Natuur & milieu   

Aangemaakt door :

Amsterdam Fossielvrij

Locatie:

Amsterdam, Netherlands

De Gemeente Amsterdam wil de huizen in nieuwbouw-wijk Sluisbuurt op Zeeburgereiland aansluiten op een warmtenet. 


Amsterdam is op die manier niet duurzaam bezig. Stadswarmte is afkomstig van afvalverbranding, biomassa en fossiele brandstoffen. Stichting Amsterdam Fossielvrij is daarom een zaak gestart met het doel het warmteplan voor de Sluisbuurt te vernietigen. 


Amsterdam Fossielvrij heeft april 2020 gelijk gekregen van de bestuursrechter. De Gemeente Amsterdam heeft besloten in hoger beroep te gaan. Daarom hebben we onze fundraiser weer heropend. De kosten voor het voeren van deze zaak hebben we vanaf het begin geraamd op 7650,-. Dit was de veronderstelling dat de zaak zou eindigen bij de Raad van State, waardoor de kosten voor de rechtsgang flink zouden oplopen. De zittingsdatum is inmiddels bekend: 6 september 2021. Voor die tijd hopen we dus ook voldoende donaties bij elkaar te hebben om de juridische kosten te dekken!


Stichting Fossielvrij Amsterdam wordt 100% gerund door vrijwillige inzet en maakt geen winst op dit initiatief. Alle ondersteuning- financieel of anderzijds - is hard nodig en zeer gewaardeerd! Voor de zaak Sluisbuurt hebben we hulp ingeroepen van een gerenomeerd advocatenkantoor Prakken d' Oliviera. Alle opbrengsten van de deze fundraiser gaan naar de juridische kosten die door dit kantoor wordt gemaakt ter behoeven van de zaak Sluisbuurt. 


Achtergrond

Amsterdam gaat stoppen met aardgas in 2040. Dit geldt voor oude woningen maar dus ook voor nieuwbouwwijken zoals de Sluisbuurt. Onze gemeente is van plan om deze wijk te koppelen aan het stadswarmtenet van Nuon/Vattenvall. Via een warmteplan kan een gemeente voorschrijven dat alle gebouwen in een bepaald gebied verplicht worden aangesloten op een warmtenet. Behalve als een bouwer of bewoner een duurzamer, klimaatvriendelijker warmtesysteem realiseert dan het warmtenet. Echter, de gemeente telt duurzame stroom van zonnepanelen niet mee als alternatief voor stadswarmte.De warmte is afkomstig van afvalverbranding, een aardgascentrale en straks ook biomassa. Dat klinkt niet erg klimaatvriendelijk, en dat is het ook niet. Onze Gemeente sluit daarmee expres duurzamere opties, zoals zonnepanelen en warmtepompen uit.


Waarom is deze zaak zo belangrijk?

De uitkomst van deze rechtszaak heeft dus invloed op de rol van stadswarmte voor alle toekomstige warmteplannen voor (nieuwbouw)wijken door het hele land. Dit beïnvloed ook planvorming bij het aardgasvrij maken van bestaande woningen. Dus misschien zelfs wel uw woning. Deze zaak gaat dus om meer dan alleen de Sluisbuurt, deze zaak is ook een aanklacht tegen de sterke invloed van fossiele energie bedrijven in de besluitvorming rondom het aardgasvrij programma in heel Nederland. 


Monopolie 

Fossielvrij Amsterdam consulteerde verschillende experts om naar het warmteplan te kijken. Hun conclusie: de gemeente sjoemelt met normen en regels om de energieprestatie van gebouwen te meten. De gemeente handelt hiermee in strijd met wettelijke voorschriften. Met als gevolg: de meest duurzame optie voor warmte in Amsterdam is de gascentrale van Nuon in Diemen. De Amsterdamse gemeente doet dit om het warmtenet te beschermen tegen meer duurzame technieken. Dit is fout en in strijd met de wet. Wij maken ons zorgen over integriteit en het democratisch gehalte van de plannen. 


Onze gemeente heeft via WestpoortWarmte BV financiele belangen in het stadswarmtenetwerk. Via het AEB investeerd Amsterdam samen met Vattenfall miljoenen in de uitbreiding van het warmtenet en bouw van de Biomassacentrale Diemen. Deze hele situatie is het gevolg van een ongezonde verwevenheid van de gemeente met een klein aantal monopolistische fossiele bedrijven.


Meer weten?

Alle beweringen in deze oproep zijn uitgebreid feitelijk onderbouwd in het rapport: WAAR VUUR IS IS ROOK: AMSTERDAMSE STADSWARMTE IN TIJDEN VAN VERDUURZAMING van Dr Matthijs Hisschemöller van onderzoeksinstituut DRIFT in Rotterdam.


Het hele rapport is te downloaden op: www.amsterdamfossielvrij.nl/sluisbuurt/ 
€ 4.940 van € 5.800
85.2% gefinancierd
4 dag(en)

Ondersteun deze inzamelingsactie door er een nieuwe inzamelingsactie aan te koppelen. Alle donaties worden toegekend aan de bovenliggende inzamelingsactie.