Educatie   

Aangemaakt door :

Afkeliesbeth crèche, Pietermaritzburg KZN

Locatie:

PMB, South Africa

Wij hebben van 2013 tot 2016 in Pietermaritzburg, Zuid Afrika, gewoon en gewerkt, als kinderarts en fysiotherapeut. Onze hulp in de huishouding, Buli Mekana en haar zus Thandeka, zijn dierbare vrienden geworden. We ondersteunen hen financieel in de vorm van schoolfees voor hun 2 eigen kinderen Ntuthu en Unathi en 3 pleegnichtjes.

Toen we terug naar NL verhuisden, hebben we een huis voor hen gebouwd, van waaruit ze een crèche zijn gestart, de Afkeliesbeth Play Group; met als motto: "Play to learn and grow".

In het begin hadden ze zo'n 10-15 kinderen dagelijks, met als klaslokaal de (kleine) woonkamer, inmiddels uitgegroeid tot 29 kleintjes en 13 oudere kinderen (tot 5, grade RR).

Begin 2019 waren we weer op bezoek in de townships van Pietermaritzburg en hebben we van dichtbij gezien hoe liefdevol en stevig ze samen de crèche leiden. Buli heeft diverse cursussen Early Childhood Development en Toy making gevolgd, en is inmiddels gekwalificeerd als grade RR teacher, kleuterjuf. Thandeka zorgt voor de zakelijke kant en heeft inmiddels een dependance "in town" gestart. Ze krijgen inhoudelijk en praktisch ondersteuning van de NGO Singakwenza (We can do it! - https://www.singakwenza.co.za/) die erg lovend zijn over hun inzet en innovatieve ideeën. Alle papieren zijn in orde, ze zijn aangemeld bij het Department of Social Development, en heel belangrijk in de townships: ze hebben eigenaarschap van de grond. Ze hebben 2 gogo's in dienst (oma's), die helpen met eten koken, verschonen kleintjes en schoonmaak.


Met de play group zorgen ze voor heel veel kinderen voor een veilige plek, een stimulerende en voedende omgeving volgens de principe van de eerste 1000 dagen (https://thousanddays.org/why-1000-days/) en de mogelijkheid voor ouders om weg van huis te werken. Er is binnenkort zelfs de mogelijkheid om te overnachten, omdat veel ouders in ploegendiensten werken. Hun fees zijn zeer bescheiden en dus is de school bereikbaar voor arme gezinnen.


Geen goede school zonder goed gebouw, dus we hebben in 2019 beloofd een schoolgebouw neer te zetten, wat er inmiddels (maart 2021) bijna staat (het dak moet nog, en afwerking muren en deuren, zie foto's). We zijn nu op zoek naar extra geld om de school goed en veilig in te richten: electriciteit, stromend water, meubilair, lesmaterialen en vooral speelmateriaal. Streefbedrag is €3000 = R53.000, alles wat meer is besteden we aan de veggie garden voor gezonde lunches!

Wil je bijdragen?


Siyabonga kakhulu! Baie dankie! Enkosi!

€ 3.000 van € 3.000
100% gefinancierd

Ondersteun deze inzamelingsactie door er een nieuwe inzamelingsactie aan te koppelen. Alle donaties worden toegekend aan de bovenliggende inzamelingsactie.