Noodhulp   

Aangemaakt door :

Stichting OpenDoorUkraine.NL

Locatie:

Irpin, Oekraïne

Het Oekraïense stadje Irpin nabij Kyiv is voorjaar 2022 zwaar getroffen door de oorlog. Het Russische leger liet er een spoor van vernielingen en menselijk leed achter. Stichting OpenDoorUkraine.NL heeft uw steun nodig om de mensen van Irpin te helpen hun woningen te herstellen.


Na de Russische aftocht troffen de inwoners van Novooskolska straat nr. 2 hun pas drie jaar oude flatgebouw zwaar beschadigd aan. Het dak en de bovenste etage zijn door Russische raketten en tankgranaten totaal vernield. Volgens een technische evaluatie van de gemeente kan het woonblok worden herbouwd, maar de gemeente heeft daar geen geld voor. En de honderden miljarden die nodig zullen zijn om Oekraïne na de oorlog weer op te bouwen zijn nog ver weg.


Ondertussen zitten de inwoners van Novooskolska straat nr. 2 niet bij de pakken neer. Ze vormden een Vereniging van Eigenaars (VvE) en huurden een lokaal bouwbedrijf in om aan het herstelwerk te beginnen. Inmiddels zijn water, elektriciteit en andere voorzieningen hersteld en zo zijn 26 van de veertig flats weer bewoonbaar gemaakt. 


Een deel van de kosten brengen de bewoners zelf op. Maar zonder externe financiering zal het hen niet lukken om op tijd het dak af te bouwen, voordat de winter toeslaat. En zonder dak kunnen ze geen gas aansluiten om de flats te verwarmen, en dreigen waterlekkages het hele gebouw weer onbewoonbaar te maken. 


De Nederlandse ANBI-stichting OpenDoorUkraine.NL (ODU) hoopt hiervoor 50.000 euro in te zamelen. Daarmee kunnen we niet alleen deze mensen in Irpin aan een dak boven hun hoofd helpen, maar ook civiele initiatieven ondersteunen van andere Oekraïense burgers die hun woningen willen herstellen.


Helpt u mee? We zullen uw bijdragen rechtstreeks aan de VvE in Irpin doorgeven en nauwgezet contact met hen houden om het verloop van de werkzaamheden volgen. De zelfredzaamheid en inzet van Oekraïners om hun eigen huizen, woonplaatsen en land weer op te bouwen, verdient onze steun!€ 13.560

Ondersteun deze inzamelingsactie door er een nieuwe inzamelingsactie aan te koppelen. Alle donaties worden toegekend aan de bovenliggende inzamelingsactie.