WhyDonate logo

Top 10 beste crowdfunding platform belgië

Top 10 beste crowdfunding platform belgië

0% Platformkosten, Je Kunt Gelijk Beginnen

Ondanks de dominantie van de overheid over de financiering van de Belgische non-profit sector, wordt filantropie stilaan een essentieel onderdeel van de economie van het land. Door het toenemende aantal bezuinigingen op de overheidsuitgaven is de behoefte aan meer diverse financieringsbronnen groter geworden. In de loop van de tijd is het toenemende belang van particuliere filantropie nu erkend als een traditie in West-Europa.

Online fondsenwervings platforms in Europa hebben veel individuen en organisaties hoewel crowdfunding acties geholpen om financiële middelen in te zamelen voor hun groei. Deze crowdfunding platforms hebben het mogelijk gemaakt om geld in te zamelen zonder financiële tegenprestatie door individuele personen een klein bedrag te laten bijdragen aan een groep.

Volgens de European Fundraising Association kent België een snelle groei in de fondsenwervingssector met veel opkomende crowdfunding platforms. Er zijn ook bepaalde veranderingen in de belasting op donaties en de ontvangen financiële middelen door de Belgische regering geweest.

Dus hier zullen we met onze topselectie van Europese crowdfunding platforms wat meer aandacht besteden aan ‘Crowdfunding Belgique’ die perfect in België werken.

Klaar Om Je Crowdfunding campagne In België Te Starten? WhyDonate Staat Voor Je Klaar!

Crowdfunding platforms in Belgium


Wat zijn de Verschillende Vormen van Crowdfunding die Beschikbaar zijn in België?

 

Crowdfunding projecten in België kan vier vormen aannemen: donaties, reward crowdfunding, aandelen-crowdfunding en crowdlending.

  • Donatie-gebaseerde crowdfunding is vrij eenvoudig, waarbij het publiek een donatie doet om een project te financieren zonder iets terug te ontvangen. Meestal zijn dit sociale projecten en liefdadigheidsdoelen. Mensen dragen bij omdat ze erin geloven en het potentieel ervan zien.
  • Bij reward crowdfunding betaalt de investeerder een vergoeding voor het gebruik van de service en krijgt hij een product of cadeau in ruil voor zijn bijdrage. Dit type crowdfunding stelt het grote publiek in staat om een product te kopen voordat het op de markt komt en een van de eersten te zijn die het ontvangt. Het is ideaal voor bedrijven die een nieuw product willen lanceren.
  • Bij aandelen-crowdfunding ontvangt de investeerder aandelen als vorm van financiële investering. Dit wordt vaker gebruikt voor startups.
  • Particulieren kunnen investeren in een bedrijf of project door middel van crowdlending, waarbij ze een lening verstrekken. Het geleende bedrag wordt over een bepaalde periode terugbetaald met rente. De rentetarieven zijn aanzienlijk hoger dan de rentetarieven van banken en liggen gemiddeld rond de 5%. Het belangrijkste voordeel van crowdlending is dat het bedrijf de benodigde fondsen krijgt zonder dat de investeerders aandeelhouders worden. Dit type crowdfunding is populair in België.

10 beste crowdfunding platform belgië

1. WhyDonate

Crowdfunding Platforms - Whydonate Logo

WhyDonate is één van de populairste crowdfunding platforms van alle Europese landen en de Verenigde Staten. WhyDonate is het meest gekozen fondsenwervingsplatform omdat je er helemaal gratis mee kunt beginnen en omdat het zeer geschikt is voor particulieren crowdfunding, bedrijfsfondsenwerving en alle goed doel activiteiten van nonprofit organisaties.

WhyDonate voorziet alle Europese landen en de Verenigde Staten met de best mogelijke crowdfunding ervaring zonder verwerkingskosten. Het gebruik van het online fondsenwervingsplatform is eenvoudig, direct en bijzonder vloeiend.

WhyDonate is niet alleen geschikt voor het opzetten van fondsenwervende campagnes, maar bevat ook vele actieve fondsenwervers waaraan men kan doneren. ook crowdfunding belgië particulieren kunnen doneren en geld inzamelen.


2. GoGetFunding

GoGetFunding: beste crowdfunding platform belgië

GoGetFunding is een peer-to-peer crowdfunding platform waarop vrienden voor verschillende doeleinden geld bij het grote publiek kunnen verzamelen, bijvoorbeeld voor het organiseren van evenementen of voor persoonlijke uitgaven. Het werd aanvankelijk in 2011 gelanceerd en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot één van de populairste crowdfunding websites.

Met GoGetFunding kunnen gebruikers geld inzamelen dat ze mogen houden, zelfs als ze hun doel en vooropgestelde bedrag niet hebben behaald. Beginnen met dit type crowdfunding kan erg tijdrovend en uitdagend zijn maar gelukkig kan men met GoGetFunding een brede kring van geïnteresseerde geldschieters bereiken.


3. Indiegogo

online Fundraising platform - Indiegogo beste crowdfunding platform belgië

Met ruim 20 functies en campagneopties is Indiegogo een crowdfunding platform dat verschillende soorten organisaties en individuen ondersteunt. Met een vast doel kunnen gebruikers verwachten geld te ontvangen, ongeacht het opgehaalde bedrag.

Indiegogo biedt flexibele financieringsdoelen, die het mogelijk maken om geld te ontvangen, zelfs als ze hun doel niet binnen de deadline bereiken. Het crowdfunding platform biedt ook opties voor crowdfunding op basis van aandelen om financiële steun van venture capital bedrijven te krijgen.


4. Ulule

Personal Fundraising Belgium - Ulule beste crowdfunding platform belgië

Ulule is één van de best gewaardeerde crowdfunding platforms in Europa die innovatieve en creatieve projecten in staat stelt om hun ideeën te testen en een community op te bouwen. Haar doel is om ondernemers en makers te helpen hun bedrijf te laten groeien.

Via het platform kunnen verschillende organisaties en individuen hun creatieve projecten creëren en de details van hun financiële doelen aangeven. Als ze die bereiken, ontvangen ze het ingezamelde geld en degenen die hen steunden krijgen een terugbetaling zonder kosten. Ulule rekent dan wel een commissie voor de fondsen die worden overgemaakt.


5. Lendahand

lendahand :beste crowdfunding platform belgië

Lendahand is een crowdfundingplatform dat sociale impact combineert met het financiële rendement dat investeerders kunnen verwachten. Via haar crowdfunding platform kun je veelbelovende bedrijven in opkomende markten helpen bij het verkrijgen van de financiering die ze nodig hebben om te groeien en banen te creëren. Dit kan het leven van de mensen in deze landen aanzienlijk verbeteren.

Lendahand is in 2010 door Peter Heijen opgericht en is een groeiend crowdfunding platform dat veel ondernemers helpt die financiering nodig hebben om hun onderneming in veel ontwikkelingslanden op te bouwen.


6. Kickstarter

Personal Fundraising Belgium- Kickstarter beste crowdfunding platform belgië

Eén van de populairste crowdfunding platforms voor privépersonen om geld in te zamelen is Kickstarter een in Brooklyn gevestigde organisatie voor creatieve ondernemers. Particulieren kunnen via het platform ook een inzamelingsactie starten voor hun eigen persoonlijke doel.

De vorm van financiering op het crowdfunding platform Kickstarter is echter alles-of-niets. Er wordt niemand een bedrag in rekening gebracht voor een toezegging voor een project, tenzij het project zijn financieringsdoel bereikt. Op deze manier hebben de makers altijd het budget dat ze gescreend hebben voordat ze verder gaan. Kickstarter brengt 5% servicekosten in rekening, samen met 3% + $0,20 per transactie voor de verwerkingskosten van de betalingen.


7. Crowdcube

Crowdcube - crowdfunding platform beste crowdfunding platform belgië

In 2010 richtten Lang en Darren het eerste Europese online platform voor equity crowdfunding op. Het is nu één van de grootste op aandelen gebaseerde crowdfunding platforms ter wereld. Via het platform kan een investeerder gemakkelijk gefundeerde beslissingen nemen over de risico’s en verantwoorde investeringen doen. Via Crowdcube, kunnen investeerders vanaf €1 investeren in vooruitstrevende start-ups.

In 2014 lanceerde Crowdcube het Crowdcube Venture Fund, waarmee investeerders de zekerheid krijgen dat hun kapitaal en aandelen wordt beheerd door een ervaren fondsbeheerder. Het bedrijf heeft crowdfunding in Europa gemakkelijker gemaakt door institutionele investeerders verschillende opties te bieden en Europese ondernemers te helpen hun bedrijf te laten groeien.

Crowdcube is één van de aandelen- en leenplatforms op de markt die 7% van het opgehaalde geld in rekening brengen als je je doel bereikt en 0,75% tot 1,25% afsluitkosten, afgezien van de kosten voor betalingsverwerking.


8. Patreon

patreon-crowdfunding platforms belgie beste crowdfunding platform belgië

In tegenstelling tot sommige van de top crowdfunding sites stelt Patreon creatievelingen in staat om terugkerende inkomsten via betaalde abonnementen te verdienen. Het is ook een geweldige manier voor internetpersoonlijkheden en makers om hun trouwe volgers te bereiken. Je kunt kiezen om voor extraatjes of per creatie te betalen.

Door zijn unieke focus op de nieuwe generatie makers is Patreon één van de meest prominente crowdfunding platforms op deze lijst. Het is geweldig voor een verscheidenheid aan creatievelingen zoals bloggers, YouTubers en muzikanten.

Naast exclusieve content kunnen makers op Patreon ook profiteren van allerlei extraatjes, zoals merkartikelen, exclusieve content en meer. Als je regelmatig bijdraagt en een grote online achterban hebt, dan kan een speciale pagina op het platform het overwegen waard zijn.


9. Koalect

Koalect - Crowdfunding Platform - Belgium beste crowdfunding platform belgië

Koalect is een ander crowdfunding platform in België dat zich richt op fondsenwerving op basis van donaties, crowdfunding op basis van beloningen, crowdvoting en crowdsourcing. Koalect is uitgerust met een goede financieringskring, die met de juiste strategie en begeleiding alle makers van fondsenwervende campagnes kan helpen hun crowdfundingdoelen te bereiken.


 10. Goteo

Goteo: beste crowdfunding platform belgië

Goteo is een collectief financierings- en crowdfunding platform in Europa dat mensen met interesse in staat stelt bijdragen te leveren aan creatieve projecten die financiële steun nodig hebben. Het biedt ook diensten en infrastructuren die de efficiëntie van het project moeten helpen verbeteren.

Als lid van Goteo kun je meerdere rollen vervullen, zoals medeoprichter zijn of een project presenteren. Omdat het één van de meest prominente platforms in Europa is als het gaat om crowdfunding, kunnen mensen een breder inzicht krijgen in de industrie.


Crowdfunding Platforms in België FAQ’s

Regelgeving in België

De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) houdt toezicht op crowdfunding-investeringsactiviteiten in België. De regelgeving is specifiek en varieert afhankelijk van het type crowdfunding dat betrokken is bij het crowdfundingplatform. Bijvoorbeeld, equity-based crowdfunding kan vereisen dat aan prospectusregelgeving en beveiligingsmaatregelen voor investeerders wordt voldaan.

Fiscale Gevolgen

De fiscale behandeling van investeren in crowdfunding in België is afhankelijk van het campagnemodel en het doel van deze fondsen. Bijvoorbeeld, donaties die via crowdfundingcampagnes voor liefdadige doeleinden worden verzameld, kunnen leiden tot belastingaftrek. Vastgoed crowdfunding campagnes kunnen fiscaal aftrekbaar zijn, maar kunnen andere gevolgen hebben, zoals de mogelijkheid van belasting op meerwaarden als de investering inkomsten genereert.

Voordelen en Overwegingen

Crowdfunding in België biedt veel voordelen, waaronder de mogelijkheid om toegang te krijgen tot kapitaal zonder tussenkomst van traditionele financiële bemiddelaars, de validatie van ideeën en betrokkenheid bij de gemeenschap. Het is essentieel om rekening te houden met het volgende:

  • Naleving van wettelijke en regelgevende vereisten: Zorg ervoor dat je voldoet aan de geldende wet- en regelgeving om juridische problemen te voorkomen.
  • Promotie en marketing: Effectieve marketing en promotie voor jouw Belgische crowdfundingplatform zijn essentieel om potentiële supporters voor jouw campagne te krijgen.
  • Terugbetalingen of beloningen: De hoeveelheid beloningen of terugbetalingen die je supporters kunt bieden, hangt af van het crowdfundingmodel.
  • Financiële planning: Een goed uitgewerkt financieel plan kan helpen bepalen hoeveel crowdfundingfinanciering nodig is en hoe dat geld zal worden gebruikt.

 


Crowdfunding Belgique

Conclusie

Het belangrijkste doel van elk crowdfunding platform is om particulieren, nonprofit organisaties en zelfs startende bedrijven een veilige ruimte te bieden waar ze hun campagnes kunnen starten en geld voor waardevolle doelen kunnen inzamelen. Nu zijn er talloze online platforms voor fondsenwerving via het internet beschikbaar als je je computer opent, maar omdat we al een decennium op dit gebied actief zijn, hebben we enkele van de beste en meest betrouwbare platforms voor je uitgezocht, zodat jij een soepele ervaring met marketing en fondsenwerving kunt hebben.

Begin Vandaag Nog Met WhyDonate En Bereik Snel Je Geldinzamelingsdoelen.

Geld Inzamelen voor Particulier en Goed Doel.

0% platformkosten, dus laten we beginnen.

Donatie Crowdfunding Platform in Europa. WhyDonate is een wereldwijd fondsenwervingsplatform dat doelen op een efficiënte, relevante en plezierige manier verbindt met donateurs. We proberen het beste internationale fondsenwervingsplatform ter wereld te creëren voor individuen, ngo’s en bedrijven. We doen dit door de nieuwste fondsenwervingsfuncties aan te bieden.

instagram logo
twitter