Educatie   

Aangemaakt door :

Boekenoutlet Suriname

Locatie:

Paramaribo, Suriname

Wij geloven dat het heel belangrijk is om kinderen al op jonge leeftijd vertrouwd te maken met boeken. Zij ontwikkelen zich dan tot betere lezers. Hoe beter iemand kan lezen, hoe beter hij in staat is om zijn eigen groei te faciliteren. Met het project 'Read2Lead' stimuleren wij leesbevordering op lagere scholen.

Fondsen nodig om actie te kunnen voortzetten

Read2Lead laat Surinaamse kinderen kennismaken met boeken


Vanaf augustus 2019 bezoekt Boekenoutlet Suriname iedere week een lagere school om boeken te verkopen. Alle scholen in Paramaribo worden bezocht. Ons credo is: “Today’s readers are tomorrows leaders.” Wij zijn ervan overtuigd dat hoe beter een kind leert lezen, hoe beter het zijn eigen groei kan faciliteren. Vandaar dat we onze actie ‘Read2Lead’ hebben genoemd. Dan gaat het over leiding geven aan anderen, maar ook over leiding geven aan je eigen leven.


In veel Surinaamse huishoudens zijn geen boeken te vinden. Hoe kunnen we dan verwachten dat onze kinderen gaan lezen? Als we willen dat kinderen gaan lezen, moeten we ze wel boeken geven! Hierin wil Boekenoutlet voorzien, door heel goedkoop boeken aan te bieden op de lagere scholen.


In het half jaar dat we met het project bezig zijn, hebben we gemerkt dat de prijs van de boeken een doorslaggevende factor is. Een kind kan het boek nog zo mooi of leuk vinden, als het meer dan SRD 30 (€ 3,49) kost, is het gewoon niet haalbaar. In het economische getij waarin Suriname zich momenteel bevindt, kunnen de meeste Surinaamse huishoudens zo’n bedrag simpelweg niet missen. Laat staan dat ouders hun kind zo veel geld meegeven naar school.


Het succes van onze actie wordt dus bepaald door de betaalbaarheid van onze boeken. Vandaar dat we al snel na de start van het project hebben besloten om de boeken onder kostprijs weg te doen. Het doel van het project is daarvoor te belangrijk. Als kinderen op jonge leeftijd een leesachterstand oplopen, maken ze dat op latere leeftijd namelijk niet meer goed. Maar weinig ouders weten dat. Het blijven dan voor altijd ‘slechte lezers’, met alle gevolgen van dien. Daarbij hebben wij gezien hoe blij een kind wordt van een boek. Je zou het tegenwoordig misschien niet meer verwachten, maar kinderen houden echt nog wel van lezen!


Sinds we de prijzen van onze boeken hebben bijgesteld naar SRD 10, 20 en 30 (€ 1,16, € 2,33 en € 3,49), loopt de verkoop enorm goed. Dat maakt ons blij, niet om commerciële redenen, maar omdat we iedere week zo veel kinderen met een boek naar huis zien gaan!


Om alle kinderen in Paramaribo te bereiken zouden we graag met onze actie doorgaan. Daarvoor is geld nodig. Omdat we momenteel onder kostprijs werken, is het einde van het project in zicht. We kunnen dan binnen afzienbare tijd geen scholen meer bezoeken om boeken te verkopen. Dat zou jammer zijn, want het succes van het project heeft zich in de praktijk bewezen. Kinderen zijn nog echt blij met een boek en als het niet te duur is kopen ze het! Daarom zoeken we naar fondsen om in ieder geval kostendekkend te kunnen werken. We hoeven niks aan het project over te houden, als we kunnen doorgaan met het bezoeken van scholen, vinden wij het al goed!


We zouden graag het komende jaar nog bij 50 scholen langsgaan. Op dit moment moeten we per scholenbezoek 100 euro bijpassen uit eigen zak. Om onze doelstelling te halen, hebben we dus 5.000 euro nodig. We hopen dat u een bijdrage wil doen, wetend dat u daarmee een bijdrage levert aan leesbevordering bij Surinaamse kinderen. Het is zo belangrijk, zeker nu!


Namens alle Surinaamse kinderen, heel erg bedankt!Andre van der Heijden

Boekenoutlet Suriname


€ 475 van € 5.000
9.5% gefinancierd
Afgelopen

Ondersteun deze inzamelingsactie door er een nieuwe inzamelingsactie aan te koppelen. Alle donaties worden toegekend aan de bovenliggende inzamelingsactie.