Kunst & cultuur   

Aangemaakt door :

Favela Painting Foundation

Locatie:

Rio de Janeiro, Brazilië

Op een heuvelrug in een sloppenwijk in Rio de Janeiro werken bewoners al maandenlang aan een uniek kunstwerk, bestaande uit vele miljoenen mozaïek-stukjes die steentje voor steentje worden gelegd. Maar door de Corona crisis dreigt het project vast te lopen, terwijl juist nu de behoefte aan werk, inkomen en een positieve boodschap groter is dan ooit. Draag je ook een steentje bij om een van de grootste mozaïek projecten in Zuid-Amerika te laten slagen?


Het kunstwerk ligt in de noordelijk gelegen wijk Vila Cruzeiro en is een afbeelding van een rivier in Japanse stijl, compleet met Koi karpers die tegen de stroom in de heuvel op lijken te zwemmen. Oorspronkelijk was het een schildering uit 2009, ontworpen door meester tatoeëerder Rob Admiraal en geschilderd door Dre Urhahn en Jeroen Koolhaas in samenwerking met Geovani, Robinho en Vitor. Er werd bijna een jaar aan gewerkt, waarna de straat een van de beroemdste plekken werd uit de buurt.

 

Op een gegeven moment lieten de bewoners weten dat het schilderij aan slijtage onderhevig was door de zon, regen en de spelende kinderen. Elke vijf jaar opnieuw schilderen was geen optie, maar gelukkig werd bedacht dat het schilderij kon worden vervangen door een mozaïek: niet alleen nog mooier, maar vooral veel duurzamer. De lijnen konden worden overgetrokken en het kunstwerk volledig door buurtbewoners worden gemaakt. Met hulp van lokale mozaïek specialisten werd een groep vrouwen uit de buurt getraind om deze enorme klus aan te pakken.

 

De crew wordt aangestuurd door projectleider Fabio, die al 15 jaar bevriend is met Favela Painting. Hij worden bijgestaan door Andrew, een Amerikaan die al bijna zijn hele leven in Rio woont. Het team ter plaatse is verantwoordelijk voor alle planning, boekhouding en documentatie. Vanuit Nederland wordt het project gesteund door stichting Favela Painting, die al meer dan 15 jaar grote kunstprojecten realiseert in Brazilië en op andere plekken wereldwijd.

 

De inkomsten van deze fundraiser gaan in zijn totaliteit naar Rio de Janeiro. Behalve de platform- en bankkosten is er geen sprake van overhead- of andere bijkomende kosten en aangezien de real momenteel lager staat dan ooit is de funding erg efficiënt. Doordat er buiten Brazilië geen kosten worden gemaakt is het budget goed te overzien. De lokale werkplaats wordt aangeboden door Jeroen Koolhaas.Financieel overzicht:

 

Samen met Cosmonautos do Mosaico, een team van mozaïek experts uit Rio, is de tijd nodig om het kunstwerk af te maken geschat op ongeveer anderhalf jaar. Op basis van de eerdere gemaakte kosten hebben we het budget voor 18 maanden productie berekend op 507.408 Braziliaanse real.

 

Om een blijvende impact van het project te garanderen, hebben we voor elk van onze teamleden een traineeship toegevoegd. Hier leren ze een eigen bedrijf op te zetten en hun aangeleerde vak in te zetten bij toekomstige banen. Daarmee komt het totaalbedrag voor deze crowdfundingactie op 586.854 Real, wat gebaseerd op de huidige wisselkoers en bankkosten, neerkomt op ongeveer 87.500 euro.

 

We zijn van plan om te fundraisen totdat het totale budget gedekt is. Omdat het Whydonate platform de mogelijkheid biedt om maandelijks uit te betalen, hopen we het project te financieren terwijl het volledig in actie is. Zolang we maar een minimum van 4.200 euro per maand inzamelen om het project draaiende te houden. Idealiter bouwen we een gezonde buffer op die de crew stabiliteit en werkzekerheid biedt.

 

Afgezien van de verwerkingskosten van het whydonate-platform wordt er niets van het ingezamelde geld in Nederland uitgegeven en gaat het volledig naar Rio.

 

Het totale budget is als volgt opgesplitst:


Payment Processing.......................1.9%.....(  11.154 Real / 1.663 euro)

Lokaal traineeship..............................7%.....(  41.080 Real / 6.125 euro)

Lokaal salaris.....................................50%.....(293.427 Real / 43.750 euro)

Lokale Materiaalkosten....................32%.....(187.793 Real / 28.000 euro)

Lokale boekhouding / bankkosten....5%.....(  29.342 Real / 4.375 euro)

Onvoorzien........................................4.1%......(  24.057 Real / 3.587 euro)


Een volledige uitsplitsing van het budget is te vinden op de projectwebsite favelapainting.com en zal elk kwartaal worden bijgewerkt.


(gebruikte beelden zijn van Douglas Engle, Andrew Lenz, Jeroen Koolhaas, Dre Urhahn, Fabio Rondinelle voor Favela Painting)

€ 12.664 van € 87.500
14.5% gefinancierd
Afgelopen

Ondersteun deze inzamelingsactie door er een nieuwe inzamelingsactie aan te koppelen. Alle donaties worden toegekend aan de bovenliggende inzamelingsactie.