Maatschappij   

Aangemaakt door :

Unie Van en Voor de Wielewaalers

Locatie:

Rotterdam, Nederland

En als alle huurders in Nederland " 5 euro" inleggen, dan komen we er wel! Samen staan we sterk! Doe mee en maak 5 Euro over.

Samen staan we sterk tegen oneerlijke sloop/nieuwbouw!


Als bewoners van de Wielewaal, een tuindorp uit 1949 in Rotterdam-Zuid, zijn wij al jaren bezig om ons eigen plan voor de wijk te realiseren. Ons ideaal? Een knusse wijk waarin we als huurders en eigenaar-bewoners voor elkaar kunnen blijven zorgen, met betaalbare, energieneutrale en levensloopbestendige woningen voor iedereen die er nu woont. Én voor nieuwelingen die er willen komen wonen!


Onze verhuurder Woonstad Rotterdam wil echter iets anders. Na de sloop willen ze vooral dure koopwoningen en vrije sector huurwoningen terugzien. De meeste huidige huurders kunnen dan niet terugkeren omdat hun woonlasten dan veel te hoog zouden worden. Het wordt dus een wijk voor andere mensen dan de huidige Wielewaalers.


Woonstad en de gemeente hebben ons bewonersplan geen eerlijke kans van slagen gegeven. Terwijl financiers en bouwbedrijven wél enthousiast zijn over ons plan en bereid zijn te investeren!


Omdat Woonstad en de gemeente Rotterdam de grenzen van de wet en het betamelijke hebben opgezocht (en overschreden!) om hun plannen er doorheen te krijgen, zijn we in 2017 naar de rechter gestapt. Helaas gaf de rechter ons geen gelijk. Maar er is een belangrijk punt waarom we in hoger beroep zullen gaan.


Woonstad heeft onze wijk verkocht aan een projectontwikkelaar, Bouwfonds/BPD. Maar normaal moet een woningcorporatie die zijn woningen wil verkopen die eerst aan de zittende huurders aanbieden! Dat hebben ze niet gedaan. Ook hebben ze het niet openbaar aangeboden aan andere woningcorporaties! En wat ze ook niet hebben gedaan, is goedkeuring vragen voor de verkoop aan de minister. Deze hele gang van zaken is in strijd met de Woningwet, een wet die er is om huurders te beschermen en woningcorporaties zich netjes te laten gedragen.


Toch heeft de rechter deze gang van zaken goedgekeurd. Omdat de woningen in onze wijk gesloopt gaan worden, zouden al die procedures niet nodig zijn, vond de rechter. Dat is een heel verkeerd vonnis en dat kunnen we niet over onze kant laten gaan. Hier gaan huurders in alle wijken waar gesloopt gaat worden last van krijgen. Dit moet in hoger beroep aan de kaak worden gesteld. De Woonbond steunt ons hierin met hun juridische fonds, maar dat is niet genoeg.


Helpt u ons mee om dit hoger beroep te bekostigen? Anders dan Woonstad en de gemeente beschikken wij niet over grote kapitalen. Maar het gelijk is aan onze kant. En als alle huurders in Nederland " 5 euro" inleggen, dan komen we er wel! Samen staan we sterk!


Lees meer over de Wielewaal op http://www.bewonersorganisatie-wielewaal.nl

€ 700 van € 5.000
14% gefinancierd
Afgelopen

Ondersteun deze inzamelingsactie door er een nieuwe inzamelingsactie aan te koppelen. Alle donaties worden toegekend aan de bovenliggende inzamelingsactie.