Vluchtelingenhulp   

Aangemaakt door :

Michael

Locatie:

Amsterdam, Netherlands

In Libanon helpen we straatkinderen en hun moeders – grotendeels Syrische vluchtelingen – door samen naar de supermarkt te gaan om eten en andere basisbenodigdheden voor ze te kopen. Zij bepalen zelf wat ze nodig hebben; wij betalen voor ze.Voor ons werk zijn we regelmatig in Libanon. Iedere keer weer zien we kinderen van Syrische vluchtelingen op straat scharrelen, op zoek naar eten, op zoek naar geld voor hun familie. Ze zitten op straat, ze klampen je aan, ze worden weggestuurd door winkeliers die ze niet in de buurt willen hebben. Soms worden ze weggeschopt. Ze bedelen om wat geld binnen te halen. De kinderen slapen vaak op straat, met of zonder hun ouders. Ze dragen iedere dag dezelfde kleren en sommige hebben zelfs geen schoenen. Ze gaan niet naar school en kunnen nergens spelen. Ze leven letterlijk in de goot, tussen de auto's en het verkeer.


Iedere keer dat we naar Libanon gaan brengen we meer en meer mee uit Nederland voor de kinderen en hun ouders. Het begon met snoepjes en ander lekkers, en natuurlijk wat geld, maar al snel vroeger moeders en kinderen om eten, bijvoorbeeld een tegoedbon waarmee ze een warme halve kip op kunnen halen.


We zien echter dat dat niet genoeg is.


  We doen samen boodschappen


Vorig jaar hebben we voor het eerst kinderen meegenomen naar een supermarkt. In hun eentje worden ze daar vaak al niets eens toegelaten. Het was hartverscheurend om ze met een grote grijns op hun gezicht rond te zien rennen om te verzamelen wat ze wilden hebben: louter basiszaken. We hadden verwacht dat ze meteen ijs of snoep zouden pakken, maar niets daarvan: ze weten precies wat ze nodig hebben om te overleven. Ze kiezen rijst, bakolie, granen, ingrediënten voor in de rijst, luiers voor hun kleine broertjes en zusjes. Bij alles vragen ze keurig of dat ook mag, en dat is louter en alleen het hoogste noodzakelijke! Daarvoor betalen we natuurlijk graag. 


Sindsdien zijn we steeds vaker met kinderen en hun moeders naar een supermarkt gegaan. We vullen dan samen een grote tas (meegebracht uit Nederland) met hun boodschappen, die wij voor ze hebben betaald. Gemiddeld bevat een tas boodschappen voor zo'n US$ 50. Dat is voor hen een heel groot bedrag. De kinderen krijgen dit vaak nog niet bijeen als ze een week op straat bedelen.


  Hoge dagelijkse kosten


De dagelijkse kosten zijn in Libanon verbazingwekkend hoog voor een land met zoveel armoede; vergelijkbaar met Nederland. Een half gebraden kippetje is bijvoorbeeld al US$ 5. Dat haalt een kind meestal niet eens op een dag bij elkaar – de mensen zijn opvallend weinig vrijgevend. De meeste mensen negeren de kinderen; in een enkel geval krijgen ze een paar muntjes maar die zijn vrijwel niets waard. Als ze geluk hebben krijgen ze een biljet van 1000 Libanese pond, circa € 0,58. Dat komt echter niet vaak voor.Waarom werkt dit systeem goed?


Dit boodschappensysteem werkt goed, want:

  1. we zien zelf precies voor wie we de boodschappen betalen,
  2. de kinderen en moeders bepalen zelf wat ze nodig hebben (we voegen alleen af en toe een cadeautje of chocolade toe),
  3. we zien precies wat ze kopen, en dat zijn louter basisingrediënten voor eten, geen enkele luxe,
  4. niemand kan geld van ze afpakken en
  5. er zijn geen kosten voor overhead zoals bij grote organisaties.


Met het doelbedrag kunnen we ongeveer 40 gezinnen helpen. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als er (veel) meer binnenkomt. We zullen in dat geval kijken hoe we dat het best op vergelijkbare wijze kunnen besteden. (Waarschijnlijk met meer mensen inkopen.)


  Meer informatie:


• De film Capernaum geeft een goede indruk van de leefomstandigheden van de kinderen – https://bit.ly/2FuDf3d

• Fear of Exclusion: een indruk van armoede in Libanon – https://bit.ly/2OgV8W7

• Lebanon – Refugee children must beg for a living – https://bit.ly/2sr9Xuk

• Syrian refugee children sell roses on Beirut's streets (met video) – https://bit.ly/2UOGM1D

• Social inequality – observaties van een leven in Beirut – https://bit.ly/2FrnQAz

• Syrian refugee children not in school – https://bit.ly/2Fp6gw9

• Lebanon, door Andrew Arsan – https://bit.ly/2CCi8KD

• International Rescue Committee – https://bit.ly/2UcufrD


Noot: Whydonate berekent ons 5% + € 0,55 (iDeal) of 2,4% (creditcard)  per transactie. iDeal is dus gunstiger bij bedragen boven de € 23.

Als u met iDeal € 10 overmaakt, ontvangen we dus € 9,50 – € 0,55 = € 8,95.

Als u met een creditcard € 10 overmaakt, ontvangen we € 9,50 – € 0,24 = € 9,36.

Als u € 50 overmaakt ontvangen we € 46,95. Als u € 100 overmaakt ontvangen we daarvan € 94,45.

PayPal rekent daarbij nog 3% extra.

Zie https://helpdesk.whydonate.nl/nl/article/zijn-er-kosten-whydonate-verbonden-aan-het-ontvangen-van-donaties-yvnuc4/ voor een overzicht van de kosten die worden berekend voordat wij iets ontvangen.


     

Foto's: Associated Press, International Rescue Committee (IRC)We gaan met straatkinderen naar de supermarkt om eten en andere basisbenodigdheden te kopen. Zij bepalen zelf wat ze nodig hebben; wij betalen.
€ 2.902 van € 5.000
58% gefinancierd
Afgelopen

Ondersteun deze inzamelingsactie door er een nieuwe inzamelingsactie aan te koppelen. Alle donaties worden toegekend aan de bovenliggende inzamelingsactie.