Onderdak   

Aangemaakt door :

Ekubirojs

Locatie:

Riga, Lettland

Help ons de Europese huisvestingscrisis op te lossen!

Energie-efficiëntie en groene investeringen kunnen de Europese gebouwenvoorraad redden


Veel van de crises waarmee we vandaag worden geconfronteerd, kristalliseren zich uit in onze huizen:


Brandstofarmoede: Steeds meer mensen worstelen om hun energierekening te betalen - minstens 50 miljoen mensen hebben te maken met brandstofarmoede en door de oorlog in Oekraïne zijn de energierekeningen omhooggeschoten.

Huisvestingscrisis: veel jonge gezinnen kunnen geen betaalbare huisvesting vinden - 10% van de EU-bevolking wordt overbelast door huisvestingskosten en 17% woont in overvolle appartementen.

Klimaatcrisis: Huishoudens verbruiken 26% van de energie die in de EU wordt gebruikt, een belangrijke oorzaak van de uitstoot van broeikasgassen en onze afhankelijkheid van Russische energie.


Onze missie:

Huisvesting raakt ons allemaal en er is veel te doen. Als social design non-profitorganisatie vergroten we het bewustzijn van het groeiende risico van brandstofarmoede in stedelijke gebieden. Door de prioritaire energierenovatie van appartementsgebouwen te promoten, streven we ernaar het gebouwenbestand in Europa te behouden en tegelijkertijd de energie-efficiëntie van woongebouwen te verhogen. Gerenoveerde gebouwen zijn gezonder, veiliger en verminderen de energiebehoefte van bewoners drastisch. We werken samen met huiseigenaren, bouwers en gemeenten om onze steden te verjongen en pleiten voor empirisch onderbouwde actie met nationale en Europese besluitvormers.Wat we doen:

In ons thuisland Letland komen we op voor de belangen en het welzijn van huiseigenaren door het bewustzijn te vergroten van het risico van brandstofarmoede, de impact van klimaatverandering op de levensomstandigheden en het risico van bouwverval. We hebben rechtstreeks samengewerkt met de ministeries van Financiën en Milieu, evenals met andere belangrijke afdelingen en commissies van de Letse regering en het parlement, om regelgevende belemmeringen voor DEEP-sanering weg te nemen en ervoor te zorgen dat hulpprogramma's effectieve ondersteuning bieden op de juiste plaatsen. Daarnaast hebben we samengewerkt met enkele gemeenten (bijv. Salaspils) en hun stadsverwarmingsbedrijven om hen te ondersteunen bij de introductie van diepgaande renovatieprogramma's.


Op Europees niveau nemen we deel aan verschillende door de EU gefinancierde projecten om ondersteunende structuren en bedrijfsmodellen te ontwikkelen, evenals beleidsaanbevelingen om de weg vrij te maken voor de Europese renovatiegolf.Waar kom je in het spel:

Om ons werk voort te zetten hebben we jouw hulp nodig! We willen ons bereik uitbreiden naar een pan-Europees publiek. Hoewel we in Letland belangrijke lessen hebben geleerd, treft de huisvestingscrisis het hele continent en zelfs daarbuiten. Om de Europese gemeenschap te helpen deze crisis het hoofd te bieden, kunnen we meer en beter voorlichtingsmateriaal creëren, ons bereik op sociale media vergroten en rechtstreeks contact opnemen met Europese beleidsmakers om regelgevende belemmeringen van bovenaf weg te werken. We kunnen bedrijven helpen die energiediensten willen leveren om diepgaande renovaties aan hun portfolio toe te voegen, en gemeenten helpen bij het opzetten van renovatieprogramma's die rechtstreeks ten goede komen aan zowel huiseigenaren als de lokale economie.Steun ons met uw donatie!

Niet al deze inspanningen worden gedekt door EU-projectfondsen. Met uw steun kunnen we onze inspanningen concentreren op de plaatsen waar ze de grootste impact kunnen hebben.

Ondersteun deze inzamelingsactie door er een nieuwe inzamelingsactie aan te koppelen. Alle donaties worden toegekend aan de bovenliggende inzamelingsactie.