Sport   

Aangemaakt door :

Stichting Suriprofs

Locatie:

, Suriname

Profvoetballers van Surinaamse komaf. Met de opbrengst van een jaarlijkse benefietwedstrijd in Nederland ondersteunt de Stichting projecten in Suriname.

Doelstellingen

De Stichting Suriprofs bestaat sinds 2000. Het doel is om de betrokkenheid van de Suriprofs, profvoetballers van Surinaamse komaf, met Suriname tot uiting te brengen. Met de opbrengst van een jaarlijkse benefietwedstrijd in Nederland ondersteunt de Stichting projecten in Suriname. Daarbij gaat het met name om activiteiten en faciliteiten ten behoeve van de jeugd in Suriname. Niet alleen op het gebied van voetbal en andere sporten, de Stichting biedt ook ondersteuning aan het onderwijs en de gezondheidszorg in Suriname. Van de jeugdafdeling in het Diakonessenziekenhuis, de opvang en verzorging van kinderen met een beperking tot de aanleg van kunstgrasvelden of het aanbieden van lesmateriaal.Trip naar Suriname

Eens in de twee jaar reist een selectie van Surinaamse topvoetballers naar Suriname om wedstrijden te spelen, trainingen te geven en de projecten te bezoeken. Zowel tijdens de benefietwedstrijden in Nederland als tijdens de trip naar Suriname wordt ook een andere doelstelling gerealiseerd: de Suriprofs zijn immers ook opgericht voor de ‘fatoe’ (gezelligheid). Bij elke wedstrijd draait het ook om het weerzien van oude bekenden. Voor spelers en supporters.


“Suriprofs goed voor 1,8 miljoen aan projectsteun Suriname”


Sinds de oprichting in 2000 heeft de Stichting Suriprofs een totaalbedrag van zo’n 1,8 miljoen euro bij elkaar gebracht waarmee uiteenlopende projecten in Suriname zijn en worden ondersteund. Het zijn zonder uitzondering projecten die ten goede komen aan de Surinaamse jeugd op het gebied van sport, gezondheidszorg en onderwijs.

Het eerste, in 1998 gerealiseerde, doel was de opknapbeurt van het André Kamperveenstadion in Paramaribo. Dit initiatief bleek de aanzet voor de oprichting van de Stichting Suriprofs. Daarna volgden tientallen andere projecten die mede door de steun van de Suriprofs van de grond konden komen. Een van de meest recente voorbeelden is de bestrijding van de sikkelcelziekte die in Suriname nogal altijd veel voorkomt. Met de opbrengst van benefietwedstrijden in De Kuip op 22 maart 2017 kon het Rotterdamse Sophiaziekenhuis in staat worden gesteld om extra onderzoek te doen naar deze erfelijke bloedziekte en er voorlichting over te geven.

In het eind 2016 verschenen jubileumboek “Suriprofs, van benefiet tot project”, staan de projecten in Suriname beschreven die door de jaren heen met opbrengsten van benefietwedstrijden zijn gerealiseerd. De ene keer betrof het grootschalige projecten zoals de renovatie van een ziekenhuisafdeling of de aanleg van een kunstgrasveld en veldverlichting. In andere gevallen ging het om minder omvangrijke maar al even welkome financiële en materiële steun. Van de aanschaf van sport-, spel- en lesmateriaal tot het vervangen van een personenbus voor het vervoer van gehandicapte kinderen.

Door persoonlijke contacten met de ondersteunde en nog te ondersteunen organisaties in Suriname, kan de Stichting Suriprofs precies nagaan hoe de verschillende donaties worden gebruikt. De spelers en oud-spelers van de Suriprofs hebben regelmatig met eigen ogen kunnen zien wat er met de gelden is gebeurd.

Ondersteun deze inzamelingsactie door er een nieuwe inzamelingsactie aan te koppelen. Alle donaties worden toegekend aan de bovenliggende inzamelingsactie.