Voedsel   

Aangemaakt door :

Merel Hesse

Locatie:

CCS, Venezuela

Net zoals overal in de wereld, zorgt het Coronavirus ook voor veel problemen in Venezuela. Mensen hebben het daar echter veel moeilijker dan wij in Nederland. Wij kunnen ze helpen door geld te doneren aan eetlokalen, zodat kwetsbare groepen, zoals ondervoede kinderen, te eten kunnen krijgen.

Hallo allemaal,


Zoals de meesten van jullie weten, heb ik de afgelopen maanden vrijwilligerswerk gedaan bij de organisatie Caracas mi Convive. Deze organisatie zet zich op vele verschillende manieren in voor de gemeenschap in Venezuela. Met name de aandacht voor slachtoffers van geweld, het voorkomen van criminaliteit en het rehabiliteren van ex-delinquenten viel in mijn straatje. Het was een indrukwekkende maar leerzame periode.


Venezuela is een land in extreme armoede. Mensen moeten rondkomen van letterlijk een paar dollar per maand, terwijl de prijzen in de supermarkt of voor een woning extreem hoog zijn. Het is een realiteit die wij ons echt niet kunnen voorstellen. Juist daarom was ik zo onder de indruk van de positiviteit van de lokale mensen. Ik ben echt in een warm nest terechtgekomen.


Nu het Coronavirus ook in Venezuela is aangekomen, is de situatie nog vele malen moeilijker. Mensen mogen eigenlijk niet de straat op, maar dat is praktisch onmogelijk omdat het weinige geld dát mensen verdienen, vaak gebeurt door bijvoorbeeld voedingswaren of koffie te verkopen op straat. De waarde van de munteenheid zelf is ook al met de helft afgenomen, dus je kunt nu nóg minder kopen met het weinige geld dat je hebt. Vrienden van mij eten nu slechts 1 of 2 keer per dag, omdat ze zich simpelweg niet meer kunnen veroorloven. Daarnaast is er in veel wijken vaak geen elektriciteit en hebben veel barrios ('sloppenwijken') niet eens stromend water. Hygiene staat dus zeker niet bovenaan het lijstje. Ook is gezondheidszorg bijna niet-bestaand, dus als je nu ziek wordt, heb je echt een groot probleem. 

 

Ik merk dat ik het de laatste tijd een beetje moeilijk heb met de situatie. Ja, wij moeten binnen zitten in Nederland. En ook hier zitten mensen met de handen in het haar omdat ze (veel) inkomsten mislopen. Maar we hebben wel een dak boven ons hoofd. We hebben stromend water. We hebben fatsoenlijke gezondheidszorg. Er zijn uitkeringen en andere opvangnetten beschikbaar. 


Doordat we nu allemaal binnen moeten blijven, kunnen we niet naar restaurants. We kunnen geen avondjes op stap, of naar het theater, de bioscoop etcetera. Dat is balen en ik hoop net zo hard als iedereen dat het normale leven snel weer op gang komt. Maar doordat we deze dingen niet kunnen doen, houden we misschien wel net een beetje extra geld over. Het leek me mooi als we hiermee ons steentje kunnen bijdrage aan de mensen die het nu nóg moeilijker hebben.


Het geld dat eventueel zal worden ingezameld, wordt gedoneerd aan Alimenta la Solidaridad. Dit project valt onder dezelfde organisatie als van Caracas mi Convive. Zij hebben veel ‘comedores’ in het hele land. Dit zijn een soort eetkamers die lunch voorzien voor ondervoede kinderen. Op deze manier wordt er iets concreets gedaan met het geld, het helpt mensen letterlijk te overleven. Een kleiner deel van het geld zal gaan naar een aantal families die ik heb leren kennen daar, waarvan ik weet dat zij het nu heel moeilijk hebben.


Uiteraard houd ik jullie van alle stappen op de hoogte! Ik hoop dat we samen iets moois kunnen betekenen.


Ontzettend bedankt voor jullie hulp.


Liefs


Merel


€ 1.445

Ondersteun deze inzamelingsactie door er een nieuwe inzamelingsactie aan te koppelen. Alle donaties worden toegekend aan de bovenliggende inzamelingsactie.