Gezondheidszorg   

Aangemaakt door :

Jikke Broxterman

Locatie:

Arnhem, Nederland

Lief mens,

Vroeg in de ochtend, op zaterdag 18 januari, met lieve vrienden naast haar, is Jikke overleden. We zijn dankbaar voor haar vriendschap en voor wie ze was. Het verdriet is groot, maar als we iets geleerd hebben van Jikke is dat we samen zijn en er altijd iemand is om mee te delen.


Rust zacht lieve Jikke, je blijft altijd in ons hart

 

Met liefs,

Team Alles eruit


-----------------------------Een verdrietige update

Alles eruit. Alles uit het leven halen, dat is wat Jikke doet. Maar, de ziekte haalt haar in, haar gezondheid gaat, toch nog plotseling, snel achteruit. Deze week heeft ze haar

intrek genomen in een hospice om daar in het gezelschap van goede vrienden en haar broer haar laatste dagen door te brengen.

De afgelopen weken stonden in het teken van liefde, van liefde die stroomt, van alle kanten komt en helend is. Liefde in de vorm van geld, acties, lieve berichten en hulp.

Liefde die doorstroomt ook als de rivier een andere route kiest, dat is wat er nu gebeurt. De campagne heeft Jikke de afgelopen weken veel hoop en energie gegeven, ze koos telkens opnieuw voor het leven. En wij, het team met haar.


Hoe pijnlijk het ook is om dit te moeten delen: Jikke krijgt veel verzoekjes en berichten van mensen. Dat is natuurlijk fijn, maar ze is niet meer in staat om bezoek te ontvangen of berichten te beantwoorden. Hartjes kun je natuurlijk in overvloed sturen, maar geen vragen waar ze op moet antwoorden, dat is too much.


Nu de ziekte haar voor de laatste keer inhaalt is de behandeling in Duitsland definitief buiten bereik voor Jikke. En daarmee wordt de crowdfund-actie automatisch groter dan

zij. Jikkes wens is het geld te besteden aan een project dat behandeling door integrative medicine, ofwel geneeskunde waarbij regulier en alternatief elkaar ontmoeten, mogelijk

maakt, nu en in de toekomst. Zodat mensen zoals Jikke, die nu uitbehandeld zijn, wél de kans krijgen om tijdig de behandeling te krijgen waar zij op vertrouwen. Welk doel dat precies is zullen we, zodra dit bekend is met jullie delen.


De acties die nu gepland staan zetten we door, met de liefdevolle energie die zich de afgelopen weken gebundeld heeft om grootse dingen voor elkaar te krijgen. Wij respecteren

uiteraard ieders keuze om wel of niet te doneren. Namens Jikke en al haar vrienden en familie bedankt, voor alle support, lieve berichten, donaties,

voor je bijdrage, in welke vorm dan ook.


We begrijpen het als dit bericht vragen oproept of als je behoefte hebt om hierop te reageren. Je kunt je bericht sturen aan [email protected]----------------


Alles uit het leven

 

Jikke Broxterman, haar vrienden beschrijven haar als een krachtige, zelfstandige, slimme vrouw, een vrouw die verder zoekt waar anderen stoppen, die alleen genoegen neemt met het allerbeste, kortom een vrouw die alles uit het leven haalt.  Een fijne, blije vrouw die, net als ze haar leven prettig op de rit heeft, kanker krijgt.

 

Tijdens een welverdiende vakantie wordt ze ziek, nog net op tijd wordt ze geopereerd. Een groot deel van haar dikke darm wordt verwijderd. Niet veel later volgt de uitslag, waar ze alleen naar toe gaat omdat ze geen enkel vermoeden heeft van wat haar te wachten staat. De opluchting dat ze nog leeft overheerst nog als ze de diagnose te horen krijgt: darmkanker. Praktisch en zoals altijd uit op een oplossing, duikt ze in de literatuur  en speurt ze op internet om te weten te komen hoe ze de vier geplande chemokuren zo fijn mogelijk kan doorstaan. Misselijkheid, verminderde eetlust, neuropathie, zomaar wat bijwerkingen waar bijna iedere patiënt mee te maken krijgt. Maar Jikke niet, ze neemt het heft meteen in eigen hand. Een pic-lijn in plaats van een standaard infuus en de visualisatie dat de chemo haar lichaam helpt, dragen bij aan haar overtuiging dat ze haar lichaam helpt om te genezen.

 

Het roer om

Na de behandeling gaat haar zoektocht door. Ze leest veel, bekijkt documentaires van over de hele wereld en ontdekt, dat in Nederland de oncologie op veel gebieden eigenlijk nog in de kinderschoenen staat. Hoe mooi zou het zijn als de wereldwijde kennis gedeeld zou worden, als alternatief en regulier meer zouden samenwerken in plaats van elkaar uitsluiten. Nog verzwakt door de behandeling lukt het niet meteen om haar werk als zelfstandige websitebouwer weer op te pakken. Ook ontbreekt het aan energie om de coachingspraktijk, die ze net begonnen was voordat ze ziek werd, daadwerkelijk te gaan opstarten. Er ontstaan financiële problemen. Omdat Jikke toch al meer een mens van de natuur is en verlangt naar een buitenleven, ligt de oplossing voor de hand. Haar huis in Amsterdam wordt verkocht en ze verhuist naar Arnhem.

 

Een nieuw begin

Al tijdens de verhuizing blijkt dat de tumormarkers niet zijn gedaald. Een ingrijpende HYPEC-operatie lijkt de enige oplossing te zijn. Na wat wikken en wegen besluit Jikke om ook hier voor te gaan. Eind mei wordt ze geopereerd. Ze herstelt sneller dan gedacht en eenmaal thuis besluit ze om rust te nemen en de tijd te nemen om te herstellen en zich nog verder te verdiepen in wat goed voor haar is.

 

Dan doe ik het zelf wel

In september blijkt dat de tumormarkers, ondanks de zware operatie, wederom niet zijn gedaald. Dit is slecht nieuws, want dit betekent dat haar oncoloog haar niet veel meer kan bieden dan de chemo die ze eerder ook kreeg, en die blijkbaar niet voor haar werkt. Het nieuws valt zwaar, temeer omdat er wel meer kansen zouden zijn als er ook medisch gezien één Europa zou zijn.  En als alternatief en regulier elkaar niet zouden uitsluiten. Jikke laat het er niet bij zitten en laat onderzoeken welke middelen voor haar iets kunnen doen en wat ze zelf nóg meer kan doen om gezond te worden en te blijven.

 

Hoe is het nu

Maar nog voor ze hier goed en wel mee begonnen is wordt ze weer ziek en belandt begin november 2019 in het ziekenhuis. Ze kan niet meer eten en voelt zich beroerd en krijgt dan ook nog last van een bacteriële infectie.

 

De behandeling

Haar hoop is nu gevestigd op de behandeling in Duitsland. Na meer dan uitgebreid onderzoek dat Jikke deed, komt deze behandeling als beste uit de bus. Duitsland loopt sowieso voor op Nederland als het gaat om

'integrative medicine'; ofwel het stuk waar regulier- en alternatief elkaar ontmoeten en versterken. Daarom is Jikke hier op zoek gegaan naar een oplossing. Er zijn meerdere plekken waar Jikke behandeld zou kunnen worden. De reden waarom zij kiest voor deze specifieke kliniek is dat zij een plan hebben voor de specificieke gen-mutatie waar Jikke mee te maken heeft. Er zijn al mensen behandeld, zelfs met nog vervelendere gen-mutaties. Deze mensen leven en sommigen zijn zelfs volledig in remissie.

Vooraf wordt uitgebreid weefselonderzoek gedaan. Naar aanleiding van dit onderzoek wordt het persoonlijke behandelplan specifiek opgesteld voor dit type tumor. De hoofdmoot van de behandeling zijn verschillende soorten immunotherapie. De nieuwste immunotherapie die in Nederland nog niet standaard beschikbaar is. Deze wordt aangevuld met chemo en natuurlijke behandelingen. Een holistische aanpak waar ook aandacht is voor de positieve mindset. 

 

De toekomst

En als we dan verder kijken, dan zou dit ook het begin kunnen zijn van iets veel groters. Als Jikkes naam wordt toegevoegd aan de lijst van mensen die dit stadium van darmkanker hebben overleeft. Wat betekent dat dan voor de 'integrative medicine' in Nederland? Er zijn ongetwijfeld nu veel meer mensen zoals Jikke, die denken dat ze uitbehandeld zijn maar misschien ook nog een kans maken. Hoe mooi zou het zijn als ook zijn toegang krijgen tot meer kans om alles uit het leven te halen.

€ 34.498 van € 30.000
115% gefinancierd

Ondersteun deze inzamelingsactie door er een nieuwe inzamelingsactie aan te koppelen. Alle donaties worden toegekend aan de bovenliggende inzamelingsactie.