Educatie   

Aangemaakt door :

Stichting BeeSupport

Locatie:

Mwenezi, Zimbabwe

Het Kutsungirira Beekeeping Trainingscenter in Zimbabwe heeft Stichting Beesupport om ondersteuning gevraagd bij de bouw van onderdak voor trainers verbonden aan het (honingbijen) bijenteelt instituut. Stichting Beesupport wil daarbij graag helpen en zoekt medestanders om deze volhardende en duurzame organisatie weer een stap verder te brengen.


De Kutsungirira Beekeeping Society (KBS) is als echte ‘grassroots’ organisatie in 1997 opgericht door 10 dorpsgenoten (7 vrouwen en 3 mannen) van het dorp Shazaume in het Mwenezi District in Zimbabwe. Het opleidingscentrum werkt aan meerdere verbeteringen: natuur, milieu en biodiversiteit, honingbijen, insecten en dierenwelzijn, inkomen en leefomstandigheden, opleiding en educatie in het algemeen, positie van vrouwen en kinderen, armoede bestrijding.


Kutsungirira Beekeeping Trainingscenter

Kutsungirira heeft in eigen beheer met fondsen uit Nederland het KBS trainingscentrum gebouwd, met lesruimte, keuken en slaapgebouw en een eigen waterput. Hier kunnen telkens 20 cursisten uit dorpen in de verre omgeving voor de zesdaagse training verblijven.

Het Kutsungirira imkertrainingscentrum in Mwenezi District geeft cursussen bijenhouden voor vrouwen en mannen die alleenstaand hun gezin onderhouden en voor kwetsbare jongeren en kinderen (aidswezen). Door bijen te houden hebben zij kans op een betere toekomst. Van de honingopbrengst kunnen zij onder meer schoolgeld betalen, kleinvee aanschaffen en in hun levensonderhoud voorzien. Ook duurzaam natuur beheer en het planten van bomen hoort bij de opleiding. Er zijn inmiddels meer dan 700 imkers opgeleid die nu zelfredzaam hun lot in eigen hand nemen.


Inkomen genererende activiteiten

Om in de maaltijden en inkomsten te voorzien, hebben zij groentetuinen, een visvijver en een kippenboerderij opgestart. De eigen boomgaard zorgt voor fruit en de akkers zijn beplant met o.a. suikerriet en zonnebloem. De opbrengsten zijn voor eigen consumptie en verkoop.

De bomen worden van zaden geteeld in de eigen boomkwekerij. De bloeiende bomen en planten geven nectar en stuifmeel als voedsel aan de bijen De bijenstallen in het centrum dienen als demonstratie – en oefenmateriaal tijdens de cursussen. Zo leren de cursisten in de praktijk over het belang van plantendiversiteit in de leefomgeving en goed natuurbeheer.

In de KBS Honey Shop worden ook honing, bijenwaskaarsen en andere imkerijproducten en - benodigdheden verkocht. Zo genereert KBS inkomsten waarmee de exploitatiekosten en de medewerkers kunnen worden bekostigd.


Woonruimte voor medewerkers

Voor de zeven medewerkers die het centrum en de trainingen runnen (de coördinator = trainer bijenhouden, de accountant = trainer boekhouding, twee technisch medewerkers = trainers, de verkoopster, de bewaker en de klussenman) wil KBS in eigen woonruimte voorzien.

Van huis uit komen zij uit verder afgelegen dorpen en door de afstand en slecht vervoer kunnen zij niet dagelijks op en neer reizen. Al jaren hebben zij geduldig moeten volstaan met geïmproviseerde slaapplaatsen in kleine ruimtes die eigenlijk voor opslag bestemd zijn. Dat is niet langer houdbaar. In Zimbabwe is het namelijk gebruikelijk dat een school in accommodatie voor de stafleden voorzien, omdat het anders moeilijk is om personeel te vinden.

KBS heeft Stichting Beesupport om ondersteuning gevraagd bij de bouw van drie kleine huizen met veranda - woonkamer en een slaapkamer en één groter huis met vier slaapkamers, een woonkamer en een keuken.

Stichting Beesupport wil daarbij graag helpen en zoekt medestanders om deze volhardende en duurzame organisatie weer een stap verder te brengen.


Alle Bijtjes Helpen is ons motto en elk bedrag is welkom! Kutsungirira is het Shona woord voor 'Volharden in moeilijke tijden'.

€ 15 van € 13.500
0.1% gefinancierd
Afgelopen

Ondersteun deze inzamelingsactie door er een nieuwe inzamelingsactie aan te koppelen. Alle donaties worden toegekend aan de bovenliggende inzamelingsactie.