Evenement   

Aangemaakt door :

VšĮ Lituanicos institutas

Locatie:

, Lithuania

De 90e verjaardag van de vlucht van Darius en Girėnas zal zoals altijd op een zeer plechtige manier worden gevierd, waarbij dezelfde bekende feiten worden herhaald. Maar is het mogelijk om iets nieuws te zeggen als we zelfs acht decennia geleden nog niet alles wisten? Ja het is mogelijk.


Darius en Girėnas zijn de helden van de Litouwse natie die al nauwelijks denkbaar is geworden zonder hen. Op 15 juli 1933 vertrokken ze vanuit New York voor de transatlantische vlucht die ze opdroegen aan Litouwen en zijn onafhankelijkheid herwonnen. Ze vlogen met de oranje Lituanica opnieuw gemaakt van Bellanca CH-300 Pacemaker (1929) over Noord-Amerika naar Newfoundland, overwonnen de sluwe Atlantische Oceaan, het grootste deel van Europa verloor echter het leven op slechts enkele kilometers van hun doel.


De vlucht van Lituanica is het symbool geworden dat moet worden gekoesterd en verdedigd. Duizenden jongens werden genoemd door Darius en Girėnas, de namen Darius, Girėnas en Lituanica zijn op honderden verschillende manieren vereeuwigd, er werd een bankbiljet van 10 Litas in nationale valuta met afbeeldingen van Darius en Girėnas uitgegeven.


Het project Lituanica 2023 is gewijd aan de bescherming en verankering van Darius en Girėnas 'herinnering en het behoud van Lituanica's vluchtherinneringen, niet alleen in de legende. We nodigen u uit om te doneren aan PE (Public Enterprise) Lituanicos Institutas . Uw bijdrage is bedoeld voor de aanschaf van een antieke Bellanca en de voorbereiding voor een transatlantische vlucht.


Ter gelegenheid van de 90e verjaardag van de vlucht van Darius en Girėnas is PE Lituanicos Institutas van plan terug te keren naar het gouden tijdperk van de luchtvaart en in 2023 de Atlantische Oceaan over te steken met een nieuwe versie en voorbereidingen voor een transatlantische vlucht Bellanca die de route New York - Kaunas bestrijkt.

Ondersteun deze inzamelingsactie door er een nieuwe inzamelingsactie aan te koppelen. Alle donaties worden toegekend aan de bovenliggende inzamelingsactie.