Anders   

Aangemaakt door :

Philip Blok

Locatie:

Amsterdam, Nederland

Ik sta in een Albert Heijn om de hoek van mijn huis en de vegetarische hamburgers zijn in de aanbieding. Het is maart 2021, een paar dagen voor de landelijke verkiezingen. Het ziet ernaar uit dat de rechtse en extreem-rechtse partijen sterker uit de bus zullen komen dan ooit sinds de Tweede Wereldoorlog. Fascistische groeperingen binnen en buiten het parlement maken gebruik van de coronapandemie om zich te profileren en op straat aanwezig te zijn met dagelijkse manifestaties in het hele land. Posters van de weerzinwekkende FVD zijn zichtbaar in mijn buurt in Amsterdam.


Er liggen vier verschillende burgers in mijn winkelwagentje: linzen, chimichurri, rode biet en klassiek. Plotseling hoor ik een stem zeggen: "Meneer mogen wij uw legitimatiebewijs zien". Twee agenten staan achter me. Er is zojuist iemand op een politiecamera gesignaleerd die een misdaad heeft begaan. Het zeer ernstige misdrijf van het bekladden van een FVD verkiezingsposter. Een 'wildplakposter' zelfs. De agenten hebben dus een spoed achtervolging ingesteld. Blijkbaar lijk ik sterk op het profiel van de vermoedelijke dader.


Ik word de supermarkt uit geleid, gedwongen mijn veggieburgers achter te laten. Volgens een van de agenten heb ik geluk dat ze me niet oppakken wegens 'bedreiging van een politicus'. In plaats daarvan word ik beschuldigd van de gruwelijke misdaad 'baldadigheid'*. Ik ga niet in op deze beschuldiging want ik verklaar niets tegen de politie zonder een advocaat gesproken te hebben. Een paar weken later ontvang ik een boete van 250 euro per post.


Het betalen van deze boete is hetzelfde als schuld bekennen. Dat betekent ook dat ik een aantekening op mijn strafblad krijg voor dit verschrikkelijke 'misdrijf'. Dat kan in de toekomst tegen mij worden gebruikt als ik weer voor de rechter moet verschijnen. Het betalen van de boete betekent ook dat ik accepteer dat het bekladden van een fascistische verkiezingsposter bestraft moet worden met een boete en een strafblad. Dus neem ik contact op met Jebbink en Soeteman advocaten en vraag om juridische bijstand in deze zaak. Hun advocaat Jaantje Kramer wordt aan mij toegewezen en zij tekent namens mij bezwaar aan tegen de boete.


Ik hoop dat dit voldoende is om de zaak geseponeerd te krijgen. Zeven maanden lang horen we niets. Helaas heb ik vorige week een brief ontvangen waarin mij wordt bevolen om in februari volgend jaar voor de rechter te verschijnen. Mijn advocaat heeft nog steeds geen reactie ontvangen op ons bezwaar tegen de boete. We wachten dus nog steeds op het bewijs en de argumentatie van de officier van justitie en we weten nog niet hoe we de zaak zullen aanpakken. Sommige mensen zeggen dat we er een principiele zaak van moeten maken met een argumentatie op basis van de vrijheid van meningsuiting.


In ieder geval heb ik tot nu toe al een voorschot van 500 euro aan proceskosten betaald aan Jebbink en Soeteman. In totaal is de inschatting van de advocaat dat de rechtszaak mij tussen de € 1.260 en € 1.800 zal kosten (tegen gereduceerd tarief). Als ik schuldig word bevonden komt daar nog de boete bovenop. In gesprekken over deze kwestie hebben verschillende mensen gevraagd of er een manier is om deze juridische kosten te steunen. Daarom heb ik deze crowdfunding pagina gemaakt. Alle steun die je kunt missen wordt zeer op prijs gesteld!


Als ik vrijgesproken word in de rechtbank en een vergoeding krijg voor de juridische kosten die ik heb gemaakt, zal ik al het overtollige geld doneren aan The International Anti-Fascist Defence Fund (zie onderstaande link).


* https://tinyurl.com/baldadigheid

** https://tinyurl.com/antifafund


~~ Doneren kan anoniem of door gebruik te maken van een alias ~~

~~ Je kunt de platformkosten op € 0,0 zetten want WhyDonate houdt in ieder geval een kleine transactievergoeding in! ~~

€ 1.454

Ondersteun deze inzamelingsactie door er een nieuwe inzamelingsactie aan te koppelen. Alle donaties worden toegekend aan de bovenliggende inzamelingsactie.