Noodhulp   

Aangemaakt door :

Lentera Papua

Locatie:

, Indonesië

Door een enorme modderlawine is het vliegtuig van Lentera verloren gegaan. De inkomsten - en training - staan daardoor ook stil. Hulp is nodig. Zodat de ongeveer 40 mensen een basissalaris kunnen krijgen, training door kan gaan en we een nieuw vliegtuig kunnen aanschaffen.


Doelen voor deze actie


  1. Basis salaris voor de ongeveer 40 medewerkers van Lentera voor de komende 4 maanden (ongeveer 200 EUR per persoon per maand).
  2. Bijdrage in training voor onze drie piloten en twee monteurs, zodat ze in de tijd tot het nieuwe vliegtuig er is een training (type-rating) kunnen volgen van de fabriek van Pacific Aerospace in Nieuw Zeeland.
  3. Nieuw gereedschap voor de monteurs. Hun gereedschap is meegevoerd met de modderstroom en maar een klein deel is terug gevonden.
  4. Bijdrage voor een nieuw vliegtuig voor Lentera (Pacific Aerospace PAC 750 XSTOL). De verzekering keert ongeveer 75% uit van de prijs van een nieuw vliegtuig, en dus zoeken we nog steun voor het resterende bedrag (ongeveer 500.000 USD!).


Mocht u liever direct via de ANBI-stichting Licht op Papua steunen, dan stellen we dat ook zeer op prijs. U kunt contact met ons opnemen, of doneren via Stichting Licht op Papoea, NL74 RABO 0144 4864 31 te Dordrecht onder vermelding van "Overleven". Mocht u specifiek een van de vier doelen willen steunen, meld dat dan in de overboeking (bijv. "Vliegtuig"). Zie ook onze site voor de gegevens: http://lentera-vanburg.nl/contact


Achtergrond Lentera Papua

Lentera is een stichting die werkzaam is op Papoea (Indonesië), met name het gebied rondom Wamena. In 2007 is Lentera opgericht door Geerten en Jessica Vreugdenhil, samen met lokale kerken en de Calvary Clinic. Doelstelling van Lentera is het trainen van jonge mensen om ze als professional werkzaam te laten zijn in de luchtvaart, gezondheidszorg, onderwijs en sociale dienstverlening. De centrale spil van deze activiteiten is het vliegtuig, waardoor ook vele moeilijk te bereiken dorpen bereikt kunnen worden met goede trainingsprogramma’s. De belangrijkste inkomsten van Lentera komen uit het de opbrengsten van de vluchten. Daar worden de salarissen en training van betaald.  Lentera heeft een programma om jonge Papoea’s op te leiden tot piloot of monteur. Daarnaast heeft Lentera een basisschool, een gezondheidsprogramma met hulp rond HIV/Aids, algemene gezondheid en medische evacuaties. Ook geeft Lentera een familietijdschrift uit.


Ramp in Sentani

Door grote regenval – en voorafgaande ontbossing – in Sentani zijn  zaterdagnacht 17 maart grote plotselinge, modderlawines ontstaan. Op veel plekken zijn huizen weggevaagd, met mensen en al. Veel mensen zijn verdronken in de modderstroom of verongelukt door instortende huizen. Nu zijn al meer dan 100 doden geteld en het aantal loopt nog steeds op. De verhalen zijn hartverscheurend. Kinderen zijn uit de armen van de moeders gerukt door het aanzwellende water. Anderen zijn bedolven onder instortende huizen. Velen zijn vermist, ook de materiële schade is groot.


Het vliegtuig van Lentera stond in de hangar in Sentani voor onderhoud. Al sinds januari, want er waren problemen met het tijdig bestellen van onderdelen. Deze week zou juist weer gevlogen worden. De modderstroom kwam naar beneden de berg af en is dwars door de hangar gegaan. De muren zijn er uit, alleen het dak hangt er nog een beetje. Het vliegtuig ligt zo’n honderd meter verderop aan het eind van de landingsbaan. Helemaal kapot: onderstel eraf, vleugels verbogen, propeller krom. Ook de nieuwe onderdelen en alle gereedschap van de monteurs is met de modderstroom verdwenen. Het is een grote strop, omdat er maar een vliegtuig is. Heel stichting Lentera is er van afhankelijk: de training van onze piloten en monteurs, de salarissen van onze collega’s, de school, het gezondheidsprogramma… Het is nog onduidelijk of de verzekering dit gaat dekken. En dan nog gaat het maanden duren voordat er een nieuw vliegtuig is en de inkomsten weer binnen komen.


Voor meer informatie en achtergronden, zie ook www.lichtoppapua.nl


€ 10.622 van € 50.000
21.2% gefinancierd
Afgelopen

Ondersteun deze inzamelingsactie door er een nieuwe inzamelingsactie aan te koppelen. Alle donaties worden toegekend aan de bovenliggende inzamelingsactie.