Vluchtelingenhulp   

Aangemaakt door :

Michael

Locatie:

Beirut, Lebanon

In Libanon helpen we straatkinderen en hun moeders - voornamelijk Syrische vluchtelingen - door hen naar de supermarkt te vergezellen om voedsel en andere basisbehoeften te kopen. Ze beslissen wat ze nodig hebben; wij betalen ervoor.Vanwege ons werk bezoeken we Libanon regelmatig. Elke keer als we Syrische vluchtelingenkinderen zien ronddwalen op zoek naar voedsel en geld om hun gezin te onderhouden. Ze worden weggestuurd door winkeliers die ze niet willen hebben. De kinderen slapen vaak op straat, met of zonder hun ouders. Ze dragen elke dag dezelfde kleding en sommige hebben geen schoenen. Ze gaan niet naar school en kunnen nergens spelen. Ze leven letterlijk in de goot, tussen auto's en verkeer.


Elke keer als we naar Libanon gaan, brengen we steeds meer uit Nederland voor de kinderen en hun ouders. Het begon met snoep en andere lekkernijen, en natuurlijk wat geld, maar al snel vroegen moeders en kinderen om voedsel in plaats van geld, bijvoorbeeld een tegoedbon waarmee ze een hete halve kip konden ophalen.


We zien echter dat dat niet genoeg is.
We gaan samen winkelen


Vorig jaar namen we voor het eerst kinderen mee naar een supermarkt. Ze mogen op zichzelf vaak niet binnenkomen. Het was hartverwarmend om ze te zien rondrennen met grote grijnzen op hun gezicht om te verzamelen wat ze nodig hadden: gewoon basisdingen. We hadden verwacht dat ze ijs of snoep zouden kiezen, maar dat was er niet. Ze wisten precies wat ze nodig hadden om te overleven. Ze kiezen rijst, bak- / bakolie, granen, luiers voor hun kleine broertjes en zusjes. Bij elk item vroegen ze mooi of het mocht. Natuurlijk hebben we dit graag betaald.


Dat is een heel groot bedrag voor hen. De kinderen krijgen dit vaak niet bij elkaar als ze een week op straat bedelen.


Sindsdien gaan we vaker naar supermarkten met kinderen en hun moeders. Samen vullen we een grote zak (uit Nederland gebracht) met hun boodschappen, waar we dan voor betalen. Gemiddeld bevat een tas boodschappen ter waarde van ongeveer US $ 50.

Hoge dagelijkse kosten


De dagelijkse kosten van levensonderhoud in Libanon zijn verrassend hoog voor een land met zoveel armoede. De kosten van levensonderhoud zijn vergelijkbaar met Nederland, hoger dan Duitsland. Een halve gebraden kip kost bijvoorbeeld US $ 5. Meestal verzamelt een kind dit bedrag niet door binnen één dag te bedelen. De meeste mensen negeren de kinderen. In sommige gevallen krijgen ze een paar munten; als ze geluk hebben ontvangen ze een biljet van 1.000 Libanees pond, ongeveer € 0,58 / US $ 0,67. Dat gebeurt echter zelden.Waarom werkt dit systeem goed?


Dit winkelsysteem werkt goed omdat:

  1. we zien de ontvanger van de boodschappen,
  2. de kinderen en moeders beslissen zelf wat ze nodig hebben (we voegen af en toe een geschenk of chocolade toe),
  3. we zien precies wat ze kopen, wat basisvoedsel en benodigdheden zijn, geen luxe artikelen,
  4. niemand kan geld van hen aannemen en
  5. er zijn geen overheadkosten zoals bij grote organisaties.


We kunnen ongeveer 100 gezinnen helpen met het streefbedrag. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als (veel) meer binnen zou komen. We zullen dan kijken hoe we het het best op een vergelijkbare manier kunnen uitgeven. (Waarschijnlijk met meer mensen winkelen.)
Meer informatie:


• De film Capernaum geeft een goede indruk van de leefomstandigheden van de kinderen - https://bit.ly/2FuDf3d

• Angst voor uitsluiting: een indruk van armoede in Libanon - https://bit.ly/2OgV8W7

• Libanon - Vluchtelingenkinderen moeten smeken om de kost - https://bit.ly/2sr9Xuk

• Syrische vluchtelingenkinderen verkopen rozen in de straten van Beiroet (met video) - https://bit.ly/2UOGM1D

• Sociale ongelijkheid - observatie van een leven in Beiroet - https://bit.ly/2FrnQAz

• Syrische vluchtelingenkinderen niet op school - https://bit.ly/2Fp6gw9

• Lebanon, door Andrew Arsan - https://bit.ly/2CCi8KD

• International Rescue Committee - https://bit.ly/2UcufrD


Opmerking: Whydonate brengt 5% + € 0,55 (iDeal) of 2,4% (creditcard) per transactie in rekening. Boven € 23 is iDeal voordeliger.

Wanneer u € 10 betaalt met iDeal, ontvangen we € 9,50 - € 0,55 = € 8,95.

Als u € 10 betaalt met een creditcard, ontvangen we € 9,50 - € 0,24 = € 9,36.

Wanneer u € 50 betaalt, ontvangen wij € 46,95. Wanneer u € 100 betaalt, ontvangen wij daar € 94,45 van.

PayPal brengt daar bovenop 3% in rekening.

Zie https://helpdesk.whydonate.nl/en/article/are-there-any-costs-involved-with-receiving-donations-2thun9 voor een overzicht van de kosten die in rekening worden gebracht voordat we iets ontvangen.


Afbeeldingen: Associated Press, International Rescue Committee (IRC)


We nodigen straatkinderen in Libanon uit om met ons mee te gaan naar de supermarkt om voedsel en andere basisbehoeften te kopen. Ze beslissen wat ze nodig hebben, wij betalen ervoor.
€ 15.000 Doelbedrag

Ondersteun deze inzamelingsactie door er een nieuwe inzamelingsactie aan te koppelen. Alle donaties worden toegekend aan de bovenliggende inzamelingsactie.