Voedsel   

Aangemaakt door :

De Kattebak van de Heukelumse kerk

Locatie:

Sanaa, Jemen

Wij, de jongeren van de Heukelumse Kerk, doen mee aan de Krakelingenloop. We lopen voor Clean Water for Hope, een pompproject in Jemen, goed voor 400 gezinnen. Voor de bevolking van Jemen dreigen hongersnood en cholera ten gevolge van de uitzichtloze oorlog in het land. Wij willen Jemen hoop geven, sponsort u?

Bedankt iedereen voor de steun en sponsoring; we zijn heel trots dat we met elkaar 500 euro voor Jemen hebben weten te verzamelen. En dat de lopers gefinished zijn natuurlijk!


Bongani de Jongh (5km), Pieter Knops (10km) en Marieke Bron (5km) waren de vertegenwoordigende lopers. De anderen hebben meer achter de schermen gedaan: sponsors zoeken, een extra actie en het supporten natuurlijk!Oorlog in Jemen


In het land in het Midden-Oosten is er al sinds 2015 burgeroorlog en het is volgens de VN de grootste humanitaire crisis van het moment, maar niemand weet ervan. Humanitaire hulp wordt namelijk tegengehouden aan de grens en de internationale politiek heeft er geen baat bij op te komen voor vrede in Jemen. Dit heeft deels te maken met de wapenhandel die via Saudi-Arabië loopt. (Ons doel werkt niet via de regering, daarom kunnen we toch geld doneren.) Hoe dan ook, de situatie is rampzalig. Dit schrijft het Rode Kruis erover (19 feb 2019):


'In Jemen wonen 27 miljoen mensen. 24 miljoen van hen hebben nu dringend hulp nodig. Zij krijgen ramp na ramp te verwerken en houden hun hoofd nauwelijks meer boven water. Een langslepend conflict, cholera-uitbraken, honger, het houdt niet op. 

Meer dan de helft van de bevolking van Jemen staat aan de rand van een hongersnood en dreigt volledig afhankelijk te worden van voedselhulp om te overleven.

Vóór het conflict begon, werd 90% van al het voedsel in Jemen geïmporteerd. Maar door blokkades van zee- en luchthavens komt maar weinig voedsel het land in. Ook hulpgoederen komen moeizaam het land binnen. Wat wel binnenkomt, kan lang niet altijd vervoerd worden over de vernielde en onveilige wegen.

Het resultaat: bijna 18 miljoen mensen zijn onzeker of ze de komende tijd genoeg te eten hebben.'


De angst dat de cholera-uitbraak in Jemen, de grootste in de wereld, zich in een nog snellere tempo zal verspreiden, groeit. Voor de hulporganisaties is het nu al onmogelijk om de 40.000 mensen die besmet zijn te bereiken, waarschuwt Oxfam Novib.


Oxfam Novib schrijft verder over de watervoorziening:

'Het voortdurende conflict heeft geleid tot een ernstige aantasting en beschadiging van het water- en sanitaire systeem in Jemen.Schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen zijn essentiëel om cholera te voorkomen.Volgens de VN zijn er in Jemen 17,8 miljoen mensen die geen toegang hebben tot schoon water. De helft van de gezondheidscentra is buiten werking. Waar ziekenhuizen nog wel open zijn, zijn de behandelkosten voor de meesten onbetaalbaar. '


Clean Water For Hope


Een half jaar geleden hoorde onze categisatiegroep van de oorlog in Jemen. We besloten er een project van te maken en nodigde een activiste van een vredesorganisatie uit voor uitleg over Jemen. Via haar kwamen we bij  Clean Water For Hope, een project van de Nederlandse Jemeniet Faris. De pomp van zijn project staat al, maar met meer geld kan hij zijn project uitbreiden. Het sponsorgeld gaat direct naar de rekening voor dit project. Kijk dit korte filmpje van Faris: https://youtu.be/z4v-ZRODknQ. € 540 van € 400
135% gefinancierd
Afgelopen

Ondersteun deze inzamelingsactie door er een nieuwe inzamelingsactie aan te koppelen. Alle donaties worden toegekend aan de bovenliggende inzamelingsactie.