WhyDonate logo

Donatie versus sponsoring | Wat is het verschil tussen sponsoring en donatie?

Donatie versus sponsoring

0% Platformkosten, Je Kunt Gelijk Beginnen

Nonprofit organisaties zijn afhankelijk van de steun van de gemeenschap om hun activiteiten draaiende te houden. In contact komen met lokale bedrijven en particulieren is een geweldige manier om fondsen te werven en hun activiteiten gaande te houden. Er zijn echter veel vragen over hoe sponsorships en donaties moeten worden gestructureerd en onderscheiden.

Ontdek de kracht van donaties en sponsoring met WhyDonate. Begin vandaag nog met uw reis!

Verschil Tussen Sponsorship en Donatie

Hoewel de termen sponsorships en donaties vaak door elkaar worden gebruikt, zijn het zeer verschillende concepten. Het verschil tussen sponsorships en donaties is dat donaties in de vorm van goederen en diensten kunnen zijn, terwijl sponsorships meestal contante donaties zijn.

Terwijl donaties doorgaans worden gedaan om een specifieke organisatie te ondersteunen, zijn sponsorships ook gunstig voor de hele gemeenschap. Sponsorships zijn een marketingtechniek waarbij de naam van een bedrijf wordt vermeld op een advertentie of evenement.

Misschien overweeg je of je een goede doel organisatie wilt steunen via donaties of sponsorships. Het begrijpen van het verschil tussen deze twee concepten zal je helpen een weloverwogen beslissing te nemen.


Wat is Sponsoring?

Sponsoring is een geweldige manier voor bedrijven om terug te geven aan de gemeenschap en hun zichtbaarheid te vergroten. Het kan hen ook helpen om effectieve marketingstrategieën te ontwikkelen. Bij sponsoring geeft een bedrijf iets in ruil voor iets terug. Bij deze vorm van schenking profiteren zowel de ontvanger als de sponsor van de overeenkomst. Met een sponsorovereenkomst kunnen ze niet alleen hun merk afstemmen op de waarden van de organisatie, maar ook een nieuw publiek bereiken.

Wat is sponsoring?

Hoe Werkt Sponsoring?

Sponsoring is gebaseerd op samenwerking en wederzijds voordeel, waarbij een sponsor en een begunstigde een sterke alliantie vormen. In wezen verstrekt een sponsor financiële of andere vormen van ondersteuning om de ontvanger te helpen specifieke doelen of doelstellingen te bereiken. In ruil daarvoor krijgen sponsors verschillende voordelen, zoals een verhoogde zichtbaarheid van hun merk, blootstelling aan een gericht publiek en een positief imago in het publieke domein. Sponsors kunnen individuen, evenementen, organisaties of projecten ondersteunen die aansluiten bij hun waarden en marketingdoelstellingen. Het is een win-winsituatie, waarbij begunstigden de nodige middelen krijgen om te groeien, terwijl sponsors waardevolle mogelijkheden krijgen voor promotie en betrokkenheid bij de gemeenschap. Succesvolle sponsoring stimuleert betekenisvolle verbindingen en draagt bij aan de groei en het succes van alle betrokken partijen.


Wat Zijn de Soorten Sponsoring?

Omdat sponsoring meestal gericht is op het vergroten van de zichtbaarheid van de organisatie, zijn er twee primaire soorten van sponsoring, die wij zullen bespreken.

  • Contante Sponsoring

Een geldsponsor is een soort goed doel organisatie die financiële steun verleent aan een specifiek doel of evenement. Als tegenprestatie krijgt het bedrijf erkenning en naamsbekendheid voor zijn bijdragen. Dit soort schenking en samenwerking is ideaal als je het budget van je organisatie tijdelijk moet aanvullen.

  • Sponsoring in Natura

Sponsoring in natura Sponsoring in natura lijkt op financiële sponsoring in die zin dat ze goederen of diensten leveren in plaats van geld. Ze dragen ook meer waarde bij omdat ze ideaal zijn als je het budget van je organisatie moet aanvullen of als de lokale bedrijven veel mankracht hebben. Kortingsbonnen voor levensmiddelen of reistickets en gratis diensten zijn voorbeelden van sponsoring in natura. Iedereen kan bijvoorbeeld een sportevenement sponsoren door de lopers te voorzien van allerlei producten, zoals bijvoorbeeld t-shirts. Hierdoor kan de deelnemende organisatie de shirts verstrekken aan de personen die zich hebben ingeschreven, terwijl het bedrijf ook de kans krijgt om zijn naam op de shirts te laten vermelden.


Tips voor Sponsoring

Voordat je je aan een sponsor verbindt, is het belangrijk dat je de verschillende voordelen overweegt die de organisatie je als tegenprestatie daarvoor kan bieden. Vraag je af of er tastbare voordelen zijn die de sponsor aan de gemeenschap kan leveren. Sponsoring is niet fiscaal aftrekbaar als de ontvanger van de sponsoring er iets voor terugkrijgt. Dit komt omdat wederkerigheid wordt geïmpliceerd, en als de ontvanger van de sponsoring niet iets terugkrijgt, dan wordt het belastingvoordeel niet meegenomen.

  • Stel relevante vragen aan jezelf voordat je gaat plannen en stel het doel dienovereenkomstig vast.
  • Hoewel sponsoring niet altijd verbonden is met een goed doel, kan het de organisatie toch bekendheid geven en een bijdrage leveren om fondsen te werven voor haar activiteiten. Een sportevenement kan bijvoorbeeld een goed voorbeeld zijn van een sponsoring, die niet noodzakelijkerwijs een specifiek doel ondersteunt.

Ontdek de kracht van donaties en sponsoring met WhyDonate. Begin vandaag nog met uw reis!


Wat is Donatie?

Donaties kunnen worden gedaan aan een goed doel organisatie of -project als bijdrage voor een specifiek doel. Het kan in de vorm van geld, giften in natura of cadeaubonnen van een plaatselijke winkel of een supermarkt. Bij het doneren verwacht de ontvanger niets terug en de gevende organisatie maakt haar waardering meestal niet bekend aan de donateurs. Gewoonlijk doneren bedrijven en organisaties uit goed doel en vanwege hun relatie met de plaatselijke gemeenschap.

Organisaties en bedrijven houden meestal jaarlijkse begrotingen bij met daarin een lijst van doelen en procedures voor het geven aan goede doelen als een daad van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Deze omvatten een proces voor de beoordeling en de planning van donaties.

Hoewel voor donaties meestal fiscale ontvangstbewijzen voor de schenkbelasting nodig zijn, kunnen die ook worden afgegeven als de ontvanger geen speciale voordelen of voordelen heeft. De voorschriften voor de schenkbelasting lopen in het buitenland echter uiteen. Dit is belangrijk om op te merken als je van plan bent om een donatie in je lokale omgeving te doen.

Deel uitmaken van een lokale gemeenschap is essentieel voor een bedrijf, omdat het daardoor een diepere band met zijn klanten en de mensen in de gemeenschap kan opbouwen. Dit soort relaties kan hen ook helpen om terug te geven aan de minder bedeelden of mensen die arm zijn. Sponsoring is niet altijd de beste manier om een lokale organisatie te steunen. In plaats daarvan kan een bedrijf de plaatselijke gemeenschap ook helpen door middel van donaties.Soorten donaties - waarom doneren


Welke Soorten Donaties Zijn er?

We hebben drie soorten donaties om je te begeleiden tijdens je crowdfundingsreis die je kunnen verlichten en je fondsenwervings campagnes moeiteloos en succesvol kunnen maken.

  • Eenmalige Goed doel Donaties

Eenmalige donaties worden gewoonlijk geaccepteerd door bedrijven en particulieren. Dit soort donaties wordt meestal eenmaal per jaar gedaan en ze zijn niet gebonden aan een terugkerend schema. Omdat er geen schriftelijke verwachtingen zijn over hoe het geld zal worden gebruikt, worden dit soort donaties beschouwd als eenmalige giften.

  • Terugkerende Donaties

Een terugkerende donatie is een vorm van goed doel donatie waarbij mensen zich door het plannen van de donaties kunnen verplichten om vaker dan eens aan een bepaalde inzamelingsactie of nonprofit te geven. Het kan nonprofit organisaties helpen om een voorspelbare geldstroom in te stellen, die dan gebruikt kan worden om programma’s en projecten door het jaar heen te financieren. Het kan mensen ook helpen om hun donaties over een bepaalde periode te spreiden, zodat de kosten niet in een keer zo hoog oplopen.

  • Donaties in Natura

Donaties in natura zijn donaties die worden gedaan om een verschil te maken. Ze kunnen om verschillende redenen gebruikt worden, zoals het vrijwillig ter beschikking stellen van tijd, deskundigheid of goederen. Donaties in natura kunnen een deel van de stress van een nonprofit helpen verlichten. Ze kunnen hen ook helpen om hun financiële middelen efficiënter te gebruiken. Donaties in natura kunnen een nonprofit ook helpen om meer geld in te zetten voor haar missie. Ze kunnen ook de bestaande medewerkers helpen efficiënter te werken door meer werklast op zich te nemen en meer ervaring in de organisatie in te brengen.


Tips voor het Doneren of het Ontvangen van een Gift

Doneren is een eenvoudige en goedkope manier om de doelen en organisaties die je een warm hart toedraagt te steunen. Deze kunnen privé of openbaar zijn en ze kunnen worden afgestemd op het budget van je bedrijf. Er zijn ook een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je een gift geeft.

  • Hoewel de meeste donaties over het algemeen fiscaal aftrekbaar zijn, zijn er bepaalde eisen van de belasting die per staat verschillen. In sommige staten moet je bijvoorbeeld documentatie verstrekken over het bedrag van je donatie en de details van je organisatie.
  • Hoewel donaties over het algemeen bedoeld zijn om je bedrijf te helpen, worden ze ook een beetje verwaarloosd omdat veel bedrijven erkend willen worden voor de bijdragen die ze hebben geleverd.
  • Donaties kunnen anoniem worden gedaan als men zijn identiteit privé wil houden.

Sponsoring en donaties


Donatie versus Sponsoring FAQs

 

Welke Bedrijven Sponsoren vaak Evenementen of Goede Doelen?

Bedrijven in allerlei soorten en maten zijn vaak betrokken bij het sponsoren van evenementen en goede doelen in Nederland. Je ziet grote ondernemingen, lokale bedrijven, nonprofit en zelfs particulieren die graag hun steentje willen bijdragen aan maatschappelijke doelen waar ze om geven.

Is Sponsoring Fiscaal Aftrekbaar?

Ja, in sommige gevallen kan sponsoring fiscaal aftrekbaar zijn voor bedrijven. In Nederland zijn er belastingvoordelen voor bedrijven die financiële donaties doen aan culturele instellingen, erkende goede doelen en ANBI’s (Algemeen Nut Beogende Instellingen). Het is verstandig om de specifieke fiscale regels en voorwaarden te raadplegen en, indien nodig, professioneel advies in te winnen.

Hoe u Donateur of Sponsor Worden?

Er zijn verschillende manieren om een donateur of sponsor te worden, afhankelijk van jouw intenties en doelen:

  1. Donateur worden: Als individu kun je ervoor kiezen om rechtstreeks te doneren aan een goed doel dat je graag wilt ondersteunen. Vaak hebben deze organisaties een website waar je eenvoudig online donaties kunt doen.
  2. Bedrijfssponsor worden: Als bedrijf kun je overwegen om een sponsoringovereenkomst aan te gaan met een evenement, goed doel of culturele instelling. Het is een manier om maatschappelijk verantwoord ondernemen te bevorderen en je betrokkenheid bij de gemeenschap te tonen. Neem rechtstreeks contact op met de organisatie om de verschillende mogelijkheden te bespreken.
  3. Online platforms: Er zijn ook online platforms en crowdfunding websites zoals WhyDonate beschikbaar waar je als individu of bedrijf geld kunt inzamelen voor een specifieke oorzaak of project.

Het is essentieel om de specifieke voorwaarden en verplichtingen van elke vorm van sponsoring of donatie te begrijpen voordat je je ergens aan verbindt. Mocht je vragen hebben, aarzel dan niet om contact op te nemen met de betreffende organisatie voor meer informatie over hun donatie- of sponsorbeleid.


Wat is het Verschil Tussen Donor vs Sponsor?

Voordat je je verbindt tot het sponsoren van een bepaalde organisatie, is het belangrijk dat je de verschillende voordelen voor zowel jezelf als de organisatie overweegt. Als je geld wilt doneren aan een goed doel organisatie of een nonprofit moet je eerst begrijpen wat je behoefte is en wat je mogelijkheden zijn, voordat je één van de opties overweegt.

Sponsoring en donaties zijn dus twee verschillende soorten marketing die hetzelfde doel hebben: de sponsor een promotionele waarde bieden en een verschil maken in de gemeenschap. Als je een nieuw bedrijf bent en in contact wilt komen met de plaatselijke gemeenschap, kan sponsoring een goede manier zijn om jezelf te introduceren. Aan de andere kant is doneren aan een plaatselijk goed doel een eenvoudige en snelle manier om iets terug te doen.

Klaar om het juiste pad voor uw doel te kiezen? Begin met fondsenwerving of vind sponsors op WhyDonate Now.

Geld Inzamelen voor Particulier en Goed Doel.

0% platformkosten, dus laten we beginnen.

Donatie Crowdfunding Platform in Europa. WhyDonate is een wereldwijd fondsenwervingsplatform dat doelen op een efficiënte, relevante en plezierige manier verbindt met donateurs. We proberen het beste internationale fondsenwervingsplatform ter wereld te creëren voor individuen, ngo’s en bedrijven. We doen dit door de nieuwste fondsenwervingsfuncties aan te bieden.

instagram logo
twitter