Dieren   

Aangemaakt door :

Monique VAN GEIJN

Locatie:

Le Breuil, Frankrijk

Dit kleine ezeltje Kirie is verstoten door haar moeder en krijgt nu dagelijks de fles. In het begin iedere 2 uur (dag en nacht) en nu iedere 3 uur. Gelukkig drinkt ze nu soms ook zelfstandig uit een emmer met een speen. Helaas wordt ze ook flink lastig gevallen door papa ezel..

Dit kleine ezeltje Kirie is verstoten door haar moeder en krijgt nu dagelijks de fles. In het begin iedere 2 uur (dag en nacht) en nu iedere 3 uur. Gelukkig drinkt ze nu soms ook zelfstandig uit een emmer met een speen. Helaas wordt ze ook flink lastig gevallen door papa ezel.. 


Mama en papa ezel zijn een paar jaar geleden bij ons op het terrein komen staan. Ze moesten weg bij een boer en wij hebben ze met open armen ontvangen. De merrie werd Oeteltje gedoopt en de hengst kreeg de naam Kruikie. De boer had gezegd dat ze al jaren samen stonden en dat er nog nooit een veulen was geboren... Maar na 2 jaar bij ons in de wei, was het dus toch raak en zo is op 25 maart 2019 de kleine Kirie geboren. 


Helaas werd ze door Oeteltje verstoten. Iedere keer als ze bij haar moeder wilde gaan drinken, kreeg ze een trap. We hebben direct de veearts gebeld en diverse pogingen ondernomen om moeder en dochter te 'koppelen'.. helaas zonder succes. We hebben daarom besloten om Kirie meerdere weerstandopwekkende middelen te voorzien en haar preventief antibiotica toe te dienen. De biest (eerste moedermelk) is namelijk van essentieel belang voor haar gezondheid en weerstand.


De eerste 2 weken hebben we Kirie om de twee uur moeten voeden. Ook snachts! Dit is een flinke opgave geweest, maar we hebben het volbracht. Een heel voedingsschema opgesteld en de taken verdeeld. Vanaf de derde week zijn we om de 3 uur gaan voeden en heeft ze snachts uit een emmer met speen gedronken. Gelukkig groeit ze goed en is ze niet ziek geworden ! 


Gedurende de dagen mocht ze meelopen met Oetel en Kruik, die aan haar gewend raakten en accepteerden als een nieuw lid van de groep. Zo lijkt het allemaal redelijk voorspoedig te verlopen, maar niets is minder waar. Hengst Kruik begint de kleine Kirie steeds vaker lastig te vallen en eergisteren heeft hij haar in haar nek vastgebeten en haar als het ware rond geslingerd... vier beentjes in de lucht en nadat wij hysterisch aan het schreeuwen zijn gegaan, heeft hij haar gelukkig los gelaten. Een wonder dat Kirie met enkel de schrik is vrij gekomen. Ze had ook haar benen kunnen breken bij het neerkomen, of nog erger.. Normaal gesproken zou haar moeder haar voor dergelijke situaties moeten beschermen.. maar omdat haar moeder haar heeft verstoten, verdedigd ze haar veulen niet. 


Het blijkt dat Kruik, nu hij twee merries in zijn groepje heeft, erge last van zijn testosteron. Hij heeft dus de neiging om die kleine te bespringen en dit zou haar het leven kunnen kosten. We hebben Kruik per direct apart gezet en bij de veearts een afspraak gepland voor de castratie. Kenners hebben ons gezegd dat castratie het probleem zal oplossen. We hebben weinig keus.


Al met al kost dit ezeltje ons onverwacht bergen met geld.. het zou superfijn zijn als we via deze crowdfund actie wat hulp kunnen krijgen. 


Overzicht gemaakte kosten

Veearts bezoek en medicatie eerste week: €250

Poedermelk eerste 5 weken €220

Poedermelk komende 3 maanden €600 (schatting)

Castratie Kruik €200 (schatting)

Totaal €1270

€ 505 van € 1.000
50.5% gefinancierd
Afgelopen

Ondersteun deze inzamelingsactie door er een nieuwe inzamelingsactie aan te koppelen. Alle donaties worden toegekend aan de bovenliggende inzamelingsactie.