Maatschappij   

Aangemaakt door :

Leonie Meester

Locatie:

Athens, Greece

Griekenland, een plaats die bekend staat om zijn zon, zee en .. vluchtelingen.


Sinds 2015 geef ik mijn hart aan dit land dat zich aan de rand van Europa bevindt, grenzend aan het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Hoewel ik heb genoten van mijn deel van het geweldige weer en de prachtige vakantiebestemmingen hier, ben ik bovenal getuige geweest van economische chaos, politieke onrust en bureaucratische overweldiging in de hoofdstad Athene.


Een diepe economische crisis op de lange termijn, ernstig gecompliceerd door een langdurige vluchtelingencrisis: in deze stad, die ik tegelijkertijd ben gaan liefhebben en haten, heb ik niveaus van armoede en armoede gezien en ervaren die ik me nooit had kunnen voorstellen binnen de grenzen van Europa.

Vanaf het begin van mijn verblijf in Griekenland heb ik op verschillende manieren geprobeerd nieuwkomers in het land te ondersteunen. Van humanitaire hulp tot een workshop documentaires maken, van een fietsworkshop tot bloggen. Door mijn veranderde persoonlijke omstandigheden door COVID ben ik me vanaf begin 2020 fulltime gaan bezighouden met het begeleiden van vluchtelingen en asielzoekers. In dat licht heb ik onlangs het initiatief Not Just een vluchteling .

Wat we doen

Not Just a Refugee ondersteunt de basisbehoeften - onderdak en voedsel - in Athene van degenen die op de vlucht zijn voor oorlog, vervolging en armoede, waar het Europese leiderschap tekortschiet. Regelmatig word ik benaderd door mensen die geen eten op tafel kunnen zetten, of geen dak boven hun hoofd hebben.


Het is in veel opzichten verwoestend en schokkend om te beseffen dat tot nu toe, vijf jaar na de vluchtelingencrisis en mijn verblijf in Griekenland, de basisbehoeften voor velen hier nog lang niet zijn gedekt, vaak als gevolg van overweldigende en falende lokale regelgevingssystemen, en nu verder gecompliceerd door een COVID-lockdown.


Met een team van vier hebben we regelmatig contact met enkele tientallen vluchtelingen en asielzoekers, meestal alleenstaand en zonder inkomens- of ondersteuningsnetwerk in het binnenland. Ons netwerk en onze activiteiten op dit front breiden zich dagelijks uit.

Hoewel we in de basisbehoeften voorzien van de mensen met wie we werken over het algemeen gedurende 2-3 maanden, stimuleren we hen om zichzelf en hun integratie te ontwikkelen door nieuwe vaardigheden te leren zoals koken of naaien, of de Engelse of Griekse taal.

Wat we nastreven

De algemene ambitie van Not Just a Refugee is echter niet alleen om vluchtelingen te helpen overleven, maar ook om mensen in Athene te helpen gedijen in - en vaker ondanks - hun omstandigheden. Dit doen we door de talenten die ze al hebben of die ze ontwikkelen te stimuleren en de mogelijkheden die voorhanden zijn te ondersteunen. Tijdens het uitvoeren van deze activiteiten wil NJR het verhaal over migratie in Europa veranderen, van praten over "hulpeloze vluchtelingen" naar deelnemende Europese burgers.


In dit licht zijn we begonnen met het promoten van de carrières in dans en fitness van twee jonge mannen uit Centraal-Afrika, die nu Afro-dans- en Afro-fitnesslessen aanbieden. We hebben eerst fysieke lokale evenementen georganiseerd, maar hebben deze activiteiten sinds het begin van de lockdown online moeten zetten.


We hebben gebruik gemaakt van onze persoonlijke netwerken om de eerste deelnemers voor deze lessen aan te trekken, wat de start heeft vergemakkelijkt, en de eerste zoombijeenkomsten op te zetten. Maar we hebben bijvoorbeeld ook tijdelijk de telefoonkosten van een van de docenten gedekt, zodat hij in gesprek kon blijven met de deelnemers van zijn cursussen.

Wat kan

u

Doen?

Met uw hulp kunnen we onze activiteiten op het gebied van zowel humanitaire hulp als persoonlijke empowerment blijven uitbreiden.

Ons doel is om voor het einde van het jaar nog eens 100 € 20 voedselbonnen uit te reiken, en om de huisvestingsbehoeften van 10 individuen van € 75 pp voor de maand december te dekken.


We zouden ook graag een onbeperkt zoomaccount en enkele basisfitnessbenodigdheden willen kopen om onze dans- en fitnessleraren te ondersteunen.

Met meer ondersteuning zouden we graag een tweedehands professionele naaimachine willen krijgen die kan worden gebruikt door verschillende van de mensen die we ondersteunen die vaardigheden op dit gebied hebben of die interesse hebben getoond om te leren.


Omdat we hier ook meerdere getalenteerde schrijvers binnen ons netwerk hebben, werken we aan het maken van een website met een bloggedeelte.

Alle donaties in natura of vaardigheden die onze activiteiten kunnen ondersteunen, zijn ook van harte welkom!

€ 100

Ondersteun deze inzamelingsactie door er een nieuwe inzamelingsactie aan te koppelen. Alle donaties worden toegekend aan de bovenliggende inzamelingsactie.