Kunst & cultuur   

Aangemaakt door :

Stichting Ruigoord

Locatie:

Amsterdam, Nederland

2022 is voor Ruigoord begonnen met een flinke tegenslag. Het heengaan van de Luchtbus en de DAF-bus voelt als een groot emotioneel verlies, menig traantje is al gelaten. Onze prachtige oldtimers zullen nooit meer op een nieuwe legendarische reis gaan en de traditie voortzetten die de afgelopen 50 jaar is opgebouwd. Ze reden ons naar verre oorden, gaven ons een thuisbasis op festivals in het buitenland en vormden op onze eigen festivals in het dorp twee belangrijke podia. Het enige dat we nu nog hebben zijn herinneringen die wij koesteren.


Met het in vlammen opgaan van de schuur is echter ook het kloppend hart van de Ruigoordiaanse bedrijvigheid vergaan. Daar waar ons MaakCentrum zich bevond ligt nu een zwartgeblakerde krater, met daarbovenop een grote berg puin en kromgetrokken staal. In de schuur werden alle decors, beelden en groot onderhoud voor ateliers, pastorie en kerk vervaardigd en voorbereid. Alle decors voor het Ballonnenfeest zijn hier gemaakt. Menig beeld van de tientallen beeldenroutes zagen hier het licht. Ook het onderhoud en restauratie van de bussen vond hier plaats. Kortom, zonder schuur, geen Ruigoord.


Het gebouw zelf is weliswaar verzekerd, maar eer er een nieuwe staat zijn we zo twee jaar verder, die tijd hebben we niet. Erger is dat de inboedel van de schuur hoogstwaarschijnlijk helemaal niet verzekerd is. Zeker voor 150.000 euro aan gereedschap en festivalapparatuur is verloren gegaan. Denk aan zaagtafels, las-apparaten, steigers, ladders, elektrischgereedschap, handgereedschap, maar ook festivaltenten, sound-systems, zonnepanelen en wat al niet meer. Iedere dag herinnert iemand zich weer iets anders en is daar opnieuw het besef: 'O ja ook dit zijn we kwijt.'


Het is onmogelijk om festivals te organiseren zonder onze schuur en alles wat hier in stond. Nu er twee jaar geen festivals zijn geweest, geen event mogelijk was, voelt dit als een laatste doodsteek. Hoe kunnen we ons voorbereiden op vijftig jaar Ruigoord?


Natuurlijk gaan wij niet bij de pakken neerzitten. We zijn al flink bezig met de schade te herstellen. Er wordt rondgekeken naar nieuwe bussen, romney loodsen, containers, etc. We willen in ieder geval op korte termijn een kleine tijdelijke werkplaats opzetten. Wij vragen bij deze ook onze vrienden om hulp. We zijn daarom een campagne gestart 'Help Ruigoord uit de brand.' Iedere donatie hoe klein ook is welkom. We hebben als streefbedrag 75000 euro. Wil je doneren? Dat kan hier. Onze dank is groot.

€ 83.801 van € 75.000
111.7% gefinancierd
Afgelopen

Ondersteun deze inzamelingsactie door er een nieuwe inzamelingsactie aan te koppelen. Alle donaties worden toegekend aan de bovenliggende inzamelingsactie.