WhyDonate logo

Wat is een Beheerd fonds voor Donateurs? Een Overzicht van hoe een Beheerd Fonds voor Donateurs werkt

Wat is een Beheerd fonds voor Donateurs

0% Platformkosten, Je Kunt Gelijk Beginnen

Wat is een Beheerd Fonds voor Donateurs?

Een account voor liefdadigheid, ook wel bekend als een beheerd fonds voor donateurs of DAF, is een soort account voor liefdadigheid waarop particulieren een fiscaal aftrekbare bijdrage kunnen leveren aan een publieke liefdadigheidsinstelling. Daarmee kunnen ze dan schenkingen doen aan hun favoriete non profitorganisatie of particuliere stichtingen. Particulieren kunnen zo vaak als ze willen bijdragen aan dergelijke fondsen en een fonds kan hen ook een onmiddellijke belastingaftrek opleveren.

Het beheerd fonds voor donateurs is een soort account dat wordt bijgehouden door een sponsororganisatie en dat los staat van de reguliere activiteiten van de organisatie. Het bestaat meestal uit bijdragen van particulieren. Zodra de donaties of andere activa zijn verwerkt, kan de organisatie juridisch gezien de verrichtingen en de verdeling van de account controleren. De donateur kan echter bepaalde soorten privileges hebben, afhankelijk van de overeenkomst.

Leer Alles Over Beheerde Fondsen Voor Donateurs En Hoe Ze Werken Op WhyDonate. Begin Vandaag!


Hoe werkt een Donor Advised Fund voor Liefdadigheid?

Donor advised funds (DAF) bieden verschillende voordelen boven openbare liefdadigheidsinstellingen zoals bijvoorbeeld lagere beheers- en administratiekosten. De opkomst van een beheerd fonds voor donateurs wordt toegeschreven aan hun vermogen om de donateur meer controle over de verdeling van de goede doelen giften te geven. Ze stellen bedrijven ook in staat om dit soort diensten aan hun klanten met lagere transactiekosten aan te bieden. Ook non profitorganisaties kunnen van dit soort fondsen profiteren, omdat ze daarmee grote aantallen liefdadigheidstransacties kunnen verwerken.

beheerd fonds voor donateurs


Voordelen van een Beheerd Fonds voor Donateurs

Belastingaftrek voor Beheerde Fondsen voor Donateurs

Eén van de belangrijkste voordelen van beheerd fonds voor donateurs is dat ze onmiddellijke belastingvoordelen opleveren. Je kunt ervoor kiezen om het vermogen uit te keren aan liefdadigheidsinstellingen van je keuze of het geld belastingvrij te laten groeien. Omdat je volledige controle hebt over het beheer van de account, kun je ook wijzigingen in de samenstelling ervan aanbrengen.

Hoewel het geven van niet-contante activa of aandelen fiscaal gunstiger is en meer belastingaftrek oplevert dan het geven via krediet of contant geld, vinden veel liefdadigheidsinstellingen het moeilijk om dit soort schenkingen te accepteren. Met een Giving Account kun je gemakkelijk bijdragen aan een goed doel naar keuze. Je kunt ook aandelen van je effectenrekening naar liefdadigheidsinstelling van je keuze overmaken.

Na het opzetten van een beheerd fonds voor donateurs kun je dan een beleggingsstrategie aanbevelen waarmee je de account kunt laten groeien en meer geld aan de liefdadigheidsinstelling van je keuze kunt geven. Sommige organisaties hebben ook programma’s waarmee je een financieel adviseur kunt selecteren om het fonds te beheren.

Familieleden in Beheerd Fonds voor Donateurs

Bij een beheerd fonds voor donateurs kan ook de familie worden betrokken. Hiermee kun je een familiestichting opzetten, zodat je het doneren vele jaren kunt voortzetten. Deze regeling kan zeer lonend zijn en de leden helpen om een grotere impact te hebben. Het kan je bovendien ook helpen om een beter inzicht te krijgen in de activiteiten van de liefdadigheidsinstelling.

Georganiseerd fondsbeheer

Eén van de vele voordelen van een beheerd fonds voor donateurs is dat je met een beheerd fonds voor donateurs alle donaties kunt bijhouden zonder dat je elk bonnetje hoeft bij te houden. Je kunt ook een gift of cryptocurrency aanbevelen aanbevelen aan elk goed doel dat gecontroleerd en goedgekeurd is door de overheid.


Nadelen van een Beheerd Fonds voor Donateurs

Niet voor iedereen

Het belangrijkste voordeel van een beheerd fonds voor donateurs is het feit dat deze structuren vermogende personen in staat stellen om belastingvoordelen te verwerven door activa op te nemen, die niet noodzakelijkerwijs hun primaire activa zijn. De meeste activa in dit soort fondsen zijn complexe en immateriële activa, zoals bijvoorbeeld kunst, Bitcoin of andere cryptocurrency en onroerend goed.

Niet voor het betalen van vermogenswinstbelasting

Deze activa worden gewaardeerd op kostenbasis, wat betekent dat ze bij verkoop niet onderhevig zijn aan vermogenswinstbelasting. Door deze activa op een account van een beheerd fonds voor donateurs aan te houden, kunnen de donateurs ervoor zorgen dat ze bij de verkoop van de activa geen belasting hoeven te betalen.

Voordat een actief aan een fonds wordt geschonken, moet de eigenaar ervoor zorgen dat de waarde een reële marktwaarde heeft. Op deze manier is het gunstig voor financiële dienstverleners om te schenken omdat ze winst kunnen maken door vergoedingen toe te voegen voor de diensten, die dit soort fondsen bieden.

Alleen voor liefdadigheidsbijdragen

Bijdragen die een persoonlijk belastingvoordeel opleveren, komen niet in aanmerking voor belastingaftrek. Ze kunnen echter wel gebruikt worden voor het schenken aan liefdadigheidsdoeleinden zoals bijvoorbeeld het ondersteunen van programma’s in je plaatselijke kerk of tempel. De bedragen van je fonds mogen alleen voor deze doeleinden worden gebruikt.

Wat is een beheerd fonds voor donateurs?


Regels en veelgestelde vragen over een beheerd fonds voor donateurs voor liefdadigheid

V1. Wie kan er een account voor een beheerd fonds voor donateurs aanvragen?

Iedereen of het nu gaat om particulieren, familieleden of organisaties kan een account voor een beheerd fonds voor donateurs aanvragen.

V2. Kunnen mijn gezins- en/of familieleden betrokken worden bij mijn account?

Ja, je kunt familieleden uitnodigen om deel te nemen aan je beheerd fonds voor donateurs.

V3. Hoe verschilt een beheerd fonds voor donateurs van een particuliere stichting?

Zowel een beheerd fonds voor donateurs als een particuliere stichting worden door particulieren en families gebruikt om hun schenking te vergemakkelijken en belastingvoordelen te krijgen. In tegenstelling een beheerd fonds voor donateurs worden particuliere stichtingen niet door de overheid beheerd en zijn ze onderworpen aan strengere regels en belastingwetten met betrekking tot hun schenking.

V4. Wat is een Donor Advised Fund?

Een Donor Advised Fund (DAF) is een filantropisch financieringsvoertuig dat wordt beheerd door een openbare liefdadigheidsinstelling of financiële instelling, waarmee donateurs charitatieve bijdragen kunnen doen, onmiddellijke belastingvoordelen kunnen ontvangen, en in de loop van de tijd aanbevelingen kunnen doen voor subsidies aan andere liefdadigheidsorganisaties


Conclusie

Samengevat komt het erop neer dat het belangrijkste voordeel is dat particulieren een bepaald bedrag kunnen doneren aan een fonds en dat kan van alles zijn, van contant geld tot aandelen of andere soorten activa. De volledige investering kan onmiddellijk worden afgetrokken en de middelen kunnen dan worden geïnvesteerd en verder groeien. De donateurs kunnen het geld van hun investering echter niet terugkrijgen en al het geld moet uiteindelijk ook naar een non-profit gaan. Sommige donateurs kiezen ook graag de organisaties die uit hun fonds steun ontvangen terwijl anderen liever de beheerders laten beslissen.

Bij WhyDonate kan iedereen op elk moment een campagne starten zonder ingewikkelde regels. WhyDonate is eenvoudig, effectief en toch betaalbaar voor alle soorten missies en liefdadigheidsorganisaties. Met een gratis registratie kun je binnen een paar minuten met je liefdadigheidsactiviteit beginnen.

Klaar Om Beheerde Fondsen Voor Donateurs Te Verkennen? Begin Nu Je Reis Met WhyDonate!

Geld Inzamelen voor Particulier en Goed Doel.

0% platformkosten, dus laten we beginnen.

Donatie Crowdfunding Platform in Europa. WhyDonate is een wereldwijd fondsenwervingsplatform dat doelen op een efficiënte, relevante en plezierige manier verbindt met donateurs. We proberen het beste internationale fondsenwervingsplatform ter wereld te creëren voor individuen, ngo’s en bedrijven. We doen dit door de nieuwste fondsenwervingsfuncties aan te bieden.

instagram logo
twitter