Gezondheidszorg   

Aangemaakt door :

Aafke Veninga

Locatie:

Haren, Nederland

Hoi,


Mijn naam is Aafke (34) en ik heb kanker. Volgende week ga ik een wandeltocht maken van 136 kilometer in 8 of 9 dagen, samen met mijn hond Guus. Doel van deze tocht is de chemo's eruit te lopen, fit worden/blijven voor de aanstaande operatie en tijd nemen om al wandelend stil te staan bij wat er de afgelopen maanden is gebeurd en wat nog komen gaat. Maar ik heb nog een ander doel en dat is geld inzamelen voor de stichting Vrienden van Het Behouden Huys. Deze stichting financiert projecten die bijdragen aan aangenamere psychologische zorg die Het Behouden Huys biedt aan mensen met kanker en hun naasten. Ik vertel je graag mijn verhaal en waarom ik dit doel zo belangrijk vind.


Diagnose kanker

"De diagnose kanker slaat in als een bom. 1 op de 3 mensen in Nederland krijgt kanker, de kans is groot dat u iemand kent die ziek is (geweest). Het Behouden Huys biedt psychologische zorg om te leren omgaan met de psychische, sociale en lichamelijke gevolgen van kanker. De stichting Vrienden van Het Behouden Huys is er om deze zorg een stukje aangenamer te maken en verlichting te bieden. Met jouw steun, klein of groot, kunnen wij extra lucht geven! Want iedereen verdient psychologische steun bij kanker."


Deze tekst schreef ik op de pagina van de stichting Vrienden van Het Behouden Huys. Op het moment van schrijven wist ik alleen maar via verhalen van clienten van Het Behouden Huys over die bom! Ik ben namelijk communicatieadviseur bij Het Behouden Huys. Ik probeerde mij in te leven in ieders verhaal, maakte er een voorstelling van, maar je weet zelf nooit hoe die bom voelt als je het niet zelf hebt ondervonden! Ik werk al negen jaar bij Het Behouden Huys en afgelopen 15 maart kreeg ik zelf de diagnose die niemand wil. Kanker, borstkanker. In die negen jaar heb ik veel geleerd, ik wist veel en tegelijkertijd ook niets. Je kunt je eigenlijk niet voorbereiden op de diagnose kanker. Het is er ineens. Pats boem! En dat doet wat met je, kan ik nu uit eigen ervaring zeggen.


Mijn collega's behandelen mensen met kanker en hun naasten om met de psychische, sociale en lichamelijke gevolgen van kanker om te gaan. Ik heb hier zelf geen gebruik van gemaakt, omdat ik gezegend ben met heel veel lieve mensen om me heen waar ik mee kan delen, de verdrietige en mooie momenten (want die zijn er ook als je goed kijkt). Maar niet iedereen kan terugvallen op zo'n netwerk of loopt vast in het dagelijkse leven. En soms is het gewoon prettiger om met een 'onbekende' te praten die gespecialiseerd is in de psycho-oncologie. Ook lotgenotencontact kan helpend zijn. Door mijn werk had ik genoeg connecties en is Gelske (36) een goede vriendin geworden. Ik had al contact met haar als vrijwilliger en ervaringsdeskundige. Zij kreeg een aantal jaren geleden ook borstkanker op haar 32ste en zocht hulp bij onze psycholoog. Omdat ze iedereen deze hulp gunt deelt zij haar ervaring tijdens informatieavonden en in onderstaand filmpje. Gelske heeft mij voorbereid op de eerste chemo's. Zij kreeg namelijk dezelfde als ik. Het was ontzettend fijn om haar van alles te vragen en daarna te delen met iemand die hetzelfde heeft doorgemaakt. Ook dat gun ik iedereen!


Inrichting behandelkamers

Een van de projecten die de Vrienden van Het Behouden Huys ondersteunen is een nieuwe inrichting voor de behandelkamers. Het Behouden Huys in Haren bestaat ruim 20 jaar, zo oud zijn ook de meeste meubels. Bij de oprichting in 2000 is de inrichting door fondsen en giften mogelijk gemaakt, na zo'n lange periode zijn deze aan vervanging toe. Er is inmiddels een plan gemaakt door een interieurstylist om de rust, eenheid en huiselijke sfeer weer terug te brengen in de behandelkamers, zodat clienten in een prettige omgeving gesprekken kunnen voeren met de psychologen en andere therapeuten.


Pittige etappe

Als je hoort dat je kanker hebt is er eigenlijk geen tijd om dit nieuws te laten bezinken, want ineens zat ik (alleen) in een intercity die maar doorrijdt! Onderzoek hier, scan daar en ga zo maar door. Drie weken na de dag van de bom lag ik aan het infuus voor mijn eerste van 16 chemo's. Vorige week heb ik nummer zestien af kunnen vinken. De eerste etappe, de chemo's, zit erop. Natuurlijk was ik af en toe zwak, ziek en misselijk, maar ik ben er best goed doorheen gehobbeld. Mijn goede conditie, mindset en mijn hond hebben mij er doorheen gesleept. Etappe 2 (operatie) en 3 (bestraling) volgen nog.De steun van familie, vrienden, collega's en buren tijdens de eerste etappe was overweldigend! De een bracht eten, mijn huis stond vol bloemen en een ander wandelde met Guus als ik het even niet kon. Een van mijn buurmeisjes stond vorige week, net terug van vakantie, op de stoep met een enveloppe. Alexia (7) had geld ingezameld voor mijn kanker door zelfgemaakte tekeningen te verkopen. Geheel op eigen initiatief. Zo lief! (zie foto's + filmpje hieronder).


Wandelen voor het goede doel

Tijdens mijn chemo's hoorde ik over de Walk of Wisdom, een soort pelgrimsroute van 136 kilometer door heuvels, bossen, rivieren en oude landschappen rondom Nijmegen. Deze wilde ik al die tijd graag lopen, maar kon nooit langer van zes dagen van huis, omdat ik iedere week naar het ziekenhuis moest voor de chemotherapie. Nu ik mijn laatste chemo heb gehad en mijn operatie 14 september gepland staat heb ik de tijd om deze toch te lopen. Gelukkig is mijn energieniveau ook goed genoeg. Ik hoop er acht of negen dagen over te doen. Mijn steun en toeverlaat en grote vriend Guus de labrador gaat met me mee. Geinspireerd door mijn buurmeisje zamel ik geld in voor het goede doel. Haar bijdrage was een eerste aanzet voor dit idee.


Ik zou het ontzettend tof vinden als je ook een bijdrage wilt leveren aan aangenamere psychologische zorg bij kanker en mij en alle mensen met kanker en hun naasten hiermee ook een hart onder de riem steekt. Laat vooral ook een berichtje achter, vind ik leuk!


Tijdens mijn tocht ben ik even van de radar, maar zal na afloop natuurlijk verslag doen. Of stiekem op facebook (www.facebook.com/aafke.veninga) een berichtje plaatsen.


Heel veel liefs,


Aafke & Guus


Hieronder volgen nog wat linkjes voor meer info:


Vrienden van Het Behouden Huys: www.behoudenhuys.nl/steun/

Het Behouden Huys | psychologische behandeling bij kanker: www.behoudenhuys.nl

Persoonlijke blog: www.chemotioneel.nl (ik loop een beetje achter, maar ik heb nog veel om te delen)

€ 2.240
Afgelopen

Ondersteun deze inzamelingsactie door er een nieuwe inzamelingsactie aan te koppelen. Alle donaties worden toegekend aan de bovenliggende inzamelingsactie.