Gezondheidszorg   

Aangemaakt door :

Marion Lusseveld

Locatie:

Jambur, Gambia

Om de bouw van de "staff quarter" af te ronden, zijn er donaties nodig. Wil jij helpen, om deze kliniek 24 uur per dag open te laten zijn? www.healthcentrejambur.nl

Deze kliniek staat in het dorp Jambur. Een kleine, maar hele hechte gemeenschap in Gambia.


Het doel is medische diensten te verlenen aan de bewoners van de Jambur en daarbuiten. In het bijzonder voor zwangere vrouwen, kinderen en mensen met besmettelijke en/of overdraagbare ziekten.


Het ministerie van Volksgezondheid speelt voor deze kliniek een grote rol.

Zij leveren gratis medicatie om de strijd met chronische en besmettelijke ziekten aan te gaan en medisch personeel.


Eens per maand vind er een uitwisseling van verpleegkundigen plaats, vanuit een kliniek in Farato.

Op deze dag bied de kliniek ondersteuning en zorg aan zwangere vrouwen, zorgende moeders en kinderen (jonger dan 5 jaar). Zo wordt er bijvoorbeeld voorlichting gegeven, worden kinderen behandeld, gecontroleerd en ingeënt.


Naast bacteriële infecties die veel voorkomen, kent Jambur jaarlijks ruim 200 gevallen van Malaria.

Tijdens het regenseizoen is dit een echt probleem. Maar ook longontstekingen en huidinfecties zijn veel voorkomende ziektes.


Momenteel is het in de kliniek niet mogelijk om opnames doen, vanwege het gebrek aan faciliteiten.

Wanneer zwangere vrouwen die moeten bevallen krijgen te maken met bloedingen en men krijgt dit niet onder controle, dan moet er worden uitgeweken naar een andere kliniek. Helaas overleven deze vrouwen de reis soms niet. Ook kindersterfte is veel voorkomend, door vroeggeboorte, infecties en ademhalingsproblemen. Er mist een opnameruimte, hier wordt momenteel aan gebouwd met sponsoring vanuit de Antwerpen-Banjul challenge.


Daarnaast moet er een “staff quarter” gaan komen, zodat artsen en verplegend personeel bij de kliniek kunnen verblijven.

Zonder hen is het niet mogelijk de kliniek 24 uur per dag open te hebben. En alleen wanneer de kliniek 24 uur per dag geopend is, kunnen er bevallingen en opnames plaatsvinden.


Het is dus van belang dat deze faciliteiten er komen.

Met hulp en donaties van vele lieve mensen is inmiddels ook het startbedrag bij elkaar voor de “staff quarter” en is de bouw hiervan gestart.

Middels onder andere deze website, moet er nog een flink bedrag bij elkaar komen, zodat de bouw kan worden afgerond en de kliniek de faciliteiten heeft om 24 uur per dag te functioneren.

Ondersteun deze inzamelingsactie door er een nieuwe inzamelingsactie aan te koppelen. Alle donaties worden toegekend aan de bovenliggende inzamelingsactie.