Noodhulp   

Aangemaakt door :

Kabanga Hospital Foundation

Locatie:

, Tanzania

Ademlucht gezocht

Doneer voor zuurstofcilinders in het Kabanga Hospital


Het Kabanga Referral Hospital is een missieziekenhuis in de regio Kigoma, op het platteland in West Tanzania. Deze regio en nabijgelegen gebieden worden op dit moment getroffen door een ernstige coronagolf. Wij denken dat dit waarschijnlijk veroorzaakt wordt door de nieuwe deltavariant van het coronavirus. In het ziekenhuis worden we geconfronteerd met steeds meer en meer patiënten die zuurstofbehoeftig zijn.


Ondertussen wordt er over de hele wereld een strijd geleverd tegen het coronavirus, met veel tegenslagen en uitdagingen als gevolg. Er is met name veel druk komen te staan op gezondheidssystemen, doordat gezondheidsmedewerkers overvraagd worden en zowel fysiek als mentaal uitgeput raken.


Voor ons geldt dat we in een omgeving werken waar weinig voorzieningen zijn, waarin het gezondheidssysteem al reeds overvraagd was en gezondheidsmedewerkers al sinds tijden vermoeid zijn geraakt, al lang voordat de coronacrisis uitbrak. Deze pre-existente negatieve factoren maken het extra moeilijk voor ons ziekenhuis om goede coronazog te leveren en de benodigde apparatuur aan te schaffen, zoals zuurstof- en beademingsapparaten. 


De reden hiervoor heeft vooral te maken met drie factoren: Ten eerste heeft het ziekenhuis niet genoeg financiële middelen om de benodigde apparatuur aan te schaffen. Het is een privé ziekenhuis gerund door de katholieke kerk wat zelfvoorzienend is, zonder enig overheidssubsidies. In de afgelopen jaren heeft het ziekenhuis, door allerlei verschillende factoren, financieel verlies gedraaid en heeft het als gevolg schulden opgebouwd bij verschillende partijen. Ten tweede zijn de materialen die nodig zijn voor COVID zorg op dit moment erg duur. Ten derde hebben we te maken met een ernstige personeelstekort, wat voornamelijk veroorzaakt is door de slecht gestelde financiële situatie van het ziekenhuis en het onvermogen om meer personeel aan te trekken dan wel personeel te behouden. 


De huidige corona pandemie treft ons in zulke, reeds bestaande, moeilijke omstandigheden. Het voelt alsof we een marathon aan het rennen zijn, wat op zichzelf al moeilijk genoeg is, maar nu lijkt het alsof de afstand en de obstakels onderweg steeds meer worden in plaats van minder. 


Bovendien zien we dat onze omgeving en de samenlevingen om ons heen niet graag meewerken aan preventieve maatregelen. Er is veel wantrouwen, complottheorieën en gebrek aan kennis onder de mensen, wat maakt dat velen geen maskers willen dragen of het belang niet inzien van handen wassen of desinfecteren. Uiteraard zijn sommige maatregelen, zoals lockdowns, avonduren etc., niet haalbaar en überhaupt niet wensbaar in lage inkomens gebieden, omdat deze catastrofale financiële gevolgen zouden hebben voor de lokale bevolking. Maar de simpele maatregelen zoals het dragen van maskers, handen wassen en aangepaste social distancing zouden veel kunnen bijdragen.


Als gevolg van dit alles, zijn we op dit moment geconfronteerd met drie vijanden. De eerste is het gebrek aan financiën om genoeg zuurstof te kunnen bieden aan de meest zieke patiënten. We hebben geen zuurstoftank en zijn afhankelijk van een klein voorraad aan zuurstofmachines wat vooral bestaat uit zuurstofconcentrators (kleine elektrische machines die tot 5 liter aan zuurstof kunnen afgeven) en enkele zuurstofcilinders (kleine tanks die tot 15 liter kunnen afgeven). De tweede vijand is de snelle verspreiding van het coronavirus tijdens deze golf, en de derde is het gebrek aan medewerking vanuit de lokale bevolking omtrent preventieve maatregelen. Hadden we al genoemd dat het voelt alsof we een marathon aan het rennen zijn zonder enig zicht op het einde? 


Dit is precies de reden waarom we vandaag een inzamelingsactie opzetten. Ondanks de huidige tekorten, is het de directeur gelukt om een paar zuurstofcilinders van nabijgelegen ziekenhuizen te lenen (die zelf ook amper genoeg hebben), maar dit is nog steeds niet genoeg. Het komt weleens voor dat een patiënt ernstig ziek is en zuurstof nodig heeft, maar dat er simpelweg niet genoeg zuurstofcilinders of concentrators aanwezig zijn. In tegenstelling tot hoge inkomenslanden zijn wij niet in staat om intensive care zorg te leveren. We kunnen normaliter maximaal behandelen met hoge flows zuurstof, maar meer hebben we niet. Het voelt daarom erg tegenstrijdig, en bovendien pijnlijk, dat we op dit moment onze 'best level of care' niet eens kunnen behalen omdat we niet genoeg zuurstof in ons ziekenhuis hebben.


We ervaren dit als een onrecht voor onze patiënten (en anderen in de wereld die hetzelfde meemaken) omdat het een reflectie is van de ongelijkheid in deze wereld. We zoeken daarom financiële steun om onze best level of care te kunnen bereiken. We willen hiervoor nieuwe zuurstofcilinders kopen. Één cilinder kost 180euro en we willen er 10 kopen.


Steun ons met een financiële bijdrage en maak een verschil. Geef onze patiënten genoeg zuurstof om te ademen en red levens. 


Onze ziekenhuisbestuur blijft zich maximaal inzetten om ervoor te zorgen dat er tenminste wat zuurstofmachines en materialen beschikbaar zijn in het ziekenhuis. Onze klinisch team werkt overuren om patiënten te vervolgen en zo goed mogelijk te behandelen. De ondersteunende personeelsleden zorgen ervoor dat alle medicatie gegeven wordt en dat patiënten op de juiste manier verpleegd worden.


Maar toch is dit nog steeds niet genoeg. We hebben jouw steun nodig. Help ons om de beste mogelijke zorg te kunnen leveren. Help onze patiënten ademen. 


Bij voorbaat dank, 


Ogendo en Grace

Artsen bij het Kabanga Referral Hospital Tanzania


Bestuursleden

Kabanga Hospital Foundation in Groningen (Nederland)
€ 2.200 van € 2.200
100% gefinancierd

Ondersteun deze inzamelingsactie door er een nieuwe inzamelingsactie aan te koppelen. Alle donaties worden toegekend aan de bovenliggende inzamelingsactie.