Gezondheidszorg   

Aangemaakt door :

Vrienden van Brinkhoven

Locatie:

Heerde, Nederland

Om bewoners met de ziekte dementie te stimuleren meer naar buiten te gaan, wordt naast verzorgingshuis Brinkhoven een beleeftuin aangelegd. In deze tuin is van alles te horen, te zien, te ruiken, te proeven en te voelen. Allemaal ervaringen die de geest en de zintuigen prikkelen. En goede herinneringen aan vroeger naar boven brengen. Dat zorgt voor een aangename beleving en verhoging van het welzijn. Dat wordt versterkt doordat bewoners zich in de besloten beleeftuin zelfstandig en veilig kunnen bewegen. Zo ervaren zij een zekere mate van vrijheid in de buitenlucht.


De beleeftuin draagt bij aan een betere kwaliteit van leven van mensen met dementie. Uit onderzoek blijkt dat mensen die veel in de buitenlucht komen, beter slapen en meer eetlust en energie hebben.

 

Een fijne ontmoetingsplek

De beleeftuin is niet alleen bedoeld voor mensen met psychogeriatrische problemen. Ook voor bewoners met lichamelijke klachten wordt het heerlijk vertoeven in de tuin. Net als voor mantelzorgers en bezoekers. En mensen uit de omgeving zijn van harte welkom als vrijwilliger voor het verrichten van zorg- en/of tuinonderhoudswerkzaamheden. De nieuwe beleeftuin bij Brinkhoven wordt zo een ontmoetingsplek voor iedereen. De tuin krijgt daarom meerdere in- en uitgangen. De paden worden verhard en vlak en toegankelijk gemaakt voor rolstoelgebruikers en ouderen met rollators. Verlichting zorgt ervoor dat de tuin ook ’s avonds een aantrekkelijke plek is om te vertoeven.

 

Inrichting beleeftuin

In de tuin komen kleurige en geurige bloemen en planten die naast vogels ook vlinders en andere insecten aantrekken. Verder komen er fruitbomen en worden her en der zitjes en bankjes geplaatst. Een belangrijk onderdeel zijn de verrijdbare plantenbakken. Het plan is dat bewoners hier zelf groenten en kruiden gaan kweken zoals sla en cherrytomaatjes. De bakken worden zo gemaakt dat gebruikers op stahoogte kunnen werken of er vanuit een rolstoel makkelijk bij kunnen. Andere geplande onderdelen zijn een Jeu de Boules baan en een kruidentuintje waar de kok kruiden uithaalt voor het eten en drinken van de bewoners. Denk aan kervel, selderie en munt. Brinkhoven is een van de weinige verpleeghuizen in de regio waar nog zelf wordt gekookt.


Stichting Vrienden van Brinkhoven

Voor de realisatie van de beleeftuin is veel geld nodig, circa € 75.000. Een deel is hier al van binnen. Stichting Vrienden van Brinkhoven heeft een grote donatie gedaan en maakt zich hard om de resterende gelden bij elkaar te brengen en ook de komende jaren het onderhoud van de tuin voor haar rekening te nemen. Zij doet dit samen met de werkgroep die de inrichting van de beleeftuin bedacht heeft. De Vrienden van Brinkhoven zijn een onafhankelijke stichting die het dagelijks leven van de ouderen in Brinkhoven plezieriger wil maken. De stichting heeft een ANBI-status waardoor giften onder voorwaarden aftrekbaar zijn.


Over Brinkhoven

Hanzeheerd Brinkhoven is voor de zomer net als het dorp Heerde zwaar getroffen door het coronavirus. Onder de kop Slagveld achter gesloten deuren publiceerde de Volkskrant een indringende en aangrijpende reportage over onze strijd tegen het virus. Het artikel is te lezen op: https://www.volkskrant.nl/kijkverder/v/2020/slagveld-achter-gesloten-deuren~v386856/


Helpt u mee?

Helpt u mee de beleeftuin bij Brinkhoven te realiseren? Doe een eenmalige bijdrage via Whydonate of wordt donateur van de Vrienden van Brinkhoven. Meer hierober is te lezen op www.beleeftuinbrinkhoven.nl.

€ 720

Ondersteun deze inzamelingsactie door er een nieuwe inzamelingsactie aan te koppelen. Alle donaties worden toegekend aan de bovenliggende inzamelingsactie.