Gezondheidszorg   

Aangemaakt door :

Kayden M.E

Locatie:

Nijmegen, Nederland

Lieve allemaal, ik kom naar jullie voor hulp.

Ik ben Kayden en ik ben 19 jaar.

Ik heb een hulphond nodig omdat ik niet zelfstandig kan functioneren in het dagelijks leven door mijn ASS en mijn sociale angststoornis.

Lieve allemaal, willen jullie mij helpen?


Ik ben Kayden en dit is mijn verhaal.


Toen ik klein was, was ik eigenlijk een super vrolijk en actief kind. Ik was toen al heel creatief en vond het leuk om te knutselen.

Buiten zijn en spelen met mijn vrienden vond ik ook geweldig ook al was ik best verlegen.


Helaas door vele problemen op school en bij mij thuis heb ik veel trauma's opgelopen.


Ik kan niet te veel in detail gaan, maar op school werd ik veel gepest en er werd ook veel geroddeld achter mijn rug om.

Ik ben daardoor ook vaak van school veranderd maar helaas leek dat niet echt te helpen. Over de tijd ging het steeds slechter met mij, uiteindelijk ging het zo slecht dat ik van gymnasium niveau naar vmbo-t niveau ben gezakt, wat heel moeilijk voor mij was, want ik kon de stof zelf best aan.

En thuis ging het dus ook niet echt goed. 

Er was vaak ruzie en er werd veel geschreeuwd. Niet echt in ideale situatie voor een autist met een angststoornis en trauma's...


Daarnaast had ik steeds meer moeite met vrienden maken waardoor ik ook steeds meer het gevoel had er helemaal alleen voor te staan.


Door dit alles werd ik ook nog eens depressief. Ik kreeg suïcidale gedachten en ging aan automutilatie doen om te helpen met mijn stress.


Door heel veel miscommunicatie ben ik daardoor uiteindelijk ook bij pro persona beland.

Ik ben daar gediagnosticeerd met ASS (autisme), informatieverwerkingsproblemen, dysthymie, sociale angst en omdat er wel een vermoeden was van ADHD maar ze konden het nog niet officieel diagnosticeren heb ik ook nog de diagnose aandachts- en concentratie problemen.

Best een lange lijst dus.


Ik heb hier ook hulp voor gehad maar veel werkte niet dus ben ik gestopt.

Het enige wat ik heb volgehouden is thuisbegeleiding voor mijn autisme.

Natuurlijk is dat niet genoeg voor alles wat ik door heb gemaakt.

Daarom ben ik nu ook hard bezig met proberen therapie te krijgen bij het Leo Kannerhuis. De wachtlijst is helaas ongeveer 1 jaar dus dat duurt nog even.


Waarom dan de hulphond?

Nou dat kan ik je uitleggen.

Door alle problemen op school, de problemen thuis en alle trauma's die daar van komen, zijn mijn angsten steeds erger geworden waardoor ik steeds minder kon.

En toen kwam corona. We mochten niet naar buiten, quarantaine, mondkapjes, andere regels. Het was een grote chaos en dat maakte mijn angst nog erger.

Zo erg zelfs dat ik nu niet meer naar buiten kan zonder iemand die ik vertrouw. Anders schiet ik meteen in een paniek aanval.

(Zelfs met iemand erbij gebeurt dat nog wel eens)


Ik zit daardoor al bijna een jaar opgesloten in mijn kamer. Ik kan niet naar school, ik kan niet werken, ik kan niet met vrienden afspreken, ik kan eigenlijk gewoon helemaal niks.

In het begin probeerde ik er maar gewoon het beste van te maken, maar ik merkte al snel dat dit gewoon niet zou werken.

Ik ben super afhankelijk van andere mensen (vooral mijn moeder), en dat is gewoon niet oké.

Daarnaast is het ook gewoon niet gezond zo lang binnen zitten.

Ik word er weer depressief van en ik heb nauwelijks nog ideeën van wat ik kan doen.

Ik mis het ook zo erg het buiten zijn, naar school gaan en met vrienden afspreken.

Al die normale dingen heb ik al zo lang niet kunnen doen.

Daarom een hulphond.


Een hulphond kan me met zo veel dingen helpen, zoals:


- Zelfstandig dingen ondernemen. Zoals naar de supermarkt gaan, een afspraak bij de tandarts/huisarts, de kapper, naar therapie, met het openbaar vervoer reizen, etc. dit lukt mij nu niet zelfstandig te doen, waardoor ik altijd afhankelijk ben van anderen.

- Spanning van tevoren signaleren om een paniekaanval te voorkomen. Als ik een paniekaanval heb begint dat vaak met onrustige handen en benen. Een hulphond zou dan kunnen signaleren dat er een paniekaanval komt waardoor ik sneller actie kan ondernemen, of als ik er al te ver in zit zou hij mij daaruit kunnen halen en het kunnen doorbreken. Dit zou heel erg kunnen helpen want een paniek aanval zorgt ervoor dat ik meestal de rest van de dag niet veel of zelfs niks meer kan.

- Bij desoriëntatie door bijvoorbeeld een paniekaanval/overprikkeling de weg naar de uitgang vinden van bijvoorbeeld de supermarkt.

- De hulphond zou op mijn benen kunnen liggen zodat mijn hartslag daalt en ik weer rustig word. (Deep Pressure Therapy)

- Overprikkeling signaleren. Door mijn autisme ben ik snel overprikkeld en vind het dan ook moeilijk om op tijd aan te voelen wanneer iets genoeg is geweest. Maar omdat ik dat lastig vind ga ik vaak te lang door. Een hulphond zou dit kunnen signaleren waardoor ik sneller weet dat ik mijn rust moet pakken en daardoor dus meer energie heb voor de rest van de dingen die ik op die dag moet doen.

- Mij in het hier en nu houden. Als ik last krijg van overprikkeling kan ik zo in mezelf gekeerd raken dat ik niet meer aanspreekbaar ben en niets meer meekrijg van wat er om me heen gebeurt. Als dit te lang blijft kan ik ook gaan wegvallen. Doordat de hulphond mij in het hier en nu kan houden en dit op tijd kan signaleren zou dit voorkomen kunnen worden.

- Door mijn depressieve klachten ga ik vaak te veel in mijn hoofd zitten waardoor ik vastloop. Een hulphond zou me uit mijn gedachten kunnen halen door met me te gaan spelen of te knuffelen.

- Weer plezier en een doel in het leven hebben door weer deel te kunnen nemen aan de maatschappij. Zoals bijvoorbeeld weer kunnen afspreken met vriendinnen, weer gaan studeren en/of werken, op mezelf gaan wonen, etc.

- Een goede structuur, dit is heel belangrijk voor mij. Doordat de hond verzorgd moet worden heb je een goede structuur in je dag omdat je met de hond moet spelen, de hond eten en drinken moet geven en met je hond moet wandelen, dus je komt ook lekker veel buiten. Daarnaast kan je hond je ook wakker maken en aangeven als het tijd is om te gaan slapen.

- Je bent 24/7 samen met je hulphond waardoor je nooit meer echt alleen bent en dat is gewoon heel fijn. Een maatje die je altijd zal steunen en je door de moeilijke dagen heen helpt.

- Door mijn angsten heb ik veel moeite om naar buiten te gaan, vooral als het ergens wat drukker is. Daardoor kan ik nu ook niet studeren of werken. De hulphond zou me kunnen helpen rustig te blijven, veilig laten voelen en mij kunnen afleiden in dit soort situaties.

- De hulphond kan mij wakker maken bij een onrustige nacht of als ik een nachtmerrie heb en me dan veilig laten voelen door te komen knuffelen zodat ik weer rustig kan gaan slapen.

- de hulphond kan mij ondersteunen bij spannende behandeling of therapieën en tijdens sociale activiteiten door te spiegelen.

- Hij kan lijf en leden afschermen in bijvoorbeeld een winkel als je in de rij staat door achter mij te gaan staan om meer ruimte voor mij te creëren. Dus mij blokken van andere mensen.


Kortom; weer leven, in plaats van overleven.

En hopelijk wat zelfstandiger kunnen zijn en wat meer zelfvertrouwen kunnen krijgen.


Nu is het mij (met heel veel moeite) gelukt een vergoeding te krijgen van de gemeente voor de opleiding van de hulphond.

Maar daar hoort helaas niet de hond zelf en alle spullen voor een hond bij.


Ik ben gaan rekenen hoe duur dat allemaal ongeveer zou zijn.

Ik kwam uit op ongeveer €6000 euro.

Dat is een best groot bedrag nog en helaas kan ik dat gewoon niet zelf betalen.

Ik doe er echt alles aan om dit laatste beetje nog bij elkaar te krijgen.


Ik ben bezig met een online shop te maken, ik spaar al mijn zakgeld en ik ben bezig met familie en vrienden te vragen om te kijken of hun een kleine bijdrage kunnen doen.

Helaas heb ik al door dat dat niet genoeg gaat zijn.


Daarom vraag ik nu:


Zouden jullie mij ook alsjeblieft willen helpen?


Het maakt niet uit of het een kleine of grote bijdrage is, alles helpt!


En delen (maakt niet uit op welke manier) helpt ook heel veel.


Alvast heel erg bedankt!

€ 2.638 van € 6.000
44% gefinancierd

Ondersteun deze inzamelingsactie door er een nieuwe inzamelingsactie aan te koppelen. Alle donaties worden toegekend aan de bovenliggende inzamelingsactie.