Gezondheidszorg   

Aangemaakt door :

Tuba Yilmaz

Locatie:

, Nederland

De ziekte van Behçet is een auto-immuunziekte. Hierbij maakt het lichaam een afweerreactie tegen het eigen lichaam. Het is onbekend hoe de ziekte ontstaat.

Ik wil graag geld verzamelen om in Turkije naar een kliniek te gaan die een specialist zijn in de ziekte van behcet in nederland is het erg zeldzaam. Ik krijg hier de juiste medicatie maar zonder succes. Vecht al 7 jaar met dit ziekte zodat het rustiger kan worden doormiddel te onderdrukken van ontstekingremmers maar dit is zonder succes omdat ik het bugdet niet heb wil ik graag hiermee iets bereiken zodat ik een betere leven voor mij toekomst heb wat ik nu helaas niet heb. De ziekte van Behçet is een vorm van reuma waarbij je last krijgt van ontstekingen die steeds terugkomen. Deze ontstekingen verschijnen onder andere in de vorm van zweertjes in je mond of op je uitwendige geslachtsdelen. Ook kun je last krijgen van oogontstekingen, huidafwijkingen, neurologische afwijkingen, gewrichtsontstekingen of afwijkingen aan je bloedvaten. De ziekte van Behçet is vrij zeldzaam. 

De ziekte van Behçet geeft vaak verschillende klachten op diverse plaatsen in je lichaam. De aandoening is chronisch, dat betekent dat de klachten lang aanhouden. Kenmerkend voor de ziekte van Behçet zijn de zweertjes in je mond en op je geslachtsdelen. Deze ontstaan vaak als eerste.

Mond

Bijna alle mensen met de ziekte van Behçet hebben zweertjes (aften) in hun mond. Het kan één aft zijn, maar meestal zijn het er meer. De aften zijn meestal groter en pijnlijker dan ‘gewone’ aften. De aften genezen meestal spontaan binnen 1 tot 3 weken. Vaak komen ze terug, soms blijven ze aanwezig. De zweertjes breiden zich soms uit tot in de maag en darmen.

Geslachtsdelen

Meer dan 75% van de mensen met de ziekte van Behçet heeft zweertjes op de geslachtsdelen. Die zien er hetzelfde uit als de zweertjes of aften in de mond, maar ze komen minder vaak terug. De afwijkingen zijn bij mannen vaak ernstiger dan bij vrouwen. Bij mannen kan de bijbal ontstoken raken, bij vrouwen de eileiders. Een heel enkele keer komt een ontsteking van de plasbuis voor.

Huid

Je kunt verschillende soorten huidafwijkingen krijgen: van bultjes, puisten, schilferende plekjes en huidafwijkingen die op acne lijken tot pijnlijke paarsrode vlekken. Pijnlijke rode en gezwollen plekken komen soms op je scheenbenen voor maar verschijnen soms ook in je gezicht, je hals of op je armen. De medische term hiervoor is erythema nodosum. Op plekken waar een ontsteking zit kan de huid soms zweren en kapotgaan. Mannen hebben vaker huidafwijkingen die op acne lijken, vrouwen hebben vaker erythema nodosum.

Ogen

Je kan ook last krijgen van oogontsteking (uveïtis). Vaak heb je ontstekingen in beide ogen. Tussen de aanvallen door verdwijnen je klachten soms, maar de ontsteking zelf verdwijnt niet altijd helemaal. Klachten bij een oogontsteking zijn:

 • pijn
 • wazig of slecht zien
 • overgevoeligheid voor licht
 • tranen en rode ogen
 • soms pus in de voorste oogkamer

Door een oogontsteking kun je staar krijgen. Bij staar wordt de lens troebel, waardoor je minder goed ziet. Of je krijgt last van een verhoogde oogboldruk (glaucoom).

Zenuwen

Een ontsteking in je hersenen en je ruggenmerg, of in je hersenvliezen is bij de ziekte van Behçet ook mogelijk. Meestal gebeurt dit als je de aandoening al wat langer hebt. Mannen hebben vaker neurologische afwijkingen dan vrouwen. De klachten komen meestal in aanvallen.

Bij de ziekte van Behçet komen de volgende zenuwklachten voor:

 • hoofdpijn
 • gevoelsstoornissen
 • verlammingen
 • stijve nek
 • psychische veranderingen (bijvoorbeeld verwardheid en concentratiestoornissen)
Bloedvaten
 • Ontstoken bloedvaten: bij de ziekte van Behçet kunnen zowel je kleine als je grote bloedvaten ontstoken raken. Dit heet vasculitis. Het kan overal in je lichaam voorkomen. De bekendste verschijnselen zijn roodblauwe vlekken op je huid, deze lijken op bloeduitstortingen. Heb je een ontstoken bloedvat in een bepaald orgaan, dan heb je op die plek klachten.
 • Trombose: dit is een aderverstopping door een bloedstolsel. Het komt zowel in je aderen als slagaderen voor. Bij de ziekte van Behçet ontstaat het stolsel door de ontsteking van de vaatwand. De trombose kan oppervlakkig zijn, maar ook dieper liggen: bijvoorbeeld in je hersenen, met als gevolg een herseninfarct. Als de trombose in een kleine ader zit, heb je last van plaatselijke pijn en roodheid. Als een grotere ader verstopt raakt, is dat meestal in je onderbeen. Je onderbeen wordt dan dik, rood, glanzend en pijnlijk. Heb je trombose in je slagader? Dan raakt de bloedtoevoer afgesloten en krijg je een infarct op de plek waar geen bloedtoevoer meer is. Het weefsel sterft daar af.
 • Verwijde bloedvaten: een ontsteking kan de wand van een bloedvat slap maken. Daardoor wordt jouw bloedvat wijder. Die wijde plaats in een bloedvat heet een aneurysma. Dit kan met elk bloedvat gebeuren. Je merkt er in eerste instantie niets van. Uiteindelijk ontstaan er scheurtjes in de wand van het bloedvat. Dit doet pijn op de plek van de verslapte ader. Het is belangrijk dat je dan snel medische hulp krijgt: in ernstige gevallen kan dit dodelijk zijn.
Gewrichten

Bij de helft van de mensen met de ziekte van Behçet komt gewrichtsontsteking voor. Meestal gaat het om een of enkele gewrichten. De knie, enkel, pols en elleboog zijn het vaakst ontstoken. Het ontstoken gewricht is pijnlijk, gezwollen en stijf. De gewrichtsontsteking herstelt zich meestal binnen een paar weken tot maanden, maar kan terugkomen. Meestal raakt je gewricht niet beschadigd.

Nieren

De nieren raken niet vaak ontstoken bij de ziekte van Behçet. Als het toch gebeurt, dan is het verloop meestal mild. Je merkt er weinig van. Het is zeldzaam als je veel nierklachten krijgt.

Hart

Soms komt een hartinfarct voor door een ontsteking van de kransslagaderen, een ontsteking van de hartspier zelf of van het hartzakje. Er is een kans dat je dan hartritmestoornissen of hartklepafwijkingen krijgt.

Maag en darmen

Je kunt ontstekingen krijgen in je maagdarmkanaal. Deze lijken op de zweertjes in je mond. Een darmontsteking geeft klachten als:

 • zuurbranden
 • braken
 • buikpijn
 • winderigheid
 • diarree
 • soms: bloedverlies

Ook kun je ernstige darmontstekingen krijgen door bloedvatontsteking of trombose. Hierdoor krijg je ernstige buikpijn, (bloederige) diarree en koorts. Soms kan dit zelfs tot een darmperforatie leiden. De klachten lijken erg op de maagdarmklachten als gevolg van de ziekte van Crohn.

Longen

Een ontsteking in je longen komt ook voor. Het is mogelijk dat ontstoken bloedvaten in je longen wijder worden en gaan scheuren. Bijbehorende klachten zijn:

 • kortademigheid
 • koorts
 • droge hoest
 • je voelt niet fit
Overige klachten

Bij de ziekte van Behçet krijg je ook wel last van koorts(aanvallen) waarbij je je ziek voelt en hevig transpireert.

€ 0 van € 5.000
0% gefinancierd
Afgelopen

Ondersteun deze inzamelingsactie door er een nieuwe inzamelingsactie aan te koppelen. Alle donaties worden toegekend aan de bovenliggende inzamelingsactie.