Mensenrechten   

Aangemaakt door :

Emma Rydningen

Locatie:

, Jordan

Beste vrienden, familie en netwerkmensen,


Deze ramadan, het is 3 jaar geleden dat ik Enathun ontmoette in de gevangenis in Jordanië. Ze werd mijn vriend en steun in een extreme situatie. Ik bevind me nu in een positie waarin ik de gunst kan teruggeven en ik wil een crowdfunding starten om haar te ondersteunen met een schuld die ze heeft als gevolg van systemische mislukkingen en machtsmisbruik.


Enathun kwam naar Jordanië om als dienstmeisje te werken in het najagen van een droom om ooit naar school te gaan. Huishoudpersoneel heeft weinig tot geen rechten in het Midden-Oosten en is in wezen eigendom van hun werknemer. Er zijn verschillende NGO's die melding maken van onmenselijke omstandigheden, waaronder sociaal isolement, beperkte bewegingsvrijheid, hoge werkdruk en verbaal, fysiek en seksueel misbruik. Het verhaal van Enathun is niet anders.


In een wanhopige poging om weg te komen uit het huis waarin ze werkte, profiteerde haar ´agent´ van haar situatie. Ze werd veroordeeld tot 1 jaar gevangenisstraf, maar kwam na 5 jaar en 7 maanden vrij omdat ze niemand in Jordanië had om haar boete te betalen. Enathun heeft nog steeds een schuld van 20.000 dollar en is momenteel blij dat hij vrij is uit de gevangenis en in staat is om als dienstmeisje in een ander huis te werken om dit bedrag af te betalen. Met een salaris van 300 JD (420 US dollar) is ze zich ervan bewust dat dit tijd zal vergen en is ze blij met elke donatie die de tijd kan verkorten dat ze van haar leven en het samenzijn met haar familie kan afzien.


We verwachten niet dat iedereen in deze onzekere tijden geld kan doneren. Hoewel ik het verschil benadruk dat elke schenking zal maken, wil ik hieraan toevoegen dat we kunst willen verkopen om ons doel te bereiken en daarom zijn we ook op zoek naar stukken. Ik heb enthousiaste reacties en kunstdonaties ontvangen van een aantal zeer getalenteerde en dierbare vrienden, dus blijf op de hoogte voor de mogelijkheid om unieke creaties te kopen die het Vrijheidsfonds van Enathun zullen steunen. Als u wilt bijdragen aan de veiling door uw kunst of andere bezittingen te schenken, neem dan contact op met

mij rechtstreeks op fb of per telefoon +4748152189.

De komende weken zal ik op de facebookpagina foto's plaatsen van de objecten die we veilen, dus houd ons in de gaten <3

<a href="https://www.facebook.com/enathunfreedomfund" target="_blank">https://www.facebook.com/enathunfreedomfund</a>


Het donatie-account staat voorlopig op mijn naam (Emma Rydningen). Dit zal in de toekomst veranderen, zodra Enathun een bankrekening heeft geopend in Jordanië.Hier zijn enkele bronnen over de realiteit van huishoudelijke en migrerende werknemers. Wees u ervan bewust, en de vraag van de structuren die re-handhaving van onrecht te houden.

Internationale federatie van huishoudelijk personeel: <a href="https://idwfed.org/en/resources#b_start=0" target="_blank">https://idwfed.org/en/resources#b_start=0</a>

Internationale Arbeidsorganisatie: <a href="https://www.ilo.org/wcmsp5/groups/public/---arabstates/---ro-beirut/documents/publication/wcms_619661.pdf" target="_blank">https://www.ilo.org/wcmsp5/groups/public/---arabstates/---ro-beirut/documents/publication/wcms_619661.pdf</a>

€ 583 van € 20.000
2.9% gefinancierd

Ondersteun deze inzamelingsactie door er een nieuwe inzamelingsactie aan te koppelen. Alle donaties worden toegekend aan de bovenliggende inzamelingsactie.