WhyDonate logo

Crowdfunding versus Peer-to-Peer Fondsenwerving: Overeenkomsten en verschillen

Peer-to-Peer Fondsenwerving

0% Platformkosten, Je Kunt Gelijk Beginnen

Tientallen jaren geleden waren er niet veel opties. De meeste non-profitorganisaties gingen van deur tot deur en vroegen duizenden potentiële donateurs of trusts om hun steun. Deze uitputtende manier van fondsenwerving is op een dood spoor gekomen. Vooral de komst van internet en de deeleconomie heeft een wereld aan kansen gecreëerd voor allerlei soorten organisaties.

Een van die opwindende ontwikkelingen is alternatieve financiering, waarvan crowdfunding en peer-to-peer fondsenwerving de meest voorkomende zijn. Veel mensen gebruiken deze termen door elkaar, en hoewel ze zeker op elkaar lijken, zijn dit twee afzonderlijke fondsenwervingstechnieken. Deze onduidelijkheid rond crowdfunding en peer-to-peer fondsenwerving maakt het een wat ingewikkeld onderwerp.

Ontgrendel De Kracht Van Peer-To-Peer Fondsenwerving. Begin Met WhyDonate.


Wat is crowdfunding?

De term zelf spreekt voor zich: crowdfunding is geld krijgen van het publiek. Bij crowdfunding geven de meeste mensen kleinere bedragen, zoals €5, €10, €50 of €100, of geven ze aan een specifiek project of doel.

Crowdfunding is erg populair geworden door de toename van geschikte online fondsenwervingsplatforms. Het wordt nu gebruikt door particulieren, bedrijven en non-profitorganisaties om geld in te zamelen.

Crowdfunding


Hoe kan ik geld inzamelen voor persoonlijke doelen?

Mensen over de hele wereld gebruiken crowdfunding via online fondsenwervingsplatforms om vele redenen, zoals zorgkosten, geld voor school, zendingsreizen en tal van andere projecten, ideeën en initiatieven. Laten we u een voorbeeld geven van hoe een persoon crowdfunding kan gebruiken om donaties te verzamelen.

Laten we ons voorstellen dat Amy geld zou willen inzamelen om haar universitaire masteropleiding te betalen. Amy zet op elk inzamelingsplatform een campagne op om donaties te vragen. De campagne heeft een einddatum, een financieel doel en een beschrijving van waarom en waarvoor Amy geld inzamelt.

Vervolgens deelt ze haar online inzamelingsactie op haar social media platforms, zoals Facebook en Twitter, en mailt ze haar vrienden en familie. Haar vrienden en familie doneren vervolgens aan haar campagne, laten een steunbetuiging achter en delen deze ook met hun netwerken. Amy houdt iedereen op de hoogte door berichten, foto’s en video’s te delen.

Dit is crowdfunding in een notendop. Hoewel non-profitorganisaties en bedrijven een intenser proces zullen hebben.

crowdfunding campagne


Aandelen Crowdfunding

Als het gaat om bedrijven die betrokken zijn bij crowdfunding, is equity crowdfunding een van de meest populaire termen. Bij equity crowdfunding worden mensen aangemoedigd om te investeren in een bedrijf dat nog niet beursgenoteerd is.

Het doel van het proces is om geld te verdienen voor de investeerders en tegelijkertijd het bedrijf een kans van slagen te geven. Als het bedrijf echter failliet gaat, kunnen de investeerders geld verliezen.

Dit lijkt op beleggen in aandelen of aandelen, vandaar de naam. Mensen die via equity crowdfunding doneren aan een bedrijf, krijgen in ruil daarvoor een aandeel in het bedrijf.

Het risico is dat het bedrijf failliet gaat, waardoor de schenker zijn investering kwijtraakt. Aan de andere kant kan het bedrijf het ook goed doen waarbij de schenker wellicht zijn investering terugkrijgt.

Crowdfunding van aandelen


Wat is Peer-to-Peer Fondsenwerving?

Peer-to-peer fondsenwerving moedigt supporters van een liefdadigheids- of non-profitorganisatie aan om individueel geld in te zamelen. Het is een beetje een subcategorie van crowdfunding.

In plaats van één hoofdcrowdfundingpagina te hebben waar iedereen doneert, heb je meerdere individuele fondsenwervingspagina’s met peer-to-peer fondsenwerving, die de individuele mensen zullen delen met hun eigen netwerken. Al het ingezamelde geld wordt aan het einde ontvangen door de vzw.

In tegenstelling tot crowdfunding, waar particulieren, bedrijven en non-profit organisaties gebruik van maken, worden peer-to-peer campagnes meestal alleen gebruikt door non-profit organisaties.

Deze strategie maakt gebruik van het netwerk van bestaande donateurs om supporters aan te moedigen contact op te nemen met familie, vrienden, collega’s en leeftijdsgenoten voor donaties. Peer-to-peer fondsenwerving is effectief omdat het voortbouwt op bestaande relaties, bestaande donateurs van non-profitorganisaties gebruikt en sociaal bewijs opbouwt.

Mensen zijn eerder geneigd een publicatie te vertrouwen als deze wordt gedeeld door een vriend of familielid. In de meeste gevallen is peer-to-peer fondsenwerving gekoppeld aan een evenement zoals een walkathon of marathon.

Peer-to-peer fondsenwerving


Wat is het verschil tussen crowdfunding en peer-to-peer-campagnes?

Beide fondsenwervingstechnieken zijn uitstekende en efficiënte manieren om geld in te zamelen. Welke u kiest, hangt grotendeels af van de middelen waarover uw vzw beschikt. Crowdfunding is toegankelijker dan een peer-to-peer campagne omdat je maar één donatiepagina nodig hebt.

Het promoten van deze pagina onder uw donateurs en volgers vergt echter een investering van tijd en energie. Peer-to-peer fondsenwerving is complexer en vereist meer tijd en planning. Om geld in te zamelen, moet je je supporters vinden en training geven.

Bovendien moet er constante ondersteuning voor hen beschikbaar zijn. Aangezien peer-to-peer fondsenwerving echter exponentieel is, aangezien alle individuele campagnes van uw steun een rimpeleffect hebben en u meer donateurs zullen opleveren, kan het u meer zichtbaarheid opleveren en meer geld inzamelen dan een crowdfunding-campagne.

Peer-to-peer-evenementen vereisen meer planning, uitvoeringstijd en directe betrokkenheid van de deelnemers dan crowdfunding-campagnes. Toch kan het resultaat ongelooflijk zijn.

Op het fondsenwervingsplatform WhyDonate doe je beide met het grootste gemak. WhyDonate is uitgerust met bepaalde fondsenwervingstools waarmee je individuele campagnepagina’s kunt aanpassen voor persoonlijke campagnes. WhyDonate is niet alleen een geweldig crowdfunding- en peer-to-peer-platform, maar het is ook een allesomvattende oplossing voor het beheer van persoonlijke fondsenwervings pagina’s en fungeert als platform voor donorbeheer.

Kies voor crowdfunding als:

  • Je hebt een fondsenwervingscampagne met een klein team
  • Je hebt veel volgers op je sociale mediaplatforms
  • Je wilt het simpel houden
  • Je hebt niet veel tijd
  • Je hebt een inzamelingsdoel voor een specifiek doel of een specifieke campagne

Peer-to-peer fondsenwerving is een goede keuze voor jou als:

  • Je hebt voldoende medewerkers om de inzamelingsactie te ondersteunen
  • Je kunt rekenen op een trouwe schare supporters en fans
  • Je hebt tijd om de campagne te plannen en uit te voeren
  • Je hebt een team dat vertrouwd is met het gebruik van online tools
  • Je hebt een goed proces voor het behouden van donateurs

Peer-to-peer fondsenwerver


Hoe kan een peer-to-peer inzamelingsactie worden gestart?

Of je nu kiest voor peer-to-peer fondsenwerving of crowdfunding, je moet altijd de volgende belangrijke elementen in gedachten houden:

Doelen:

Doelen zullen voor elke organisatie anders zijn, maar ze moeten altijd realistisch en haalbaar zijn.

Terugkerende donaties:

Zoek naar supporters die regelmatig aan uw organisatie doneren, die deelnemen aan uw vrijwilligersdagen en die uw fondsenwervende evenementen bijwonen. Dit zijn uw beste weddenschappen voor peer-to-peer fondsenwerving. Als u besluit om voor een crowdfundingcampagne te gaan, moet u transparant zijn over uw marketingstrategie.

Merknaam:

Zorg ervoor dat je een merkwebsite maakt en lanceert voor je crowdfunding. Donateurs vertrouwen eerder op een website met officiële branding om donaties te doen. U moet merkmateriaal voorbereiden om naar uw individuele fondsenwervers te sturen voor een peer-to-peer fondsenwervingscampagne.

Afbeeldingen en video’s:

Interessante en boeiende video’s en afbeeldingen trekken mensen naar uw pagina en houden ze daar.

Sociale media:

Beide fondsenwervingstechnieken zijn afhankelijk van distributie op uw socialemediaplatforms, dus u moet ervoor zorgen dat donateurs hun vrienden over uw campagne kunnen vertellen. Maak geschreven sjablonen en materialen die kunnen worden gebruikt.

Updates:

Zorg ervoor dat je constant updates over je campagne plaatst. Het toont uw fondsenwervingsinspanningen en uw betrokkenheid bij uw fondsenwervingscampagne.

Wees dankbaar:

Zodra je je fondsenwervingsdoelen hebt bereikt, is het tijd om je donateurs te bedanken voor hun bijdragen en je supporters voor hun harde werk.

Crowdfunding


Is crowdfunding hetzelfde als peer-to-peer fondsenwerving?

  • Beide zijn vormen van alternatieve financiering.
  • Beiden ontvangen meestal meerdere (kleinere) donaties in plaats van slechts enkele grote donaties.
  • Zowel crowdfunding als peer-to-peer fondsenwervingscampagnes vereisen gespecialiseerde fondsenwervingstools en -technologie.

Crowdfunding versus peer-to-peer fondsenwerving: vitale verschillen

 

  1. Hoewel crowdfunding meestal op één website wordt gehost; Peer-to-peer fondsenwerving kan op meerdere websites worden gedaan om de campagne te delen en te promoten.
  2. Particulieren, bedrijven en non-profitorganisaties kunnen allemaal kiezen voor crowdfunding om geld in te zamelen voor een specifiek doel. Non-profitorganisaties en organisaties kiezen voor peer-to-peer fondsenwerving door ondersteuners in het proces te betrekken.
  3. Grote crowdfundingplatforms bieden actieplatforms om crowdfundingcampagnes te houden. Non-profitorganisaties gebruiken meestal hun eigen websites voor peer-to-peer fondsenwerving.
  4. Crowdfunding kan meer controle hebben over de berichtgeving en merkconsistentie.

fondsenwerving campagne


Conclusie

Zowel crowdfunding als peer-to-peer fondsenwerving via actieplatforms zijn nuttige fondsenwervingstechnieken voor non-profitorganisaties. Beide hebben hun voor- en nadelen, maar ze kunnen allebei uitstekende resultaten leveren. Door uw doelen, middelen en doelgroep te analyseren, kunt u beslissen welk platform het beste bij uw individuele situatie past!

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen en je heeft geïnformeerd over de verschillen en overeenkomsten tussen crowdfunding en peer-to-peer fondsenwerving. Het zou u moeten helpen om de beste optie voor uw organisatie te bepalen, zodat u een succesvolle fondsenwervingsstrategie voor uw campagne kunt starten!Als je geïnteresseerd bent in meer hints, tips, trucs en bronnen over fondsenwerving voor non-profitorganisaties, bekijk dan hier ons nieuwste non-profitblog.

Klaar Om Je Fondsenwerving Naar Het Volgende Niveau Te Tillen? Begin Vandaag Nog Met Peer-To-Peer Fondsenwerving Via WhyDonate.


Populaire veelgestelde vragen over peer-to-peer fondsenwerving


Hoe nemen donateurs deel aan crowdfunding en peer-to-peer fondsenwerving?

Donateurs nemen deel aan crowdfunding en peer-to-peer fondsenwerving door geld bij te dragen aan campagnes die zijn opgezet door individuen of organisaties, rechtstreeks of via fondsenwervende evenementen en uitdagingen.

Hoe werken crowdfunding- en peer-to-peer fondsenwervingsplatforms?

Crowdfunding- en peer-to-peer fondsenwervingsplatforms werken door online platforms te bieden waar individuen of organisaties fondsenwervingscampagnes kunnen maken, hun verhalen en doelen kunnen delen, en donaties kunnen verzamelen van supporters. Peer-to-peer fondsenwerving houdt in dat supporters hun eigen fondsenwervingspagina’s creëren en donaties binnenhalen van hun netwerken namens de zaak.

Kunnen crowdfunding en peer-to-peer fondsenwerving samen worden gebruikt?

Ja, crowdfunding en peer-to-peer fondsenwerving kunnen samen worden gebruikt door beide strategieën te integreren in één campagne. Bijvoorbeeld, een non-profitorganisatie kan een crowdfundingcampagne starten en supporters machtigen om hun eigen peer-to-peer fondsenwervingspagina’s te maken om zo het bereik en de impact van de campagne verder uit te breiden.

Geld Inzamelen voor Particulier en Goed Doel.

0% platformkosten, dus laten we beginnen.

Donatie Crowdfunding Platform in Europa. WhyDonate is een wereldwijd fondsenwervingsplatform dat doelen op een efficiënte, relevante en plezierige manier verbindt met donateurs. We proberen het beste internationale fondsenwervingsplatform ter wereld te creëren voor individuen, ngo’s en bedrijven. We doen dit door de nieuwste fondsenwervingsfuncties aan te bieden.

instagram logo
twitter