Kunst & cultuur   

Aangemaakt door :

Huib Afman

Locatie:

Netherlands, Netherlands

Help auteur Huib Afman zijn missie te volbrengen. Met jouw hulp kan ik dit jaar het fundament leggen voor een bijzonder non-fictieboek. Doneer en investeer in creatief ondernemerschap en perspectief voor een toegewijd schrijver.


Het  project

Vanaf mei wil ik via de eeuwenoude Sint Jacobsroute van Amsterdam naar Santiago de Compostela lopen. Over deze afstand van 2.400 kilometer wil ik vier maanden doen. Mijn ontmoetingen met pelgrims onderweg,ten tijde van corona, dienen als basis voor een nieuw te schrijven boek.


Eerder interviewde ik voor het boek ‘Where The Magic Happens – Schrijverskamers’ zeker 45 bekende Nederlandse en Vlaamse auteurs over hun werkplek. In dit nieuwe boek wil ik de anonieme pelgrim portretteren, die zich wars van coronaregels focust op zijn eigen pad. Het project biedt daarmee de mogelijkheid om een tijdsbeeld vast te leggen, dat anders voorbijgaat.


Motivatie

Jaarlijks lopen vanuit heel Europa tussen de 100.000 en 200.000 mensen naar de kathedraal van Santiago de Compostela - na Jeruzalem en Rome het belangrijkste christelijke bedevaartsoord. Voor de moderne pelgrim is dit vooral een tocht naar zelfbeleving en zelfontdekking. Ondanks de huidige pandemie en coronaregels bereikt nog wekelijks een handvol pelgrims het eindpunt van deze internationale route. Wie zijn zij? Wat beweegt hen om zich niets van de coronaregels aan te trekken en toch de ‘camino’ te lopen?


De ontmoetingen onderweg bieden een mogelijkheid om een uniek tijdsbeeld vast te leggen: reizen ten tijde van corona is taboe. De verhalen van deze pelgrims zijn krachtige persoonlijke documentjes, niet inwisselbaar voor elkaar en voedend voor de lezer.


Het project past in een bijzondere traditie van schrijvers en journalisten die eerder de camino liepen en er een eigen draai aan gaven. Zo is het dit jaar 30 jaar geleden dat schrijver/socioloog Herman Vuijsje zijn boek publiceerde over zijn ‘omgekeerde’ voettocht van Santiago de Compostela naar ‘goddeloos’ Amsterdam. Die invulling paste perfect bij die periode, net zoals mijn project aansluit bij de huidige tijd: door corona zijn mensen weer meer op zoek naar bezinning.


Persoonlijk betekent dit project veel voor me. Het is een belangrijke stap in mijn carrière als schrijver vanwege het participerende en internationale karakter. Daarbij zie ik de tocht ook als een volgende stap in mijn ontwikkeling als mens, waarvan ik verwacht dichter bij mijzelf te komen.


Kosten

Om bovenstaande plannen te kunnen bewerkstelligen, heb ik hulp nodig. Voor de voettocht van 2.400 km (112 dagen) en de terugreis zijn de begrootte kosten € 8.600.  Van deze kosten neem ik € 1.000 voor eigen rekening. Blijft over een bedrag van € 7.600. Mijn uitrusting wordt deels gesponsord door Kathmandu Outdoor & Travel.

Voor € 75 euro per dag help je mij al aan een overnachting in een bed and breakfast of Airbnb.


Volg mij!

Onderweg zal ik wekelijks verslag doen in de vorm van een online column voor het tijdschrift Seasons. Ook post ik dagelijks nieuwe berichten op mijn Instagram-account ‘Huib.loopt’.


Voort wat, hoort wat

* Doneer je € 100, dan mag je een uur live met mij meelopen via Skype.

* Doneer je meer dan € 250, dan schrijf ik een gedicht voor je,geïnspireerd op de camino, en noem ik je t.z.t. met naam in het dankwoord van mijn nieuwe boek.


Help met een donatie!

Maak eenmalig, elke week of maand een bedrag aan mij over via Whydonate. Je helpt mij enorm!

€ 1.420 van € 7.600
18.7% gefinancierd
Afgelopen

Ondersteun deze inzamelingsactie door er een nieuwe inzamelingsactie aan te koppelen. Alle donaties worden toegekend aan de bovenliggende inzamelingsactie.