Kinderwelzijn   

Aangemaakt door :

KCHOMP

Locatie:

Amsterdam, Nederland

Onderzoek naar betere herkenning van darmschade bij te vroeg geboren baby's en het ontwikkelen van een sneltest, ook voor kinderen en volwassenen.

Het ontstaan van de geefactie

Wij (Wouter Smith en Jules Zwijsen) vertrekken 11 mei richting Engeland om samen met 100 andere teams een bijzondere rally te gaan rijden: 3500km door Engeland zonder GPS en snelwegen met auto's ouder dan 20 jaar. Naast avontuur en lol heeft de rally ook als doel om goede doelen te steunen. Wij hebben er voor gekozen om steun te zoeken voor het belangrijke onderzoek van KCHOMP.


Wie is KCHOMP?

Kchomp staat voor Stichting Kinderchirurgisch Onderzoeks- en Management Project. Dit onderzoeksteam wordt geleid door dr. Joep Derikx, (kinder)chirurg en onderzoeker verbonden aan het Emma Kinderziekenhuis (AMC) te Amsterdam. Van te vroeg geboren baby’s met een ernstige darmontsteking overlijdt 20 tot 40 procent door gebrek aan goede diagnostiek.

Joep Derikx ontwikkelde een manier om in de urine van deze baby’s de darmschade tijdig te meten. 


Wat is dan het doel?

De nu ontwikkelde test kost nog vier uur, maar de onderzoekers willen een sneltest ontwikkelen. Deze sneltest moet de klus in tien minuten klaren door simpelweg een strookje ‘papier’ in de urine te dippen. Een tijdswinst die het verschil kan maken tussen leven en dood van de zeer kwetsbare te vroeg geboren baby's. ‘Bij darmontsteking loop je als chirurg vaak achter de feiten aan’, legt Derikx uit. ‘Als je opereert, is er vaak al schade door een gaatje in de darmwand. Met deze test kunnen chirurgen sneller opereren en die schade voor zijn.’ Bovendien voorkomt de test onnodige behandeling als het kind geen darmontsteking heeft. 


... en ook voor kinderen en volwassenen.

Wie kent het niet, de vage klachten van buikpijn die erg moelijk te duiden zijn... Als iemand buikpijn heeft, kunnen artsen door bloedtesten niet vaststellen of dat komt door een darmziekte, terwijl voor alle andere (buik-)organen wel goede bloedtesten voor handen zijn. Nu zijn diagnoses alleen te stellen via dure en tijdrovende scans zoals MRI scans. De onderzoeksgroep van Derikx is dan ook gelijktijdig bezig met de ontwikkeling van andere markers voor de diagnostiek van darmschade, zodat in de toekomst darmziektes sneller aan het licht kunnen komen en artsen de juiste behandeling tijdig kunnen starten. Niet alleen bij baby's maar ook bij kinderen en volwassenen dus het voordeel van tijdig ingrijpen zodat erger voorkomen wordt. 


Waarom dit goede doel?

Natuurlijk hadden we kunnen kiezen voor de meer bekende goede doelen. Soms vind je iets goeds echter dicht bij huis: tijdens gesprekken met buurman Joep Derikx over zijn onderzoeken was al snel duidelijk dat dit voor ons een prachtig doel is: heel concreet en het geld direct bij het onderzoeksteam waar het moet zijn!


Voor wat hoort wat!

We hopen natuurlijk op allerlei giften van particulieren en bedrijven. Maar snappen ook dat alleen een vermelding van een naam op deze site niet altijd voldoende is.

We willen daarom ook aanbieden om naamsvermelding of logo als sticker aan te brengen op onze opvallende auto die we voor de rally gaan gebruiken. Deze is dan dus voor een hoop mensen zichtbaar en zal circa 2 maanden aangebracht zijn op de auto.


En dan geldt natuurlijk: hoe groter de gift, hoe groter de sticker...


  • €50,-: naamsvermelding op onze facebook en instagram pagina's
  • €100,-: naamsvermelding op de auto;
  • €175,- logo op de auto;
  • €250,- groot logo op de auto. En natuurlijk staan we open voor andere suggesties!


Hieronder een voorbeeld van hoe dat er uit zou kunnen zien op onze Pajero die we voor de rit gaan gebruiken:ANBI

KCHOMP is als instelling overigens aangemerkt als een algemeen nut beogende instelling: het is dan ook mogelijk om uw gift af trekken van de inkomstenbelasting als particulier En als bedrijf is de gift dan uiteraard ook aftrekbaar van de winst. 


Doet u mee?

Dat zou fantastisch zijn! Elk bedrag is welkom! Bij voorbaat dank namens het team Lost Knights Wouter Smith en Jules Zwijsen. En natuurlijk veel dank namens Dr. Joep Derikx en zijn team!

En mocht u het leuk vinden om ons avontuur te volgen? Dat via instagram: https://www.instagram.com/knightslost/ of Facebook https://www.facebook.com/Lost-Knights-voor-Kchomp-390350804853003/€ 1.650 van € 5.000
33% gefinancierd
Afgelopen

Ondersteun deze inzamelingsactie door er een nieuwe inzamelingsactie aan te koppelen. Alle donaties worden toegekend aan de bovenliggende inzamelingsactie.