij zijn ook dringend op zoek naar mensen die ons leuke en enthousiaste team willen versterken. Heeft u kennis van oude techniek en gaat uw interesse uit naar het stoomwezen, met name stoomschepen? Wij hebben vacatures voor kapiteins (groot vaarbewijs noodzakelijk), matrozen en machinisten. Heeft u interesse en heeft u tijd om ons team te komen versterken? Stuurt u dan een mail naar: [email protected]
Alvast heel hartelijk dank namens alle vrijwilligers van Stoomsleepboot Jan de Sterke.


Voor meer informatie: www.jandesterke.nl € 2.015 van € 5.000
40.3% gefinancierd
587 dag(en)

Ondersteun deze inzamelingsactie door er een nieuwe inzamelingsactie aan te koppelen. Alle donaties worden toegekend aan de bovenliggende inzamelingsactie.